Måsen

Av: 
Anton Tsjekhov. Oversatt av Kjell Helgheim. Til nordnorsk ved Ragnar Olsen. Bearbeidet av Mari V. Kjeldstadli. Bearbeidelsen er utviklet ved Nationaltheatret.
Spilleperiode
16. sep to 7. okt
Neste forestilling
lør 16.09.2023 18:00

De unges opprør mot det bestående. Endelig på nordnorsk

Semjon elsker Masja, som elsker Konstantin, som kun har øyne for den talentfulle skuespillerinnen Nina, som forelsker seg i forfatteren Trigorin, som er kjæreste med Konstantins mor, skuespillerdivaen Irina. Alle vil beundres og anerkjennes, men ingen oppnår riktig det de ønsker i Tsjekhovs mest kjente stykke.

Vi befinner oss på Sorins landsted, et idyllisk sted langt fra det pulserende bylivet. Konstantin har skrevet et teaterstykke for å imponere sin mor. Konstantin vil fornye teatret, skrive om de viktige temaene og de store følelsene. «Vi må skape et nytt teater, og kan vi ikkje det, må teatret dø». Hans mor slakter forestillingen. Konstantin er knust og hans kjære Nina forlater han til fordel for Trigorin.

Tsjekhov balanserer mellom det tragiske og det komiske i Måsen. Under den trivielle og fornøyelige hverdagssamtalen finner vi store drømmer og brennende lengsel.  Måsen er brutalt smertefull og gledelig lett på samme tid. Og ingenting blir som Konstantin eller de andre hadde forestilt seg.

Regissør Hanne Tømta er kjent for sine intime, tidløse og humørfylte Tsjekhov-tolkninger.  På Nationaltheatret har hun regissert Tre Søstre (2014), Kirsebærhagen (2017) og Måken (2019) til stor suksess. Når hun på ny gir seg i kast med Måsen kan vi se frem til en inderlig og leken Tsjekhov-tolkning. Vi er svært stolte av å for første gang presentere Måsen i nord-norsk oversettelse av Ragnar Olsen.

Regissør
Hanne Tømta
Scenografi og kostymer
Nora Furuholmen
Lysdesign
Øyvind Wangensteen
Dramaturg
Kjersti Gulliksrud