En kveld for flere generasjoner

Regissør av Måsen, Hanne Tømta, oppfordrer alle til å se stykket sammen med en person fra en annen generasjon enn sin egen.

Ikke før har debatten om krykkjer og måser lagt seg i Tromsø, så håper regissør Hanne Tømta at den blusser opp igjen, denne gangen med et litt annet fokus.

– Vi ser det i alle lag av samfunnet, i familier, i politikken, egentlig overalt. De etablerte forsøker verne om sitt, mens den yngre generasjonen ønsker endringer. Alle drømmer at verden var litt annerledes, ingen får drømmene sine oppfylt. Sånt kan det bli både god humor og gode diskusjoner av, mener Tømta.

Skuespillerne Ingrid Mikalsen Deinboll og Iver Innset som de unge og ambisiøse Nina og Konstantin
Skuespillerne Ingrid Mikalsen Deinboll og Iver Innset som de unge og ambisiøse Nina og Konstantin. Foto: Knut Åserud
Stadier i livet

Da Anton Tsjekhov satte opp stykket sitt for første gang på slutten av 1800-tallet, ble det en stor fiasko. Siden har både stykket og mannen som skrev det fått klassikerstatus. Tsjekhov, Shakespeare og Ibsen, ingen blir spilt mer rundt om i verden. Måsen er ett av Tsjekhovs mesterverk.

– Det er tidløst, morsomt, grusomt og befriende, sier Tømta. Alle karakterene i stykket befinner seg på forskjellige stadier i livet, felles for dem er at de har eller hadde store forventinger til hva livet skulle by på.

– Men ingenting blir helt som de trodde eller håpet, sier Tømta.


LES MER OM FORESTILLINGEN MÅSEN


Hanne Tømta
Regissør Hanne Tømta i scenografien til Måsen
Rom for mye fliring

Måsen er det tredje Tsjekhov-stykket Tømta regisserer, det første ved Hålogaland Teater. Selv oppdaget hun Tsjekhovs verden da hun studerte ved Det statlige Teaterakademiet i St. Petersburg.

– Som Ibsen har han en stor kjærlighet til karakterene i stykkene sine. Selv om det går dårlig og noen til og med dør, så dømmer ikke Tsjekhov menneskene sine, sier Tømta. I tillegg liker hun språket og formen i stykkene, at tekstene er luftige og gir rom for mye fliring.

– Tragediene hans er fulle av humor. Joda, det er grusomt, men det er på en veldig befriende måte, sier Tømta.

Den etablerte skuespillerinnen Irina (Kristine Henriksen) vil ikke la de yngre generasjonene slippe til.
Den berømte og beundrede skuespillerinnen Irina (Kristine Henriksen) vil ikke la yngre generasjoner slippe til. Foto: Knut Åserud
Flere generasjoner

Måsen på Hålogaland Teater, blir fjerde gang Tømta regisserer et Tsjekhov-stykke. Alle de tre tidligere gangene har resultert i strålene kritikker og fulle hus. Også ved Hålogaland Teater har Hanne Tømta oppnådd stor suksess tidligere. Hexene (2000) ble varmt tatt imot av både kritikere og publikum. At hun nå skal sette opp Måsen på nordnorsk, gleder hun seg til.

– Både innhold og form passer inn i nord, og jeg håper at publikum tør utfordre seg selv, at de finner en å se stykket sammen med som ikke tilhører egen generasjon. Jeg ville planlagt en kveld med teater, og så satt av litt tid for samtaler og diskusjoner etterpå, sier Hanne Tømta.

Hun tror at hvordan vi oppfatter stykket henger sammen med hvor vi befinner oss i livet, men mener likevel at budskapet i Tsjekhovs verker er en melding til det etablerte.

– Han oppfordrer oss til å gi slipp på det vi har, at vi skal gi rom til andre. Men akkurat det er jo ikke så enkelt, sier Tømta.


KJØP BILLETT TIL MÅSEN 

LES MER OM FORESTILLINGEN MÅSEN