Et spennende teaterår

Teateråret 2018 har vært et spennende år, både for publikum og for teatret. Vi kan se tilbake på et år med svært gode besøkstall.

Takket være deg, kjære publikummer, kan vi omtale 2018 som et vellykket år. Vi har vist en lang rekke forestillinger – med stor bredde. Fellesnevneren for dem alle er at publikum har strømmet til teatret, både på de faste scenene i Tromsø og når vi har vært på turné. Det er vi både stolte og glade over. Vi har ingen problemer med å slå fast at det beste teaterpublikummet finnes i nord.

Teateråret har vært preget av et variert repertoar. Både publikum og anmeldere var godt fornøyde da vi spilte Florian Zellers «Faren». Publikum tok denne fortellingen om alzheimer til sitt bryst og gjenkjennelsen lød gjennom teatersalen. Både unge og gamle satt fjetret da vi tok klassikeren «Metamorfose» av Franz Kafka til scenen og spilte «Gutten som ble et insekt – Kafka for kidz». Dette ble en frisk og spretten tolkning av den salige dramatikeren. Små og store lot seg også begeistre da vi i samarbeid med Riksteatret viste «Folk og røvere i Kardemomme By» på vårparten.

Året startet med komedien «Nordens Paris» som er Jo Strømgrens forunderlige tolkning av politikere, forretningsfolk og annet folk og fe i en tenkt situasjon i Tromsø. Her fikk galskap og humor utvikle seg parallelt. Mindre morsomt var det ikke da regissør Trond Lie ga seg i kast med den gamle komedieklassikeren «Twigs», som fikk tittelen «Hele hælvetes slekta» på Scene Øst. Her fikk Guri Johnson, Kristian Figenshow og John Sigurd «Sigga» Kristensen utfolde seg i et utall rollekarakterer og komiske situasjoner.

Fra forestillingen "Sykle i snøstorm".

I høst slo vi virkelig på stortromma da vi tok i bruk hele teatret – og endog ei fiskemerde – og viste storsatsingen «Sykle i snøstorm», som ble laget i forbindelse med universitetets 50-årsjubileum. Dette er en av teatrets aller største produksjoner og publikum kjente sin besøkelsestid. Publikum har også strømmet til de øvrige forestillingene i høst, «Et juleeventyr» fenger fortsatt store og små barn. Ekstra gledelig er det også at vår dramatisering av Norges fremste forfatter; «De usynlige» av Roy Jacobsen har gått rett i hjertet på publikum. Historien fra et karrig liv på Helgelandskysten for knappe 100 år siden har gjenklang hos dagens publikum – uten tvil.

Ikke nok med det; det er mye å glede seg til når vi kikker på vårens program også. «De usynlige» fortsetter over nyttår og skal i januar og februar på turné i Troms og Finnmark. Deretter blir det et gledelig gjensyn med «Tobias og dagen det smalt» både i Tromsø og på turné. Det samme skjer med «Gutten som ble et insekt».

Operetten om Mack

Så – på selveste Valentindagen – er det klart for nok en stor musikal og familiekrønike når vi 14. februar har premiere på «Operetten om Mack». I denne gedigne produksjonen er det Kirsti Sparboe som står i spissen for et stort og stjernespekket ensemble hvor Simon Revholt har komponert og arrangert musikken.

Den 9. mai har vi premiere på «Blå åker» av Ragnar Olsen. Dette er en musikalsk fortelling med havet i hovedrollen. Pianist Herborg Rundberg setter sjøbein og utforsker fortid og fremtid sammen med et ensemble av skuespillere. Og når nettene er lyse har vi 23. mai premiere på den sorgmuntre komedien «Uroens barn» av Lennart Lidström («Zappfe», «Den fordømte nordlendingen» etc). Det er en komedie om vennskap. Eller, kanskje like gjerne, en komedie om mangelen på vennskap med Finn Arve Sørbøe og Kristian Figenschow og musikken er av Inge Kolsvik.

Dette året har vært spennende, og neste år blir nok vel så spennende. Etter at teaterstyret i høst vedtok å avskjedige forrige teatersjef, er vi snart på jakt etter en ny. I mellomtiden er det Kristian Figenschow, Guri Johnson og Ketil Høegh som har den kunstneriske ledelsen av teatret. Vi er veldig glad for at du som publikummer har besøkt oss i året som har gått og vi ønsker deg hjertelig velkommen i kommende år.

Samtidig vil alle her på Hålogaland Teater få ønske deg og dine en riktig god jul og et fantastisk nytt år.