- Leken, boblende, stappfull og svært lærerik

"Blå Åker er en leken, boblende, stappfull og svært lærerik innføring i norsk fiskeripolitikk, basert på tydelig politisk ståsted. Nå er det bare å la debatten gå." (Nordlys)

«Blå åker» er en musikalsk thriller med havet i hovedrollen. Det er en politisk spenningsfortelling om ran på høylys dag og politisk spill på høyt plan med storkapitalen som motspiller. Hvem eier egentlig fisken i havet, og hvem bestemmer egentlig hvordan vi skal leve våre liv? Og hvem skal henges når fisken forsvinner? Både lokale helter og storkaren selv – Røkke – får gjennomgå når vi retter blikket mot havets dyp og mot norsk fiskeripolitikk.

«Blå åker» får deg til å gapskratte, til å lytte til havets stemme og - kanskje - til å bry deg litt mer om fiskeripolitikk. For denne fortellingen handler også om fremtiden og det er mye som står på spill.

KJØP BILLETT HER

Plakatfoto: Arvid Sveen, Horisont nr. 16 (Varangerfjorden)

Ragnar Olsen har intervjuet mange som er tilknyttet fiskeriene på ulike måter. Råstoffet Ragnar leverte ved prøvestart er bearbeidet og foredlet av instruktør og ensemblet. Les mer om kildene lenger nede på denne sida.

Produksjon
Regi Egill Pálsson
Scenografi og kostymer Martin Eriksson
Dramatiker Ragnar Olsen
Komponist og musiker Herborg Rundberg
Lysdesign Øystein Heitmann
Dramaturg Toril Solvang

Våre kilder

"Blå åker" er basert på grundig research og det er mange som har bidratt.

«Blå Åker» er direkte inspirert av NRK P2´s programserie «Kampen om kysten»  (2017) og boka «Kvotebaroner» av Gunnar Grytås (2014). Ragnar Olsen har intervjuet mange som er tilknyttet fiskeriene på ulike måter, og som velvillig forsynte oss med kunnskap – mye mer enn vi har kunnet bringe videre i en drøy times teaterforestilling. Råstoffet Ragnar leverte ved prøvestart er bearbeidet og foredlet av instruktør og ensemble.

Noen av informantene vil dra kjensel på sine bidrag, andre ikke. Alle har vært til stor hjelp. Takk til Steinar Eliassen, Paul Jensen, Hermann Klemet Kitti Hansen, Arne Luther, Peter Ørebech, Arnold Jensen og Finn Nilsen (alle disse fra Kystens tankesmie), Svein Roger Karlsen, Jan Roger Lerbukt, Vegard Helland, Kari-Ann Magnessen, Mari-Ann Johansen, Håkon Robertsen, Steinar Johansen, Magnar Olufsen, Roy-Tore Pedersen, Helga Pedersen, Ragnar Sandbæk, Sigurdur Hjaltested, Bryndis Baldursdottir, Vegard Bangsund og Øyvind Berg. Takk til Ottar Brox, Renate Larsen og Brynjar Østgård.

Journalist og forfatter Gunnar Grytås og professor Torbjørn Trondsen har begge fulgt manusarbeidet og sørget for at det vi påstår er historisk korrekt. Takk til avisa Nordlys som åpnet arkivet for oss, og til NRK for inspirasjon, bilde- og videomateriale. Bakgrunnsstoff er også hentet fra bøkene «Fiskehistorier» av  Henning Røed (Manifest 2016), «Fisken og folket» v/Nofima (Orkana 2016), «Tar dæm fisken, tar dæm oss alle», red. Eva Robertsen (2018), og fra artikler, kronikker og debattinnlegg i dagspressen, særlig i Nordlys, Kyst og fjord og Fiskeribladet. 

Toril Solvang, Egill Pálsson og Ragnar Olsen

Inspirasjonshefte

I dette heftet finner du oppgaver til for- og etterarbeid og til samtaler og diskusjoner. Undervisningsopplegget har mål fra K06 og kan brukes i flere fag.
Vedlegg Størrelse
Inspirasjonsmateriale 1.13 MB