Lurer han oss alle – igjen?

Først tok han fisken, nå jakter han på forskerne og havforskningen. Hvorfor får Kjell Inge Røkke ta seg til rette? spør regissør Egill Pálsson

Bilde av Kjell Inge Røkke

– Jeg tror han lurer oss igjen, slik han lurte kysten for fiskeressursene – og slik han lurte statsministeren og hele det offentlige Norge med sine planer om høyhuset på Fornebu. Det som skulle bli Verdenshavenes hovedkvarter var ikke et signalbygg skjenket til havforskning og menneskehetens beste, det var et forsøk på å bygge et enormt hotell forkledd som noe annet. Ikke ett ord ble sagt om hotellvirksomhet da planen for verdenshavenes hovedkvarter ble lansert. Men bare en liten del av huset skulle være viet til forskning, resten skulle bli en ny pengemaskin for Røkke, sier Egill Pálsson. 9. mai 2018 hadde den islandske regissøren (og tiltredende teatersjef ved HT) urpremiere med teaterstykket «Blå åker» ved Hålogaland Teater. Den kritikerroste forestillingen spilte for fulle hus i 2018 og skal nå på turné i hele Nord-Norge.


Les mer om forestillingen Blå Åker her

Egeninteresse
Teaterregissøren lar seg forbause over at enkelte hyller Røkke som en filantrop, en person som handler til det beste for andre, uten å tenke på økonomisk vinning.
– Når Kjell Inge Røkke sier til Aftenposten at han vil gi tilbake til samfunnet brorparten av det han har tjent, så er det ingenting i kjølvannet av Røkkes historie som gjør at vi har noen grunn til å tro på han. Jeg tror at hans interesse for havforskning kun er styrt av egeninteresse, sier Pálsson.

Betalt forskning
Havforskningsinstituttet skal samarbeide med Røkke og hans nye forskningsfartøy REV.
– Er det virkelig noen som tror at Røkke ikke er interessert i å tjene penger på forskningsresultatene som fartøyet hans skal bidra til? Han har penger nok til å kjøpe de beste forskerhodene, og han vil garantert ordne seg slik at han selv sitter igjen med hovedgevinsten, mener Pálsson. Han er forbauset over at staten og det offentlige Norge igjen vil samarbeide med Røkke.

"Sprelsk samfunnskritikk og strålende folkeopplysning", skrev Nordlys' anmelder om Blå åker

Lurt, lurt, lurt
– Googler du Røkke og ordet «lurt» får du mange treff, sier Pálsson. Ett av dem er en lederartikkel fra Dagsavisen. Her skriver de: Etter spillet om Kværner i 2000, skrev VG «Lurte alle» om Røkkes strategier. Deretter fikk han til en svært omstridt avtale med staten i 2009 om kjøp av Aker. Dagens Næringsliv skrev da en leder med tittelen «Lurt igjen» om den rødgrønne regjeringens samarbeid med Røkke. Samme avtale fikk selv sindige Jens-Ulltveit Moe til å uttale at «Staten ble lurt av Røkke». Ordet lurt brukes oppsiktsvekkende mange ganger når det gjelder Kjell Inge Røkkes forretningsatferd.
– Likevel klapper politikerne og andre ledere i hendene når Røkke nå skal redde verdenshavene fra overfiske og forurensning. Det er jo litt spesielt, sier Pálsson.

Blå åker
I forestillingen «Blå åker» lar islendingen havet fortelle sin historie, og havets stemme skal få deg til å tenke deg om.
– Havet heier ikke på Røkke, sier Pálsson. Han omtaler forestillingen som en politisk spenningssatire om ran på høylys dag og politisk spill på høyt plan med storkapitalen som motspiller. For som han sier det:
– Hvem eier egentlig fisken i havet, og hvem bestemmer egentlig hvordan vi skal leve våre liv? Og hvem skal henges når vi ikke lenger har fisk å henge?


Foto: Lise Åserud / NTB scanpix