Stort om vennskap 

Regissør Trine Wiggen: – En teaterforestilling helt utenom det vanlige

Portrett Trine Wiggen

Når over 2000 boksider skal komprimeres til én teaterforestilling er det avgjørende for regissør Trine Wiggen å bevare det unike vennskapet mellom Elena og Lila. 

Kjøp billett til Min briljante venninne her

– Akkurat nå er det tusen ting som skjer. Fullstendig kaos, ler Trine Wiggen, og viser vei inn til Scene Vest på Hålogaland Teater. Regissøren og ensemblet er godt inne i en hektisk prøveperiode, og nå er scenografien og kulissene i ferd med å ta form i teatersalen. 


Ta med en venn! Når du kjøper billett til Min briljante venninne kan du ta med en venn, som kun betaler for serveringen (360,-), vi spanderer billetten! Les mer om tilbudet her. 


Scenearbeidere mopper restene av et skumparty av gulvet, teknikere tester lyd, lys og videoprojeksjon og ved den ene scenekanten henger kostymene tett i tett på et klesstativ. Hverdagsantrekk, dresser og en kritthvit brudekjole. Samtidig har en gjeng skuespillere funnet seg et noenlunde stille hjørne for å finpusse noen replikkvekslinger.

29. april er kaoset historie, den røde løperen rulles ut og publikum ønskes velkommen til premieren på Min briljante venninne. 

Julia Bache-Wiig og Hanne Mathisen Haga
Julia Bache-Wiig (t.v) og Hanne Mathisen Haga spiller de to venninnene Elena og Lila. Foto: Marius Fiskum

Maratonteater

Regissør Wiggen lover en helaften helt utenom det vanlige, hvor den mest åpenbare forskjellen fra andre stykker er varigheten. Min briljante venninne klokker inn først etter fem timer, og blir dermed HTs lengste forestilling noensinne. Underveis blir det rikelig med pauser, med italiensk mat og dertil egnet drikke. 

– Vi skal lage festivalstemning. Hvor publikum møtes i pausene i et festpyntet teaterhus, tar et glass, snakker og diskuterer og venter i spenning på neste akt. 

– Fem timer kan virke ganske lenge. Det blir ikke kjedelig? 

– Vi vil lage en underholdende forestilling av en veldig frodig og underholdende historie. Jeg tror ikke det blir kjedelig. Vi får se lidenskapelige forelskelser, svik, utroskap, vold,-  og i kjernen, et usedvanlig vennskap. Og det blir vakkert å se på, fra store scener hvor det synges, danses og slåss, til kammerspill og projiserte nærbilder. Man blir kjent med karakterene i stykket, og vil følge med på hva som skjer med dem, som i en Tv-serie man binger. Teaterbinging, haha!

Kjøp billett til Min briljante venninne her

Forestillingen utmerker seg også ved at det er hele 16 skuespillere på scenen. 

– Ja, vi har et knallsterkt ensemble med nestorene Guri Johnson og Kristian Figenschow og mange nye skuespillere, som har ventet på å få spille for et større publikum siden landet ble lukket for to år siden. 
Trine Wiggen er selv kjent som skuespiller og er ansatt ved Nationaltheatret. Hun har også hatt en rekke roller i filmer og tv-serier, blant annet Mannen som elsket Yngve, Som du ser meg og Varg Veum – Bitre blomster. 

Iscenesettelse av romanene

De siste ti årene har Wiggen, i tillegg til skuespillerjobben, hatt regi på flere teateroppsetninger. Likevel trengte hun litt betenkningstid da teatersjef Egill Pálsson ringte med spørsmål om hun kunne tenke seg å regissere Min briljante venninne på HT. 

Les også: De hadde knapt møttes. Så ble de to av verdens mest kjente bestevenninner.

– Jeg er Ferrante-fan på min hals, og er ekstremt glad i det litterære verket. Ville jeg klare å yte bøkene rettferdighet? Samtidig skal jo ikke dette være en kopi av romanene. Da måtte vi ha holdt på i dagevis! Dette er en adaptasjon. En iscenesettelse.

Wiggen husker godt da ektemannen, forfatter Janus Kramhøft, introduserte henne for Elena Ferrante for første gang. 

– Mannen min pleier å fore meg med litteratur, og da han ga meg Forlatte dager, ville jeg lese mer av Ferrante, men på det tidspunktet var det ikke mer som var oversatt, sier Wiggen, og forteller at hun knapt var snakkende til da hun kort tid etter gikk løs på Napoli-kvartetten. 

– Jeg leste i stua, på kjøkkenet, på do, på stranda – overalt. Jeg måtte hele tiden vite hva som skjedde. Da jeg var ferdig med første bok klarte jeg ikke vente på den nynorske oversettelsen av bok to, så den leste jeg på dansk. 

Unikt vennskap

Elena Ferrantes romanserie om venninnene Elena og Lila har blitt solgt i millioner av eksemplarer verden over. Første bok starter med at en aldrende Elena får en telefon om at Lila, venninnen gjennom et langt liv, er sporløst forsvunnet. Ikke et eneste bilde, brev, eiendel – ikke engang et hårstrå, er igjen etter henne. 

Herfra blir vi tatt tilbake til Napoli på 50-tallet, hvor vi følger oppveksten til de to venninnene. Til en fattig bydel hvor volden og brutaliteten råder, og hvor jentene må kjempe for seg selv og for hverandre i et svært mannsdominert samfunn. 

– De er lysende intelligente, men må slåss for å få lov til å lese og skrive og utvikle seg. De deler erfaringer fra livet og det de leser, utvider hverandres tankeverden, intellekt og språk. Og de konkurrerer om hvem som er den smarteste, hvem som vinner hjertet til den vakreste, mest spennende gutten. Hvem av dem er den briljante venninnen? undrer regissøren.

Julia Bache-Wiig og Hanne Mathisen Haga
Hovedrolleinnehaverne Hanne Mathisen Haga (t.v) og Julia Bache-Wiig er venner både på scenen og utenfor teatret. Foto: Marius Fiskum

 

Viktige valg

Til tross for at forestillingen varer i fem timer, er det mye som må velges bort når fire fyldige romaner skal kortes ned til ett teaterstykke.  

– Jeg ble veldig glad i alle menneskene i roman-serien. I teaterforestillinga fokuserer vi på venninnene, Lila og Elena og deres nærmeste. Hvordan påvirker de sosiale forholdene mulighetene deres til livsutfoldelse? Hvordan påvirker de nære relasjonene livsvalgene deres og hvem de er som mennesker? For meg er det viktig at vi ikke velger bort partier som er avgjørende for skildringen av vennskapet dem imellom, sier Wiggen og legger til:

– Jeg tror publikum er grunnleggende interessert i «andres liv». Hvordan oppleves de fundamentale elementene i livet, kjærlighet, tilknytning, løsrivelse og tap med andre livsbetingelser enn oss? Jeg tror livfasene de går gjennom er veldig gjenkjennelig. 

Regissøren understreker at det slett ikke er avgjørende at du har lest bøkene eller sett serien på HBO før du kommer på forestilling. 

– Du trenger ingen forkunnskaper. Kanskje de som har lest bøkene vil se etter andre ting enn de som ikke kjenner historien, men alle vil få (fullt)utbytte. 

Hun håper at både unge og gamle, av alle kjønn, finner veien til Scene Vest. 

– Selv om vi er langt unna Napoli på 50-tallet, har historien har mye å si oss i Norge og Skandinavia i dag. Jeg tror faktisk at absolutt alle vil finne noe de kan kjenne seg igjen i. Vi er vel alle litt Lila eller litt Elena?

Kjøp billett til Min briljante venninne her

Foto i header: Ingun A. Mæhlum