Bestevenninner på rekordtid
De hadde knapt møttes. Så ble de to av verdens mest kjente bestevenninner.
Den forsiktige, arbeidsomme og litt klossete Elena, og den viltre, skarpe og grenseløse Lila. To tilsynelatende motsetninger, som likevel har så mye til felles.
Kjøp billetter til Min briljante venninne her
Når teaterversjonen av Min briljante venninne settes opp på Hålogaland Teater er det med Julia Bache-Wiig og Hanne Mathisen Haga i rollene som de to jentene.
I løpet av fem timer teater, den lengste forestillingen i HTs historie, følger vi venninnene gjennom et helt liv.
Ta med en venn! Når du kjøper billett til Min briljante venninne kan du ta med en venn, som kun betaler for serveringen (360,-), vi spanderer billetten! Les mer om tilbudet her.
- Samfunnet og folk rundt dem gjør alt de kan for å forme dem, men verken Elena eller Lila lar seg forme, sier Julia Bache-Wiig som skal spille Elena Greco.
- Det er veldig aktive roller. Begge to har sterk fremdrift og de setter ting i gang. Det gjør det skikkelig artig å spille.
Utforskningsfase
Ensemblet er godt inne i prøveperioden, og har akkurat flyttet over fra Prøvesalen, hvor de har «tørrtrent» de første ukene, og inn i scenografien på Scene Vest.
- Vi er midt i en veldig spennende prosess akkurat nå. I en slags utforskningsfase hvor vi stadig oppdager nye ting med karakterene. Når jeg begynner å jobbe med en rolle har jeg gjerne en hypotese om hvordan ting skal være. Den holder som regel et visst strekk, men så kommer jeg til et veiskille hvor jeg må avgjøre hvor jeg skal gå derfra. Omtrent der er jeg nå, sier Mathisen Haga.
Les også: Regissør Trine Wiggen: – En teaterforestilling helt utenom det vanlige
Julia og Hanne mener at historien har mange lag, og at det skjer en interessant utvikling med rollefigurene underveis.
- I en replikk i ene boka sier Lila om Elena: «Du er min briljante venninne». Men jeg tror egentlig at begge tenker dette om hverandre. Vi som lesere får aldri noe endelig svar av hvem av dem tittelen henspiller på. Kanskje er det begge to? sier Hanne.
I fortellingen må Lila avslutte skolegangen, mens Elena får til å fortsette med videre studier. Etter hvert blir hun forfatter.
- Jentene står opp mot det patriarkalske miljøet på hver sin måte. Der Elena har en trang til å frigjøre seg og velger å flytte fra Napoli, så blir Lila igjen og konfronterer miljøet og strukturene. Men å reise bort fra hjemstedet og familien er heller ikke helt uproblematisk, sier Bache-Wiig.
Mens Elena skriver fiksjon, og tilnærmer seg Napoli på et akademisk nivå, er det Lila som faktisk er der. Som opplever historiene i virkeligheten.
- Det virker som at Lila er drivkraften for Elena sitt forfatterskap. Hun som får fargene til å bli sterkere og klarere. Uten henne er alt bare grått og trått. Så på et vis er det kanskje Lila som er den egentlige forfatteren, sier Bache-Wiig.
- Hun er i hvert fall musen, supplerer Mathisen Haga.
Hanne mener at det er befriende at Elena Ferrante skildrer ulike situasjoner fra ulike perspektiver.
- På den måten vil alle kunne kjenne seg igjen i noe eller noen i forestillingen. Og så er det deilig å kjenne at det river litt – når du lurer på hvem du egentlig er mest enig med privat.
Møttes på fotosession
I tillegg til å bli fortrolig med egne rollefigurer, har Julia og Hanne også vært nødt til å bli kjent med hverandre.
- Vi hadde vel så vidt sett hverandre i gangene her på teateret i fjor før jeg gikk ut i mammapermisjon. Men første gang vi møttes på ordentlig var faktisk da vi skulle ta plakatbildene, forteller Bache-Wiig.
- Men om vi ikke kjente hverandre fra før, så blir vi jo i hvert fall godt kjent nå. Man må bare bestemme seg for å ha tillit og til å stole på hverandre, legger Hanne til.
De to er skjønt enige om at det har vært lett å skape en god relasjon.
- Vi merker at vi tenker ganske likt om mange ting. Skuespillere må ofte bli kjent fort, og man kan for eksempel ha store dramatiske scener sammen rett etter man møttes. Det er spennende å bli kjent gjennom en intens arbeidsprosess, sier Julia.
Regissør Trine Wiggen var selv med å plukke ut Julia og Hanne til rollene som Elena og Lila. Hun har ikke angret et sekund på valget.
- Jeg er helt forelska i dem! De passer perfekt i rollene, begge to.
Kjøp billetter til Min briljante venninne her
Mye reinpugging
En rekordlang forestilling betyr også et rekordstort manus.
- Hvordan klarer dere å lære dere all teksten utenat?
- Jeg bruker å knytte replikkene til situasjonen, sier Julia, før Hanne bryter inn:
- Det var akkurat det jeg også skulle si! Når man agerer ut fra situasjonen og scenen så har man en gratis huskelapp. Da korresponderer det med det du får tilbake. Ofte husker man ikke ting helt ordrett med en gang, men da må man heller reinpugge det i etterkant.
I tillegg er det nyttig å starte hver morgen med en time tekstgjennomgang med suffløren.
- Teksten er et konkret arbeidsverktøy. Et stort byggverk, og du er bare nødt til å lære deg det.
Stort ensemble på scenen
Julia har stått på scenen på Hålogaland Teater en rekke ganger og blant annet spilt i Knutby, Familien som kunne snakke om alt og Peer Gynt. Hanne, som opprinnelig kommer fra Kirkenes, har medvirket i Ødeland og Takk for alt. Begge skuespillerne har vært å se i film- og tv-produksjoner i inn- og utland, før de ble ansatt som en del av teatrets nye ensemble i 2020/2021. Nå er for første gang størsteparten av det store nye ensemblet samlet i samme forestilling:
- Det er inspirerende å se så mange fantastiske skuespillere i aksjon hver dag. Og ikke minst bra for fellesskapsfølelsen, mener Hanne.
Julia og Hanne har hele 14 kollegaer med seg på scenen i Min briljante venninne, og til sammen spiller de over 40 roller, noe som krever mye av regissør Trine Wiggen.
- Trine er lyttende og konkret med en veldig tilstedeværelse. Hun er alltid i dialog, samtidig som hun har en tydelig retning i det hun vil. Det er et veldig spennende samarbeid, sier Hanne.
Natt og dag
Både Julia og Hanne innrømmer at Lila og Elena ofte blir med hjem etter endt arbeidsdag.
- Jeg drømte nettopp om de gardinene vi har på scenen. Så det er tydelig at jeg har med meg Elena også inn i det underbevisste, sier Julia, og forteller om en stadig tilbakevendende drøm hun har når det nærmer seg premierer.
- Alt er klart til forestillingsstart, men jeg klarer ikke å finne inngangen inn til scenen. Jeg kaver og leiter og hører navnet mitt bli ropt over callingen.
Etter 29. april kan Julia forhåpentligvis sove godt. Dette er den store dagen for Min briljante venninne, hvor Julia og Hanne – sammen med sine 14 skuespillerkolegaer – ønsker velkommen til premiereforestilling. Da får publikum oppleve mange skjebner, mye levd liv, harde kår, sterke farger – og et helt spesielt vennskap.
Det blir..., begynner Julia, før Hanne fortsetter:
…spennende. Veldig spennende!
Les mer om Min briljante venninne her
Foto i header: Marius Fiskum