Min briljante venninne

Av
Elena Ferrante. Dramatisert for scenen av April de Angelis

Storslått og myldrende italiensk helaften

Min briljante venninne er en helaftens opplevelse av de sjeldne som varer i totalt fem timer. Pakken inkluderer billett til forestillingen og servering av italienske fristelser i pausene.*

En eldre kvinne får en telefon om at venninnen gjennom seksti år er sporløst forsvunnet. Er det en forventet forsvinning? Hun begynner å spinne tråder, samle minner, som for å kalle venninnen fem igjen .

Vi blir tatt med tilbake til vennskapets begynnelse i et fattigkvarter i Napoli på 1950-tallet. En verden av kjærester, elskere, destruktive familierelasjoner vokser fram, og i sentrum av historien, de to venninnene Elena og Lila.

Samfunnet de vokser opp i, er preget av sosial kontroll, råskap, og den lokale mafiaens makt og innflytelse som terroriserer alle. Menneskene er tett forbundet, de undertrykte og undertrykkerne, tvinnet sammen i en tilsynelatende uløselig floke. Men det er også et samfunn preget av samhold og en sterk vilje til forandring - til å skape, til å lære. De to jentene Lila og Elena er usedvanlig oppvakte. 

Elena Ferrantes episke romanverk Mi briljante venninne fikk millioner av lesere og fans over hele verden da den kom ut i årene 2011-2015. Dramatiseringen av bøkene, har vært publikumssuksesser blant annet i London, Stockholm, Odense og Oslo. Mens vi venter på sesong 3 og 4 av HBO-serien, kan vi på Hålogaland Teater presentere hele dramaet og se hvordan det går med de to venninnene.

"Eg høyrer at folk sjukemelder seg for å lese romanane (...). Dei er fjerne i blikket som om dei tenker på dop; kan dei få lese Ferrante i køen der? Inne på do? Dei gløymer barna sine, dei gløymer ektefellen. Dette gjeld både kvinner og menn." (Gudmund Skjeldal i et intervju med Ferrante fra 2015)

Hvis du er like hektet på Min briljante venninne, bør du få med deg hele historien om Lila og Elena på HT i 2022.

En italiensk helaften

Min briljante venninne er en helaftens opplevelse av de sjeldne som varer i totalt fem timer. Pakken inkluderer billett til forestillingen og servering av italienske fristelser i pausene. Vi lover å ta godt vare på deg og dine, med mat, drikke og hyggelig samvær.

Til deg som er dramakortholder

Som dramakortholder betaler du kun for mat og drikke. Det samme gjelder ledsager og "Ta med en venn".


*Vi legger selvfølgelig til rette for ulike matintoleranser og allergier. Nærmere info kommer i god tid før premieren.

Produksjon
Regi Trine Wiggen
Scenografi Ingrid Tønder
Kostymedesign Anette Werenskiold