Tromsø blir en relæxt kulturby

Noen av Nord-Norges største kulturaktører forener krefter rundt et felles mål: Å gjøre kunst og kultur tilgjengelig for alle. 

Egill Pálsson og Heidi Beate Lekang

- «RELÆXT» er et konsept som går ut på å tilpasse forestillinger for et publikum med behov for løsere rammer. Noen har behov for å gå inn og ut av salen, andre tåler kanskje ikke strobelys eller plutselige høye toner, noen syns det er ubehagelig når sallyset skrus av. Det kan være små terskler som utestenger hele publikumsgrupper fra våre forestillinger, forteller prosjektleder Ulrikke Benestad Fuller-Gee ved Hålogaland Teater.

I fjor bestemte teatret seg for å gjøre noe med det. De adapterte et konsept fra England og inviterte publikum til Norges første relæxte forestilling.

- Det var fantastisk. Alle vi som var tilstede, følte at det er nettopp dette teater handler om. Uforbeholdne møter mellom folk på scenen og i salen, sier hun.

Nå har teatret fått med seg Arktisk Filharmoni, Nordlysfestivalen og Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) og tilbyr en hel sesong med relæxte forestillinger.

gruppebilde relæxt-sesong
Disse samarbeider om Norges første Relæxt-sesong (fra venstre): Prosjektleder Ulrikke Benestad Fuller-Gee (Hålogaland Teater), festivalsjef Lisa Hoen (TIFF), festivalsjef Heidi Beate Lekang (Nordlysfestivalen), instituttleder Per Håkan Brøndbo (RKBU Nord/UiT), leder av kulturkomiteen Jarle Heitmann (Tromsø kommune), professor Anita Salamonsen (UiT), programsjef Catharina Roos Bilsbak (Arktisk Filharmoni) og teatersjef Egill Pálsson (Hålogaland Teater). Foto: Jan Fredrik Frantzen/Hålogaland Teater

- Målet er å gjøre byens kulturtilbud tilgjengelig for publikum som i dag ikke naturlig benytter seg av det. Tromsø skal rett og slett bli en mer inkluderende kulturby, mener teatersjefen ved Hålogaland Teater, Egill Pálsson.

Les også: Tromsø først i Norden med lansering av nytt, inkluderende kulturkonsept (itromsø+, 7. januar 2021)

Inspirerende samarbeid

Det er ikke første gang kulturaktørene samarbeider, men aldri før har alle fire vært med på samme prosjekt.

- Da vi hørte om Relæxt første gang, ble vi enormt inspirert av at HT etablerte dette prosjektet. Vi meldte raskt vår interesse, for å ville lære, og om HT ønsket, også å bidra. Så ble vi veldig glade for å møte en samarbeidspartner i HT som hjertelig inviterte oss inn med åpne armer, forteller programsjef Catharina Roos Bilsbak i Arktisk Filharmoni.

Lisa Hoen og Catharina Roos Bilsbak
Festivalsjef i TIFF, Lisa Hoen, og programsjef i Arktisk Filharmoni, Catharina Roos Bilsbak. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Også Nordlysfestivalen og TIFF tente umiddelbart på ideen og ønsket å bidra.

- Vi i TIFF er veldig glade for at Hålogaland Teater har tatt initiativ til å inkludere flere grupper i kunst- og kulturlivet og senke tersklene for å delta. TIFF bidrar med glede med å sette opp en filmvisning for Relæxt-målgruppa på vår festival fordi vi mener kultur er viktig for alle, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Les også: Kultur-Tromsø sammen om storsatsing: - Vi er først i Norden med dette (Nordlys +, 7. januar 2021)

Hoen får støtte av Heidi Beate Lekang, festivalsjef i Nordlysfestivalen, som også er opptatt av å nå ut til enda flere.

- Nordlysfestivalen har et mål om å nå ut til flere, og har i 2021 fått støtte fra Samfunnsløftet for nettopp denne typen aktiviteter. Vi skal blant annet sette opp forestilling for bymisjonen og sende en miniopera på sykehjemsturné. At vi også får muligheten til å være med på Relæxt-satsingen er vi veldig glade for, sier festivalsjefen.

Heidi Beate Lekang
Festivalsjef i Nordlysfestivalen, Heidi Beate Lekang. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Samarbeidspartnerne har nå satt sammen en serie med teaterforestillinger, film og konserter for publikum i alle aldre – en hel Relæxt-sesong i Tromsø våren 2021. 

Tilbyr teater, film og konserter

Felles for alle arrangementene er at det gjøres små tilpasninger på lyd og lys, det lages en visuell guide til forestillingene som forbereder publikum på handling og mulige triggere, og det legges til rette for avslappede rammer. Alle forestillingene vises på Hålogaland Teater slik at publikum blir kjent med stedet og møter forutsigbare forhold.

- Vi har samlet alle arrangementene på en nettside på halogalandteater.no. Der finner man oversikten over titler og datoer og, etter hvert, billettlenker, forklarer Ulrikke Benestad Fuller-Gee.

Se programoversikten her 

Sesongen starter med en familiefilm på TIFF: Filmfestivalen serverer Knudsen & Ludvigsen 2 - Det store dyret i relæxt innpakning. Nordlysfestivalen følger på med en relæxt lørdag og barneforestillingen Den rare tida i regi av Tromsø byteater.

I mars spiller strykere fra Arktisk Filharmoni sammen med Moddi. I mai blir det en konsert der strykekvartett fra orkesteret presenterer klassiske perler som passer våren i Tromsø.

Hålogaland Teater viser barneforestillingen Monster i magen og avslutter sesongen med en relæxt visning av voksenforestillingen Panikk i kulissene.

Slutter ikke der

Dette er Tromsøs første Relæxt-sesong, men forhåpentligvis ikke den siste. Teatersjef Egil Pálsson og kollegaene er fast bestemt på å ha et Relæxt-tilbud i Tromsø framover.

- Hålogaland Teater har tatt initiativ til noe veldig viktig, og vi vil bidra til at konseptet finner sin helt naturlige plass i kulturbyen Tromsø. Dette er bare begynnelsen, sier Heidi Beate Lekang i Nordlysfestivalen.

Ulrikke Benestad Fuller-Gee og Egill Pálsson
Prosjektleder Ulrikke Benestad Fuller-Gee og teatersjef Egill Pálsson. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Både teatret og Filharmonien turnerer i regionen og de er i gang med å undersøke om det er mulig å ta med seg konseptet på turné i en aller annen form.

- Vi håper at dette er starten på noe som bare skal vokse seg større, bli et fast tilbud i byen vår, og bre seg utover Tromsø, smiler Roos Bilsbak.

Se programoversikten her