DIGITAL VISNING: Blå åker

Av
Ragnar Olsen, Toril Solvang og Egill Pálsson

Suksessforestillinga Blå åker er tilbake, rett inn i stua di.

"Blå Åker er en leken, boblende, stappfull og svært lærerik innføring i norsk fiskeripolitikk, basert på tydelig politisk ståsted. Nå er det bare å la debatten gå." (Nordlys) - Bli med oss gjennom skjemt og alvor når vi dykker ned igjen i historien om fiskeriressursene som ble lurt vekk fra folket langs kysten!

Videoen vil være tilgjengelig fra torsdag 15. april til søndag 18. april 2021 klokka 21.

(NB - du må kjøpe billett innen søndag 18/4 klokka 18. Lenke til forestillingen kommer her torsdag 15/4 kl 18.)

Slik gjør du det:

  1. Kjøp billett her (vil ikke lenger være mulig etter 18/4 2021 kl 18:00)
  2. På billetten du mottar på e-post finner du ditt personlige passord som må brukes for å kunne se forestillingen. (NB: Selv om det står dato og klokkeslett på billettlenken har du tilgang til forestillingen hele helga)
  3. Klikk på lenka og skriv inn passord.
  4. Se på PC, mobil, nettbrett. Ønsker du å se forestillingen på din egen TV anbefaler vi deg å enten koble en PC direkte på din TV eller bruke Chromecast eller Airplay*

*Her kan du lese mer om Chromecast fra Google og Airplay fra Apple


Denne forestillingen får deg til å gapskratte, til å lytte til havets stemme, og til å stå på barrikadene for en god fiskeripolitikk igjen. For denne fortellingen handler også om fremtiden - og det er mye som står på spill.

Anmeldelser:

*Sprelsk samfunnskritikk og strålende folkeopplysning, Nordlys 9.5.2019

*Ei skikkeleg revitalisering av det politiske teateret. Humoristisk og sjølvironisk, men med skarp brodd, Klassekampen 13.5.2019

*Drukner i sitt eget informasjonshav, iTromsø 9.5.2019

*Havet og jeg, scenekunst.no 20.6.2019

*Når hyggen trumfer politikken, Norsk Shakespearetidsskrift i juni 2019

Blå åker spilte på Hålogaland Teater i mai og juni 2019, og i januar 2020. Forestillinga var også på turné i hele Nord-Norge vinteren 2020 og var tilgjengelig digitalt i mai 2020.

Produksjon
Regi Egill Heiðar Anton Pálsson
Scenografi og kostymer Martin Eriksson
Dramatiker Ragnar Olsen
Komponist og musiker Herborg Rundberg
Lysdesign Øystein Heitmann
Dramaturg Toril Solvang
Videoproduksjon Prosit Production Ltd

KILDER

Blå Åker er direkte inspirert av NRK P2´s programserie Kampen om kysten (2017) og boka Kvotebaroner av Gunnar Grytås (2014).

Ragnar Olsen har intervjuet mange som er tilknyttet fiskeriene på ulike måter, og som velvillig forsynte oss med kunnskap – mye mer enn vi har kunnet bringe videre i en drøy times teaterforestilling. Råstoffet Ragnar leverte ved prøvestart er bearbeidet og foredlet av instruktør og ensemble.

Noen av informantene vil dra kjensel på sine bidrag, andre ikke. Alle har vært til stor hjelp. Takk til Steinar Eliassen, Paul Jensen, Hermann Klemet Kitti Hansen, Arne Luther, Peter Ørebech, Arnold Jensen og Finn Nilsen (alle disse fra Kystens tankesmie), Svein Roger Karlsen, Jan Roger Lerbukt, Vegard Helland, Kari-Ann Magnessen, Mari-Ann Johansen, Håkon Robertsen, Steinar Johansen, Magnar Olufsen, Roy-Tore Pedersen, Helga Pedersen, Ragnar Sandbæk, Sigurdur Hjaltested, Bryndis Baldursdottir, Vegard Bangsund og Øyvind Berg. Takk til Ottar Brox, Renate Larsen og Brynjar Østgård.

Journalist og forfatter Gunnar Grytås og professor Torbjørn Trondsen har begge fulgt manusarbeidet og sørget for at det vi påstår er historisk korrekt. Takk til avisa Nordlys som åpnet arkivet for oss, og til NRK for inspirasjon, bilde- og videomateriale. Bakgrunnsstoff er også hentet fra bøkene «Fiskehistorier» av  Henning Røed (Manifest 2016), «Fisken og folket» v/Nofima (Orkana 2016), «Tar dæm fisken, tar dæm oss alle», red. Eva Robertsen (2018), og fra artikler, kronikker og debattinnlegg i dagspressen, særlig i Nordlys, Kyst og fjord og Fiskeribladet. 

Toril Solvang, Egill Pálsson og Ragnar Olsen