Endelig hjemme igjen

Etter tre år med Lille-HT dro Kine Kvalvik Eliassen ut i verden for å utdanne seg til skuespiller.

Portrett Kine Eliassen

Nå har hun kommet hjem igjen gjennom HTs talentprogram.

Da de nyutdannede skuespillerne fra Høgskolen i Kristiania satte opp sin avgangsforestilling på Vega Scene i Oslo våren 2021, fikk teatersjef Egill Pálsson en telefon fra regissør Trine Wiggen. 

– Beskjeden var tydelig: Du skal komme å se på forestillingen, og etterpå skal vi snakke om Kine, sier Pálsson. 

Etter å ha sett Kine spille Erasmus i Erasmus Montanus, skjønte han hvorfor regissøren var så insisterende.

– Kine var strålende, sier HT-sjefen, som etter forestillingen oppfordret 25-åringen til å søke på HT sitt talentprogram. Eliassen sendte søknaden sammen med et motivasjonsbrev som formidlet et brennende ønske om å få komme til HT. Av 120 søkere ble hun som en av få invitert på audition. 

– Jeg er utrolig glad for at jeg fikk muligheten. Helt siden jeg forlot Tromsø og Lille-HT i 2016, har jeg tenkt at det er hit jeg vil. Jeg måtte bare få litt utdanning først, sier Eliassen.

Teatersjefen beskriver andøyværingen som et stort talent.

– Hun er reflektert, har høy integritet og er ydmyk. Hun har de kvalitetene som en skuespiller trenger; hun kan jobbe sammen med andre, har en evne til dyp innlevelse og er villig til å ta instruksjon, sier Pálsson.

Selv mener Eliassen at oppveksten på Andøya har formet henne som både skuespiller og menneske.

– Jeg vokste opp i et hjem med mye kunstnerisk lekenhet og fikk tidlig prøve meg på scenen. Jeg har vært veldig heldig. Det er mange som har heiet på meg, som har gått foran og vist at det går an å tenke stort, sier Eliassen – og trekker fram spesielt en person.

– Han Svein Spjelkavik, hjemme på Andøya. Han har betydd veldig mye for mange. For meg var han den som virkelig involverte meg i kulturlivet, tok med meg på sangoppdrag – han tok meg på alvor som barn. Han har trodd på mitt talent, noe som gjør det lettere å få trua selv også, sier Eliassen. 

Som en del av talentsatsningen ved HT, får den talentfulle skuespilleren blant annet en egen mentor, Kristine Henriksen.

– Jeg har vært utrolig heldig. Kristine er jævlig god i alt hun gjør, om det er sang eller scenekunst, hun er rågod. Jeg er utrolig privilegert, sier Eliassen. At hun skal være ved HT i to år, beskriver hun som en gave.

– De aller fleste som er helt nyutdannet, møter en hverdag som frilanser med mange svingdører. Jeg får mulighet til å utvikle meg i trygge omgivelser, i et teater stort nok til at det venter mange varierte utfordringer, sier Eliassen.

Gjensynet med HT startet med en rolle i «Et dukkehjem– 15 år etter». Nå venter «Min briljante venninne», hvor Trine Wiggen er regissør.

– Jeg gleder meg, sier Eliassen. Hun mener tryggheten hun føler ved å komme hjem til HT, skaper de beste forutsetningene for å kunne å lære og utvikle seg som skuespiller.

– Jeg liker den ambisiøse tankegangen som er ved HT, det er en stemning jeg kjenner igjen fra det miljøet jeg vokste opp i hjemme på Andøya, at det er lov til å tenke stort. Følelsen etterpå, når vi sammen har gjennomført en forestilling og fått formidlet et budskap til publikum, den følelsen – den er ubeskrivelig deilig, sier Kine Kvalvik Eliassen. 

Les også: Travelt talentliv: Raushet, ro – og historier om djevelskap

Kine Eliassen spilte mot Guri Johnson i Et dukkehjem - 15 år etter
Kine Eliassen spilte mot bl a Guri Johnson i Et dukkehjem - 15 år etter. Foto: Knut Åserud

Foto i header: Stig Brøndbo