Travelt talentliv: Raushet, ro - og historier om djevelskap

Aldri før har Frederic Molund hatt det så travelt som etter at han ble en del av talentsatsinga til HT. Det har gitt ham en ro han aldri har hatt tidligere.

Frédéric Molund

En ting har vært konstant å få være i arbeid, det i seg selv er magisk for en frilanser som lever i en usikker arbeidshverdag, sånn fra oppdrag til oppdrag.
– Men det å få være en del av en større institusjon, et ledd i et stort og raust maskineri som fungerer, har gitt så mye mer enn jobbsikkerhet. HT har omringet meg med flinke folk som vil meg det beste, og det har gitt meg en ro jeg aldri har følt på før som skuespiller, sier Frederic Molund.

 

Verdifull mentorordning

I løpet av åtte måneder har den nyutdannede skuespilleren vært med på fem prosjekter ved HT.
– Det har vært svært hektisk og ingen klarer å være på topp hele tiden, verken fra stykke til stykke eller fra kveld til kveld. Å vite at jeg skal være på HT i to år er ingen hvilepute, men det har gjort at jeg kan få utforske mer, få prøve meg på forskjellige ting og ha et fokus på å lære, på å utvikle meg som skuespiller, sier Molund.

Som en del av talentsatsingen, har Molund fått en egen mentor ved HT, skuespiller Jørn Fuller-Gee.
– Mentorordningen betyr mye for meg. Som uerfaren skuespiller og ung i yrket, har jeg så utrolig mange ting jeg lurer på – og da er det kjekt å dele garderobe med en som har gått denne veien før meg, som har lurt på alt som jeg lurer på, og som har svar på mine mange spørsmål, sier Molund.

Les mer om talentsatsinga på Hålogaland Teater

Fra Ó - Søgur um djevulskap - Historier om djevelskap
Frédéric Molund i forestillingen "Ó - Søgur um djevulskap" ("Historier om djevelskap") på Færøyene i sommer. Foto: Finnur Justinussen, Tvazz

 

Historier om djevelskap på Færøyene

Ett av prosjektene den unge skuespilleren har vært en del av, er forestillingen «Ó - Søgur um djevulskap» (historier om djevelskap), som ble satt opp sammen med Tvazz teater i Torshavn på Færøyene i sommer. Her hadde Molund flere roller i et stykke hvor teatersjef ved HT, Egill Pálsson, hadde regien.
Mens Molund omtaler oppsetningen som et lærerikt samarbeid og en del av en viktig dannelsesreise som skuespiller, er regissør og HT-sjef Pálsson imponert over kapasiteten og energien til det unge talentet. 

– Frederic gjorde en helt fantastisk jobb i stykket, og jeg gleder meg til at publikum også i Norge skal få se ham i disse rollene når vi setter opp stykket ved HT i løpet av neste år, sier Pálsson. I anmeldelsene av stykket på Færøyene ble Frederics innsats på scenen belønnet med mye skryt.

– Han ble nevnt som en veldig sterk skuespiller, og det var fullt fortjent, sier HT-sjefen, som selv valgte ut Molund blant 360 søkere til talentprogrammet etter auditions i 2020.

 

Stor kapasitet

HT-sjefen er imponert over hvordan det unge talentet har tilpasset seg en ny hverdag i en ny by ved et nytt teater.

– Selv om han fortsatt er ung og uerfaren, viser han likevel stor forståelse for teaterets uforutsigbare hverdag, spesielt i en tid med korona, sier Pálsson. Da de to kom hjem til Tromsø fra Færøyene, gikk de rett inn i oppsetningen av Romeo & Julie, et stykke Molund jobbet med også før sommeren.

– Men vi måtte gjøre om på alt. At han taklet også det, viser at han har en stor forståelse for at sammenhenger kan endre seg – og at han har en stor kapasitet som skuespiller. Han er jo en av de skuespillerne ved HT som har spilt mest for oss det siste året, helt på grensen av det som er mulig, sier Pálsson.


Fra konsertforestillingen "Romeo og Julie" i samarbeid med Arktisk Filharmoni. Foto: Lasse Jangås
Fra konsertforestillingen "Romeo og Julie" i samarbeid med Arktisk Filharmoni. Foto: Lasse Jangås

 

Les også: Det store talentspranget

 

Raushet gir trygghet

Selv liker Frederic Molund å ha det hektisk. Da han fikk sommerferie på høsten i år, dro han rett til Kiev i Ukraina, hvor han sammen med noen venner jobber med teater på «Pidval kultury», den kulturelle kjelleren.

– Kontrastene til HT og Tromsø er store, sier Molund, som gleder seg til fortsettelsen i Tromsø.


– Jeg opplever at både byen og teateret gir og gir. Jeg blir møtt med en raushet som gir meg en trygghet til å være meg selv, som skaper en ro inni meg som gjør at jeg kan gi mer av meg selv tilbake, både som skuespiller og menneske. Det er jeg utrolig glad for, sier Molund.

Hålogaland Teaters talentsatsing er støttet av Talent Norge og Sparebank1 Nord-Norge Samfunnsløftet.

Les mer om talentsatsinga her

Foto i header: Gaui H Photography / Tvazz teater