DIGITAL VISNING: Blå åker 2020

Av: 
Ragnar Olsen, Toril Solvang og Egill Pálsson
Spilleperiode
7. mai to 13. mai
Neste forestilling
Kommer
Varighet
70 min

Siste visningsdag 13. mai!

Velkommen til vår nyinnspilte utgave av Blå åker - publikumssuksessen som Hålogaland Teater turnerte med langs kysten av Nord-Norge tidligere i vinter. 
 

Blå åker er ei politisk spenningsfortelling om ran på høylys dag, og om politisk spill på høyt plan med storkapitalen som motspiller. Både lokale helter og storkaren selv – Røkke – får gjennomgå når vi retter blikket mot havets dyp og norsk fiskeripolitikk. En politikk som nettopp fikk flengende kritikk av Riksrevisjonen, og som blir behandlet i den nye kvotemeldinga fra Regjeringen legger frem for Stortinget 7. mai...

Se hele forestillingen her: 

Trykk her hvis du bruke Chromecast:

https://vimeo.com/415873559

Forestillingen er tilgjengelig her fra 7. mai klokka 20 til 13. mai kl 23.

Denne forestillingen får deg til å gapskratte, til å lytte til havets stemme, og til å stå på barrikadene for en god fiskeripolitikk igjen. For denne fortellingen handler også om fremtiden - og det er mye som står på spill.

"Blå Åker er en leken, boblende, stappfull og svært lærerik innføring i norsk fiskeripolitikk, basert på tydelig politisk ståsted. Nå er det bare å la debatten gå." (Nordlys)

Vil ha provoserende teater - intervju med Eva Lisa Robertsen fra Kystopprøret

Blå åker spilte på Hålogaland Teater i mai og juni 2019, og i januar 2020. Forestillinga var også på turné i hele Nord-Norge vinteren 2020. 

KILDER

Blå Åker er direkte inspirert av NRK P2´s programserie Kampen om kysten (2017) og boka Kvotebaroner av Gunnar Grytås (2014).

Ragnar Olsen har intervjuet mange som er tilknyttet fiskeriene på ulike måter, og som velvillig forsynte oss med kunnskap – mye mer enn vi har kunnet bringe videre i en drøy times teaterforestilling. Råstoffet Ragnar leverte ved prøvestart er bearbeidet og foredlet av instruktør og ensemble.

Noen av informantene vil dra kjensel på sine bidrag, andre ikke. Alle har vært til stor hjelp. Takk til Steinar Eliassen, Paul Jensen, Hermann Klemet Kitti Hansen, Arne Luther, Peter Ørebech, Arnold Jensen og Finn Nilsen (alle disse fra Kystens tankesmie), Svein Roger Karlsen, Jan Roger Lerbukt, Vegard Helland, Kari-Ann Magnessen, Mari-Ann Johansen, Håkon Robertsen, Steinar Johansen, Magnar Olufsen, Roy-Tore Pedersen, Helga Pedersen, Ragnar Sandbæk, Sigurdur Hjaltested, Bryndis Baldursdottir, Vegard Bangsund og Øyvind Berg. Takk til Ottar Brox, Renate Larsen og Brynjar Østgård.

Journalist og forfatter Gunnar Grytås og professor Torbjørn Trondsen har begge fulgt manusarbeidet og sørget for at det vi påstår er historisk korrekt. Takk til avisa Nordlys som åpnet arkivet for oss, og til NRK for inspirasjon, bilde- og videomateriale. Bakgrunnsstoff er også hentet fra bøkene «Fiskehistorier» av  Henning Røed (Manifest 2016), «Fisken og folket» v/Nofima (Orkana 2016), «Tar dæm fisken, tar dæm oss alle», red. Eva Robertsen (2018), og fra artikler, kronikker og debattinnlegg i dagspressen, særlig i Nordlys, Kyst og fjord og Fiskeribladet. 

Toril Solvang, Egill Pálsson og Ragnar Olsen

Regi
Egill Heiðar Anton Pálsson
Scenografi og kostymer
Martin Eriksson
Dramatiker
Ragnar Olsen
Komponist og musiker
Herborg Rundberg
Lysdesign
Øystein Heitmann
Dramaturg
Toril Solvang
Videoproduksjon
Prosit Production Ltd