Når det storme som verst

Av
Florian Zeller. Oversatt av Ketil Høegh og Johanna Coraline Jensen

En kjærlighetshistorie som man blir klok av

André og Madeleine har levd sammen i 40 år. Når vi møter dem i familiens hjem, har noe dramatisk skjedd. Døtrene, Anne og Elise, har kommet hjem og man fornemmer en stemning av sorg og tap. Tapt kjærlighet. Og den uutholdelige smerten dette kan medføre.

«Når det storme som verst» handler om relasjoner i familien, grunnfestene i våre liv, og hvem vi er når de brytes. På ett plan er dette en dyp kjærlighetshistorie som man blir klok av.


Forfatteren Florian Zeller gir ikke svar, men inviterer publikum til å reflektere over sine liv. I hans dramatikk kan man aldri helt vite - og forstå alt, og nettopp der ligger noe av forfatterens genialitet: Undringen. Spørsmålene. Det surrealistiske som blandes med det realistiske. Tingene som ikke henger sammen, som kanskje gjør det likevel, men som ikke gir et umiddelbart svar. Som berører.

Forløperen til "Faren"

Zeller skrev «Faren» om den Alzheimer-rammede André i 2012. I 2016 kom «Når det storme som verst» - og begge stykkene handler om samme familie. Dog ligger handlingen til «Når det storme som verst» før «Faren». Man kjenner igjen det samme universet, det fornemmes samme stemning og formspråk, og ikke minst de samme personene. Kristian Figenschow briljerte som André i «Faren» på Hålogaland Teater i 2018 og 2019 og han er selvfølgelig tilbake på scenen i «Når det storme som verst».

"Play of the Year"

Avisa The Guardian kåret den engelske oppsetningen til «Play of the Year» i 2018, og stykket havnet i tillegg på lista over de 25 beste og viktigste forestillingene på de britiske øyer på hele 2000 tallet.

"It puzzles the brain while touching the heart" (The Guardian)

Varighet

1,5 timer. Forestillingen spilles uten pause.

Originaltittel: Avant de s'envoler av Florian Zeller.

Teaterforlag: Nordiska ApS - København
Avant de s'envoler av Florian Zeller er representert av l'Agence Drama, Paris - dramaparis.com

Les anmeldelse i Norsk Shakespearetidsskrift her: "Hålogaland Teater får på glimrende vis fram det dypt eksistensielle i Florian Zellers andre drama om denne familien" (for abonnenter)

 

Turné:

På scenen
Moren Madeleine
Datteren Anne
Datteren Elise
En mann
Produksjon
Regi Ketil Høegh
Scenografi og kostymer Dagny Drage Kleiva
Maskedesign Leo Thörn
Lysdesign Øystein Heitmann
Lyddesigner Jim-Oddvar Hansen
Dramaturg Morten Kjerstad
Inspisient Johanna Coraline Jensen
Sufflør Elisabeth Lyng og Siri Therese Lier
Scenemester Eivind Steinholm / Stein Eliassen
Lydtekniker Truls Olsen
Rekvisitør Halvor Johannes Lie
Kostymeansvarlig Liv Henriksen
Kostymemaker Gry Norberg
Oppsettingsleder på turné Dagfinn Karlsen
Lysmester på turné Espen André Hansen
Bildegalleri