Pippi Langstrømpe

Spilleperiode
17. apr to 26. sep
Neste forestilling
Kommer

Verdens sterkeste jente, hun er rampete - og alle elsker henne.

Alle kjenner vi henne. Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrømpe, verdens sterkeste jente. Hun flytter inn i Villa Villekullan med bestevennen Herr Nilsson, en prikkete hest, og en sekk full av gullpenger som hun har fått fra pappaen som er sjørøverkonge.

I nabohuset bor Tommy og Annika, to veloppdragne barn som gjør som de voksne sier. Men når Pippi kommer blir livet snudd på hodet,  for Pippi gjør som hun selv vil. Det liker ikke Pruseluskan, som vil ha henne på barnehjem, og så kommer politiet Kling og Klang, og noen tyver, og en sirkusdirektør, og et stort sjørøverskip!

I møte med Pippi kan hva som helst skje.

Rebekka Nystabakk spiller rollen som Pippi i den første nordnorske versjonen oversatt av teatrets husdikter Ragnar Olsen. Et energisk ensemble står på scenen i en leken scenografi akkompagnert av musikk innspilt av fjorårets Les Misérables orkester, under ledelse av Simon Revholt.

Anbefales fra 5 år.
Varighet: 2 timer, inkludert pause

Musikken i Pippi Langstrømpe er komponert av Georg Riedel, og innspilt i Kysten Lydstudio.

Klarinett/Bassklarinett/Fløyte/Altfløyte/Tenorsax: Morten Michelsen
Trompet/Flygelhorn: Petter Marius Gundersen
Trombone/Tuba: Kent Robin Nilsen
Bass: Åsmund Wilter Kildal Eriksson
Trommer: Mika Martinussen
Tangenter/Trekkspill: Inge Kolsvik
Piano/Kapellmester: Simon Revholt
Studiotekniker og produksjon: Jon Marius Aareskjold

Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Anmeldelser

Vil du leke?

"Rebekka Nystabakk bobler i rollen som Pippi." - Marte Hotvedt, Nordlys

Pippi tar barna på alvor

"..ei forestilling som har den yngre delen av publikum i si hule hånd." - Helge Matland, iTromsø

Sponsorer

Sparebank1 Nord-Norge

Turneen i Troms og Finnmark er støttet av Sparebank1 Nord-Norge.

http://www.snn.no

Bakgrunnsstoff

Astrid Lindgren

Ingen forfatter har betydd mer for barn verden over enn Astrid Lindgren. Hennes karakterer Emil, Pippi, Madikken og Barna i Bakkebygrenda er kjente deler av barndommen for de fleste. Få figurer fra etterkrigstidens barnelitteratur har satt så dype spor, og hatt så stor betydning for fremveksten av kvinners rettigheter som jenta med de orange flettene.

Det hele startet vinteren 1941 da Astrid Lindgrens syv år gamle datter Karin ble syk og hun ba moren fortelle en historie om Pippi Langstrømpe. Moren begynte å fortelle, og med tiden vokste historiene og ble til stor glede for både datteren og vennene hennes.

Det var først tre år senere, da Astrid Lindgren hadde vrikket foten at hun satte seg til for å skrive ned historiene, påtenkt som en fødselsdagspresang til Karins tiårsdag. Astrid Lindgren omarbeidet manuset og sendte det til en barnebokkonkurranse og vant førsteprisen for sin historie. 13.september (1945) er satt til Pippis offisielle bursdag og boken ble utgitt i slutten av november samme år.

___________________

Intervju med Hilde Brinchmann, regissør for forestillingen Pippi Langstrømpe.

Pippi – råsterk helt med stort hjerte

Hun er verdens sterkeste jente og har penger i sekkevis. Hun er elsket av hele verden, er dødstøff og ordkjapp.

Det er egentlig ikke så merkelig at barn i alle aldre elsker Pippilotta Viktualia Rullegardina Krusmynta Efraimsdatter Langstrømpe – eller Pippi blant venner. Hun har jo egen hest, egen ape, egen villa, store sekker med gullpenger, hun kan legge seg når hun vil og spise så mange karameller hun vil. Ikke nok med det, men hun er verdens sterkeste jente pluss at den smilende kjeften hennes alltid klarer å få siste ord, enten hun prater med politimenn, «bjarnevernet» eller andre voksne.

Pippi er rett og slett tøff.

Påvirket
Da er det kanskje heller ikke så rart at regissør Hilde Brinchmann sporenstreks sa ja til å sette opp «Pippi Langstrømpe» på Hålogaland Teater da hun ble forespurt.

Mens Brinchmann gjorde forberedelsene til regiarbeidet med Pippi, fant hun raskt ut hvordan denne fregnete og rødhårete jenta har påvirket henne.

– Jeg er jo selv en sånn som klemmer folk veldig hardt og løfter på dem, og da jeg var liten oppfordret pappa meg alltid til å vise hvor sterk jeg var, forteller Brinchmann.

Barns perspektiv
Hun peker på at da Astrid Lindgren i 1945 presenterte beretningen om Pippi, var det første gang noen fortalte en historie om barn fra barns eget perspektiv. Kanskje var det noe av grunnlaget for at «Pippi» i fredsåret fikk veldig delt mottakelse. Kritikerne pekte på at den lilla jenta var uoppdragen, villfaren og foreldreløs. Tilhengerne, derimot, syntes fortellingen om Pippi var herlig befriende, frisk og ukonvensjonell.

– Barn i dag er mye mer frigjorte enn de var i 1945, men også dagens barn lar seg sjokkere og overraske over Pippi. Hun tør, uten problemer, å spørre de voksne om hvorfor de handler slik de gjør, sier regissøren.

Suveren
Brinchmann peker på at forfatter Lindgren tildelte Pippi to hovedegenskaper som skiller henne helt fra andre barn. For det første har hun fysisk styrke og for det andre har hun økonomisk frihet. Dette, sammen med at Pippi også har fått språkets gave, gjøre henne temmelig suveren.

– Hun er ikke redd for å si ifra eller å spørre, og hun får alltid siste ord, påpeker Brinchmann.

Dermed har Pippi fått fjernet en del av de hindringene barn gjerne opplever. Uten nødvendigvis å kunne alle ting på forhånd, tør hun likevel å kaste seg ut på dypt vann. Hun er tøff og hun er sterk. Og hun har stort sett alltid godt humør.

Flink
Samtidig har Astrid Lindgren latt Pippi oppleve noe av det barn er mest redd for, nemlig å miste foreldrene sine. Mammaen hennes er en engel i himmelen og pappaen er sjørøver et sted på havet. Hun er med andre ord alene, og ganske ensom.

– Pippi er egentlig ganske flink til å håndtere sin egen livssituasjon. Men også Pippi kan bli redd. Hun vil jo gjerne te seg bra i sin nye tilværelse. Hun er oppvokst på sjøen og vet ikke alltid helt hvordan hun skal oppføre seg, sier Brinchmann.

Lek
Når Pippi møter Tommy og Annika begynner hun umiddelbart å leke med dem. Pippi får menneskene hun møter til å leke.

– Leken er en viktig inngang til forestillingen om Pippi. Vi viser kostymeskiftene, vi har «pop-up»-scenografi, morsomme kostymer og skuespillerne får lov å lage morsomme karakterer. På den måten ivaretar vi Pippis lek gjennom teaterleken, forklarer Brinchmann.

Og med musikken, Lille Gubben, Herr Nilsson, tyvene, politimennene og sjørøverne sammen med alle de andre kjente vennene til Pippi vil barn i alle aldre kunne leke og glede seg med Pippi. Verdens sterkeste jente som er både tøff, sterk og rik – og bitte litt redd. Sånn som deg og meg.

Politimann mm
Diverse roller
Politimann mm
Diverse roller
Diverse roller
Diverse roller
Maskedesign
Helena Andersson
Oversettelse
Ragnar Olsen
Kostyme
Ingrid Tønder
Scenografi
Ingrid Tønder
Musikk
Georg Riedel
Av
Astrid Lindgren
Koreografi
Hilde Brinchmann og ensemblet
Lysdesign
Øystein Heitmann
Dukkemaker
Erik Häger
Dramaturg
Tale Næss
Bearbeidelse
Hilde Brinchmann