Bli med bak scenen på årets store forestilling

Mari vekker blodtørstig plante til live

Bilde Mari Lotherington
Scenograf, kostymedesigner og figurdesigner Mari Lotherington har hentet inspirasjon fra dagens populærkultur til den legendariske kultmusikalen «Little Shop of Horrors» på Hålogaland Teater. 

Kjøp billett her

En kjøttetende plante på jakt etter verdensherredømme har hovedrollen når Hålogaland Teater denne våren setter opp kultmusikalen Little Shop of Horrors. 

– Det er en av verdens mest spilte musikaler, så Little Shop er det mange som har et forhold til. Da jeg fikk forespørsel om å være med på prosjektet tenkte jeg: ja, så fett, forteller Mari Lotherington. 

Hun er en av mange mennesker som jobber bak scenen for å skape liv til forestillingen. 

Skaper kjøttetende plante

Som scenograf, kostymedesigner og figurdesigner har Mari Lotherington arbeidet med hvordan kostymer, scenerommet og selveste hovedrolleinnehaveren – Audrey 2 – den kjøttetende planten skal se ut og fungere. 

I løpet av forestillingen vokser Audrey 2, fra en liten plante til at den tar stor plass i rommet. 

– Den er et slags frø som åpner seg. Jeg har jobbet for å finne ut hvordan den kan fungere, både på scenen og utseendemessig. Den skal være vakker, men samtidig litt skummel, sier Mari. 

Sindre og Audrey II
Den blodtørstige planten Audrey II dukker opp i kultmusikalen Little Shop of Horrors, og det er duket for en skrekkelig morsom helaften på Hålogaland Teater. Skuespiller Sindre Arder Skildheim har hovedrollen og spiller Seymour, som inngår en pakt med planten.

Tenker nytt om tradisjonen

Little Shop of Horrors har slukt hjertene til teaterpublikum i over 30 år, og er med det en av Off-Broadways lengst spilte musikaler. I arbeidet har Mari sett på tidligere versjoner og filmene som er laget. 

– Det er en stor tradisjon rundt Little Shop of Horrors, og jeg ønsket å se på hva vi kan ta med videre, men også hvordan vi kan gjøre det annerledes. Vår verden skal treffe tromsøpublikummet, sier Lotherington.

Sammen med regissør Morten Røsrud har Lotherington jobbet i over ett år med å skape forestillingen. 

– Blomsterbutikken ligger i slummen i en stor by, og musikalen er originalt fra 60-tallet. Men vi hadde også lyst å ha litt av dagens tid inne i det, så vi har skapt en blandingstid som er helt vår egen. 

Les også: Setter opp skrekkelig morsom kultmusikal

 

Bilde fra leseprøve
Bilde fra første leseprøve på Little Shop of Horrors

Tegner og lager modeller

Mari Lotherington forteller at hun alltid starter prosessen med å spørre om hvordan hun vil at publikum skal oppleve forestillingen. 

– Så begynner vi med research som kan bestå av ulike faser og kilder. Jeg leter etter referanser som er riktige for oss, lager moodboards og diskuterer disse med regissøren før jeg begynner å tegne. Vi jobber mye med hvilken funksjon rommet og kostymene skal ha, og er opptatt av å skape en levende verden.

Deretter går veien til tegnebrettet. 

– Jeg tegner og tegner, og så lager jeg skisser og modeller for å kommunisere mitt design. Vi har også møter med både teatersjef og teknisk sjef for å vite at det vi ønsker faktisk er mulig å få til. Til slutt presenterer vi det for resten av teamet, forteller designeren mens hun viser oss skisseveggen som henger på syrommet. 

– Det er lakk, lær og leopard, ler hun. 

Kostymene til den kvinnelige hovedrollen Audrey er inspirert av Kim Kardashian, og den sadistiske tannlegekjæresten av Freddie Mercury. 

– Jeg ønsket å framheve den sadistiske karakteren, og tannlegen får et svart lakk-motorsykkelkostyme. Audrey er kjent for å gå i trashy klær, og da hadde jeg lyst til å gønne på med det. Hun har ulike former for leopardklær på seg. 

Leker med lys


Mari Lotherington elsker å jobbe med farger, både på kostymene og rommene. 

– Den blir en slags eksplosjon av farger, og vi leker også masse med lys. Jeg jobber tett med Øystein Heitmann som er lysdesigner her på Hålogaland Teater, og gjennom lyset skal vi hele rommet være i endring til enhver tid. 

Premiere 22. februar
Forestillingen har premiere 22. februar på Scene Vest, og er vårens storsatsing på Hålogaland Teater. 

– Jeg vil at publikum skal sitte igjen og bare kjenne «Herregud, dette var artig». Det skal være gøy, det skal være skummelt og det skal være teit. Vi har lyst å skape glede, og jeg tror jeg vil skal få til. 

Kjøp billett her!


 


Fakta: Little Shop of Horrors

  • Howard Ashman og Alan Menken har skrevet tekstene og komponert musikken. Duoen står også bak Disney-klassikerne «Skjønnheten og Udyret», «Den lille havfruen» og «Aladdin». 
  • Musikalen er basert på Roger Cormans lavbudsjettfilm med samme navn fra 1960, gjenskapt i 1986. 
  • Regi: Morten Røsrud
  • Scenografi, kostymedesign og figurdesign: Mari Lotherington
  • Musikalsk leder: Håvard Hotvedt
  • Koreograf: Hege Holte Østbye
  • Oversatt til nordnorsk av Mari Andreassen og Ragnar Olsen