Setter opp skrekkelig morsom kultmusikal

– Mørk, morsom og morbid!

Bilde Morten Røsrud

I vårens storsatsing på Hålogaland Teater er en kjøttetende plante på jakt etter verdensherredømme. – Ja, det blir blod på scenen. Mye blod, bekrefter den prisbelønte regissøren Morten Røsrud.
 


Kjøp billetter til Little Shop of Horrors herI den legendariske kultmusikalen Little Shop of Horrors er historien lagt til en blomsterbutikk, der en blomsterhandler forelsker seg, og gjør alt for å få sin kjære. 
 
– Hovedpersonen Seymour inngår en pakt med en kjøttetende plante for å oppnå suksess, og vinne hjertet til drømmejenta Audrey. Det er bokstavelig talt en galskaps-musikal. Det blir skummelt og gøy, forteller regissør Morten Røsrud. 
 
– Er det noen som faktisk blir spist? 
 
– Ja, det er det. Det er hovedpremisset i pakten med djevelen. Seymour skal fôre planten og gjøre den berømt. Planten trenger næring, og ikke hva som helst - den trenger menneskeblod!

Bilde Morten Røsrud
PLANTE: I verkstedet på Hålogaland Teater er planten i ferd med å finne sin form. Hvordan den skal spise mennesker, nei, det ønsker regissør Morten Røsrud ikke å røpe.
Populær musikal


Hålogaland Teater har lange tradisjoner for å sette opp musikaler, men Little Shop of Horrors er noe langt utenom det vanlige. 
 
– Dette er en musikal som inneholder det aller meste, og som spiller på mange strenger. Det er en kjærlighetshistorie, men det er også en satirisk komedie som gjør litt narr av samfunnet og ser nærmere på makt og maktmisbruk, sier Morten. 
 
Dette er første gang han har regi på en musikal. 
 
– Hva er det som fascinerer deg med denne historien? 
 
– Det er menneskene, og galskapen. Dette er ikke en klassisk musikal, slik som Chicago eller Les Miserables. Dette er mer et kammerspill, og det synes jeg er spennende, forklarer han.
 
– Jeg liker å sette karakterer på spissen og jobbe med filmatiske teateruttrykk. I dette stykket finner vi noen veldig tydelige figurer. 
 

Bilde Sindre Arder Skildheim
LEGENDARISK MUSIKAL: Den blodtørstige planten Audrey II dukker opp i kultmusikalen Little Shop of Horrors, og det er duket for en skrekkelig morsom helaften på Hålogaland Teater. Skuespiller Sindre Arder Skildheim har hovedrollen og spiller Seymour, som inngår en pakt med planten.
Fikk kultstatus på 60-tallet

Musikalen er basert på Roger Cromans lavbudsjettfilm med samme navn fra 1960. Filmen ble gjenskapt som musikal til teaterscenen på begynnelsen av 80-tallet. Denne musikalversjonen ble siden filmatisert i 1986 med blant andre Rick Moranis og Steve Martin i hovedrollene. Morten Røsruds versjon er inspirert fra musikalfilmen fra 1986. 


Les mer om Little Shop of Horrors her


Bilde Morten Røsrud
LESEPRØVE: Regissør Morten Røsrud under leseprøven på Little Shop of Horrors.


– Det er en av de musikalene som er lengst spilt i verden, og den var senest satt opp Off-Broadway i New York i fjor.  Allerede første gangen Little Shop of Horrors ble satt opp, fikk den kultstatus.
 
Skaper en kjøttetende plante som vokser
I over ett år har regissør Morten arbeidet tett med Mari Lotherington på scenografi og kostymedesign. Sammen har de funnet formen, fargene og og ikke minst hvordan den kjøttetende planten skal kunne ete mennesker på scenen.
 
I verkstedet jobbes det nå på spreng for å skape planten. I løpet av forestillingen får planten næring, det vil si blod, og den vokser seg stadig større. 
 
– Vi har gått mange runder for å få til plantefiguren, og ønsket å finne noe som var gøy, forteller Morten. 
 
Men hvordan planten eter menneskene, nei, det vil han ikke røpe. 
 
– Vi har lyst at publikum skal bli overrasket! 

Bilde Mari Lotherington
I over ett år har regissør Morten arbeidet tett med Mari Lotherington (bildet) på scenografi og kostymedesign.
Godt kjent i Tromsø

 
Dette er fjerde forestillingen Morten Røsrud har regi på hos Hålogaland Teater. Tidligere har han gjort «Tante Grusom», «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» og «Tobias og dagen det smalt». For sistnevnte vant han Hedda-prisen. 
 
– Tante Grusom var også en sosialgrotesk oppsetning, og jeg liker den verden godt. Vi setter menneskelige trekk på spissen, samtidig som folk må oppleve det som ekte. Vi jobber for at folk skal tro på denne historien, det er ikke bare galskap. 


Kjøp billetter til Little Shop of Horrors her


Morten Røsrud bor i Trondheim, men samboeren er fra Tromsø, og han er ofte i byen. 
 
– Hålogaland Teater er en perfekt størrelse på et teater. Det er stort nok til at vi kan sette opp slike produksjoner, men lite nok til at det er kort vei mellom regissør, skuespillere og resten av huset. Det er fantastisk å kunne jobbe tett med dem på verkstedet, og få testet ideer og få innspill fra dem. 
 

Bilde av skuespillere
LESEPRØVE Skuespillerne Sindre Arder Skildheim og Ellen Andreassen her i sving på første leseprøve av Little Shop of Horrors
Skummel og morsom 


Historien i Little Shop of Horrors er mørk og skummel, men med musikal-formen er Morten spent på publikumsreaksjonene. 
 
– Little Shop of Horrors er såpass overdreven i sin form, at den ikke blir så voldsom, selv om det er skummelt. Ja, det er mørkt, skummelt og morbid, men så overdrevent at man nesten skal kunne velge om man vil le eller gråte, sier han.
 
Regissøren mener at forestillingen passer for mange, og håper også at yngre folk kommer for å se. Hålogaland Teater har satt 10 års aldersgrense. 
 
– Mange unge folk ser på skrekkfilmer og grøssere, og hvis man liker den sjangeren, så vil man like denne forestillingen. 
 
I bunn og grunn handler Little Shop of Horrors om det største i livet, nemlig kjærlighet. 
 
– Jeg tror kjærlighet er en av de lidenskapene som driver mest i mennesket. Kjærlighet kan få mennesker til å gjøre så mye positivt - men også så mye negativt. 

Bilde Morten Røsrud
TANNLEGE-SKREKK: En av de mest legendariske scenene i musikalen er med den totalt galne og sadistiske tannlegen, den voldelige kjæresten til Audrey.

Fakta: Little Shop of Horrors på Hålogaland Teater

  • Det er Howard Ashman og Alan Menken som skrevet tekstene og komponert musikken. Duoen står også bak Disney-klassikerne «Skjønnheten og Udyret», «Den lille havfruen» og «Aladdin». 
  • Musikalen er basert på Roger Cromans lavbudsjettfilm med samme navn fra 1960, gjenskapt i 1986. 
  • Regi: Morten Røsrud
  • Scenografi og kostymedesign: Mari Lotherington
  • Musikalsk leder: Håvard Hotvedt
  • Koreograf: Hege Holte Østbye
  • Oversatt til nordnorsk av Mari Andreassen og Ragnar Olsen

Premiere: 22. februar 2024
 


Les mer om Little Shop of Horrors her