Jakten på drømmen

Mathilde Holtedahl Cuhra (20) har allerede lang erfaring fra både teaterscenen og filmlerretet, i høst tar hun fatt på den prestisjetunge skuespillerlinjen ved KHiO.

Mathilde Holtedahl Cuhra utenfor Hålogaland Teater

Hvert år søker hundrevis av håpefulle seg til skuespillerlinjen ved Kunsthøyskolen i Oslo. I år var 20 år gamle Mathilde fra Tromsø en av dem. Skuespillerdrømmen har hun hatt så lenge hun kan huske. Med erfaringen fra Lille HT i bagasjen, staket hun ut en ambisiøs plan for å oppfylle den.  

- Allerede før 8-9 års alderen elsket jeg å opptre. Jeg har alltid likt å lage ting og spille og imitere andre. Opplevelsene fra Lille HT og Hålogaland Teater ga meg en følelse av at det kan faktisk gå. Det er en lang vei, men den veien skal jeg gå fordi det er det mest fantastiske i hele verden, forteller Cuhra

Mathilde på prøvene til Les Misérables i 2012
Mathilde (i midten) under prøvene til Les Misérables på HT i 2012. 
Som en rus

Første gang hun spilte i en av Hålogaland Teaters oppsetninger var i en alder av åtte år i Lille HTs Karius og Baktus. Årets etter spilte hun Lille Cosette i Les Misérables. Å være en del av teateruniverset ga enorm mersmak.  

- Noe av det jeg syns er så fantastisk med opplevelsene her på HT er at man blir tatt sånn på alvor. Det er morsomt å tenke på at jeg bare var 8-9 år gammel og at de behandlet meg som en skuespiller. Det var det som var drømmen fra da, det er skuespiller jeg skal bli. Det gir så mye liv og det er som en rus, man har bare lyst på mer, sier Cuhra.

Etter Les Misérables troppet hun opp på audition til HTs barne- og ungdomsteater Lille HT, ledet av Katrine Strøm. Der ventet det konstruktiv læring, kjærlighet og mer spennende oppsetninger i årene som fulgte.

- Katrine har hatt stor betydning for tiden min på lille HT. Hun er svært dedikert, og lærer oss at du må gi 100% hvis du vil bli skuespiller, er det dette du vil bli, så er det dette som kreves. Det har vært mye disiplin og samtidig mye kjærlighet. Man er nødt til å gi mye av seg selv, men man får så uendelig mye tilbake, det er jeg utrolig takknemlig for, sier Cuhra

Mathilde spilte hovedrollen i Virginia og Julenissen i 2015
Mathilde (til venstre) i Viriginia og Julenissen på HT i 2015. 
Med åtte år gamle Mathilde som inspirasjon

Opptaksprøven til KHIO er tredelt og prosessen starter allerede i januar hvert år. Da sender søkerne inn en monolog på film. 100 stykker går deretter videre til andreprøven som holdes på skolen. Til sist er det enda færre som deltar i tredjeprøven, som strekker seg over to hele uker i juni. Da Cuhra skulle gjennom søkeprosessen hjalp det å tenke tilbake på den åtte år gamle jenta som møtte uredd opp på audition i Tromsø.

- Jeg tok med meg all denne erfaringen jeg har fått inn på opptaksprøven. Det hjalp mye å tenke tilbake på lille Mathilde som gikk på audition. Jeg var så uredd da. Jeg sammenliknet meg ikke med andre for det hadde jeg ikke noen grunn til. Jeg visste ikke hvem jeg sto foran og tenkte ikke over hva som sto på spill; «Jaja, får jeg den eller får jeg den ikke, det er ikke så farlig». Jeg beundret Mathilde som 8-åring som bare gikk inn der og turte! Så tenkte jeg at hvis jeg klarte det da må jeg jo klare det nå. Man vokser opp og man vet hvem man står foran og blir redd for å gjøre feil og bli avvist. Du er utrolig sårbar i sånne situasjoner. For meg sto det veldig mye på spill, det er på den skolen jeg vil gå, sier Cuhra.

«Poff! Så er man inne»

Noen dager etter at tredjeprøven var ferdig, kom beskjeden; Mathilde var en av de ti som kom gjennom nåløyet.

-  Det var helt fantastisk, det er jo uvirkelig og samtidig veldig virkelig. Du har jobbet så hardt og så lenge. Det er en veldig krevende og heftig prosess, men en sånn deilig lettelse. Poff! Så er man inne, ler Cuhra.  

-     Så nå gjenstår jo faktisk selve arbeidet – å gå på KHiO. Jeg har bare lyst til å lære og suge til meg alt, prøve og feile og til sist sitte igjen med masse lærdom og masse jeg kan ta med meg. Kanskje jeg jobber på HT igjen en gang, avslutter en spent Cuhra.

Om Lille HT

Lille Hålogaland Teater er Hålogaland Teaters eget barne- og ungdomsteater. Lille Hålogaland Teater ble startet i 2010 og er en virksomhet hvor barn og unge lærer om teaterkunst i selve teatret. Hålogaland Teater ønsker på denne måten å ta vare på regionens unge teatertalenter. Skuespillerne i Lille Hålogaland Teater får lære om teaterkunst, lære om den kunstneriske prosessen det er å lage teater, de får innsikt i ulike dramatiske uttrykksformer, får lære om teatret som institusjon og utvikle stemmebruk og kroppsbevissthet gjennom ulike skuespillerteknikker og teaterøvelser.

Mathilde den fjerde i rekken av tidligere Lille HT-medlemmer som kommer inn på skuespillerlinjen ved KHIO. Sindre Arder Skildheim og Ingrid Mikalsen Deinboll ble uteksaminert i fjor og er nå tilbake på Hålogaland Teater i vårt talentprogram. Jakob Stabell ble utseksaminert i vår.