Teatersjefen om høstprogrammet
– Det er et dynamisk, raust og innbydende program, sier teatersjef Egill Pálsson og tror at har man sett én forestilling, får man lyst til å se en til.
Fredag 26. mai ble hele høstprogrammet for Hålogaland Teater sluppet. Programmet byr på både verdenskjente klassikere der kjærligheten jaktes på, nyskrevet dramatikk som tar for seg et av de siste vestlige tabuer, og noen gledelig gjensyn som er elsket og ønsket av publikum.
– Vi har programmert et høstprogram med dynamisk bredde som byr på ulike tematikker og sjangre. Det er noe for alle, sier Pálsson.
Et lengre liv
HT spiller repertoar. Dette betyr at forestillinger som er elsket av publikum, eller som teatret mener bør få leve et lengre liv, settes opp igjen.
– Vi blander nypremierer med gjenopptakelser gjennom spilleåret vårt. Med et stort ensemble i hus kan vi gi utvalgte forestillinger muligheten til å blomstre igjen. Det skaper en annen spillerytme som jeg tror publikummet vårt begynner å tilpasse seg og forstå, forteller Pálsson.
Slik starter høsten
Høsten åpnes av forestillingen Sálva/Håndtak som har premiere 5. september. Stykket er skrevet av Siri Broch Johansen, og ble presentert for første gang under Vårscenefest i 2019. Nå setter HT opp stykket som omhandler en tung problematikk i det samiske miljøet, i samarbeid med Bjørn Film & Story og Åarjelhsaemien Teatere/Sydsamisk Teater.
– Sálva/Håndtak er en sterk fortelling om vold i nære, samiske relasjoner. Dette er noe nesten en femtedel av alle samiske kvinner opplever, sier Pálsson og legger til
– Vi synes det er viktig og spennende å samarbeide med flere regionale partnere her i nord.
Verdenskjent klassiker og nyskrevet dramatikk
16. september er det duket for premiere på den verdenskjente klassikeren Måsen, av Anton Tsjekhov. Tsjekhov sa selv at stykket er 62 kilo med kjærlighet, som var det han veide i 1896 da stykket ble til. Med Tsjekhov i ryggen og regissør Hanne Tømta bak rattet mener Pálsson at dette ikke kan bli noe annet enn en stor suksess.
– Måsen er en tragikomedie om det å jakte på kjærlighet på alle de feile stedene. Den er brutalt smertefull og gledelig lett på samme tid.
Så beveger programmet seg over i motsatt ende, nemlig til en urpremiere på et rykende ferskt stykke nyskrevet dramatikk: Kjære Albert av Monica Isakstuen, vinner av Den nasjonale Ibsenprisen 2023. Stykket, som er et bestillingsverk, har urpremiere 22. september og er et samarbeid med Vega Scene i Oslo.
– Isakstuen har levert et stykke fullt av dynamitt til oss, der hun tar for seg et av de siste vestlige tabuer: Hva skjer når en mor ikke vil gå inn i rollen som mor, i en skilsmissesituasjon? Å lese stykket er som å spise en kaktus, sier Pálsson.
Ringer julen inn
Forestillingene Snøfall og Messias hadde stor suksess på HT i 2022 og i 2021. De spilte for fulle saler og har vært svært etterspurte fra publikum.
– Vi vet det er mange små og store som ønsker å ringe julen inn med magiske Snøfall i år også, sier Pálsson og fortsetter
– For de voksne som ønsker å kickstarte julestemningen med vennegjengen eller avslutte julebordet med en god komedie, kan man få et gledelig gjensyn med det utradisjonelle juleevangeliet Messias. Med komikerduoen Kristian Fr. Figenschow og Alexander Rindestu.
Fortjener et større publikum
Under pandemien i 2021 hadde forestillingen Ødeland urpremiere. Et stykke som handler om den glemte og viktige historien om nedbrenninga og deportasjonen av befolkningen i Finnmark, skrevet av Lucas Svensson, med Per Kristian Olsen sin bok Jevnet med jorden og konsultasjon i ryggen.
– Etter et sterkt ønske fra publikum er vi glad for å kunne sette Ødeland tilbake på programmet, noe vi tror mange blir veldig glade for. Alle burde få med seg denne, sier Pálsson.
I høst blir det også nye sjanser til å se Mistero Buffo og Karius og Baktus, som har spilt for fulle hus i vår.
– Og så blir det såklart mer familielørdag! Her inviterer vi barn til å utfolde seg med skuespill- og verkstedsaktiviteter, sier Pálsson og fortsetter
– Det blir dessuten flere Relæxt-visninger enn teateret har hatt noen gang før. Det gleder vi oss enormt til.
Teater i nord
Teatersjefen skryter av det store, velsmurte maskineriet av folk om jobber og brenner for å skape scenekunst for folk i nord.
– Ingenting av dette ville vært mulig uten alle de som jobber her på teateret. Det å ha et teater i nord som er så rikt på kompetanse og kunnskap innenfor alle felt er helt unikt. I fellesskap deler vi ett mål, og det er å skape scenekunst av høy kvalitet, i nord, for folket, avslutter teatersjefen.