Nå kommer forestillingen om bandet som puttet Tromsø på norgeskartet: – Det er på tide!

Marianne Saus er flasket opp på The Pussycats. Mads Ystmark har fått gode råd fra vokalisten, Jardar Johansen har spilt låtene på egne konserter og ordføreren har hengt ut med bandet som 12-åring. Her forteller fire profilerte tromsøværinger om deres forhold til det historiske tromsøbandet.

Jardar Johansen, Mads Ystmark, Marianne Saus og Gunnar Wilhelmsen gleder seg til å se PUSSYCATS! -En delvis sann historie om å drømme stort.

De godt voksne kjenner dem godt, mens mange yngre aldri har hørt om dem før. Nå setter Hålogaland Teater opp forestillingen om det legendariske Tromsøbandet fra 60-tallet. Fortellingen er en hyllest til pop-ikonene, og om å våge å drømme stort.


Se video

Marianne Saus, Mads Ystmark og ordføreren forteller om deres forhold til det historiske tromsøbandet The Pussycats.

Remote video URL


Mads Ystmark (27) er vokalist og frontfigur i Tromsø-bandet LÜT. Da han får høre at forestillingen PUSSYCATS! En delvis sann historie om å drømme stort. skal settes opp på Hålogaland Teater blir han glad – og litt rørt. 

– Det er helt sinnsykt kult, og så utrolig fortjent! Dette er en historie som bør være allmennkunnskap. Jeg synes det er et must å dra å se på! 

Bilde: Matds Ystmark
Mads Ystmark er lydansvarlig på Bastard Bar, som er en viktig arena for unge band i Tromsø i dag. Hvis Bastard fantes på 60-tallet, er han sikker på at The Pussycats ville stått på scenen her. 

Mads har vokst opp med foreldre og besteforeldre som hørte mye på The Pussycats, og har hentet mye av inspirasjonen sin fra det legendariske bandet. 

– Jeg tror ikke noe av det jeg har gjort hittil hadde vært mulig uten at The Pussycats kom først. Deres historie viser at man kan nå langt som lite, ukjent band fra Nord-Norge. At hvis du bare jobber hardt nok, så kan du ta deg dit du vil, sier Mads. 


Fikk råd fra Pussycats-vokalisten

Historien og musikken til The Pussycats har spilt en sentral rolle i Mads sin musikkarriere. Det beste rådet han noen gang har fått, fikk han faktisk fra Pussycats-vokalisten Sverre Kjelsberg.

Det var på Buktafestivalen. Mads var 14 år og spilte i bandet The Wolves. De hadde vunnet Bukta Battle, og skulle spille på festivalen. Mads som den yngste, noensinne. The Pussycats skulle også spille. Sverre Kjelsberg var den eldste artisten det året, og lokalavisen ville lage sak på de to. I slutten av intervjuet skulle Sverre gi den unge rockespiren noen gode råd. 

Han sa: «Hvis du har lyst til å imponere jentene må du aldri finne på å stå og se på instrumentet når du spiller. Du må ha blikket festet rett på jentene. Rett på publikum. Det er da du går fra å være musiker til casanova» . 

– Det tenker jeg på hver gang jeg står på scenen. Det er det viktigste rådet jeg noen gang har fått som musiker, sier Mads. 


Flasket opp på The Pussycats

Marianne Saus er festivalsjef for Buktafestivalen. I likhet med Mads Ystmark er Marianne Saus flasket opp på The Pussycats. Faren hennes spilte mye The Pussycats over anlegget hjemme, og covret dem også med sitt eget band. 

Bilde: Marianne Saus
Marianne Saus er festivalsjef for Buktafestivalen, og mener The Pussycats er et av de viktigste bandene for Tromsø. I 2011 avsluttet The Pussycats Buktafestivalen.  

– Jeg har sittet og hørt pappa jamme Pussycats-låter siden jeg ble født, så jeg har et godt og ganske personlig forhold til The Pussycats og låtene deres, sier Marianne. 

Hun tror ikke den gjennomsnittlige tromsøværingen forstår hvor viktig The Pussycats har vært for byen og musikkmiljøet. 

– De er et av de aller viktigste bandene for Tromsø! De satte Tromsø på norgeskartet og la noen grunnsteiner for videre musikkliv i Tromsø og for alle bandene som kom etter. 


KJØP BILLETTER OG LES MER OM FORESTILLINGEN HER


Nå gleder hun seg til forestillingen på Hålogaland Teater. 

– Jeg ble kjempeglad da jeg hørte at det skulle komme en forestilling om The Pussycats. Det er på tide, tenker jeg! Det må være det bandet i Tromsø som aller mest fortjener en teaterforestilling om seg selv. Dette gleder jeg meg veldig til! 

«Vår egen lille Beatles i Nord»

Jardar Johansen har sunget hele livet, og julekonsertene hans er for mange av oss en fast tradisjon i førjulstiden. Som nordnorsk musiker har Jardar et nært forhold til musikken til The Pussycats, og det hender at han spiller Pussycats-låter på konsertene sine. Han er begeistret for at Pussycats nå settes opp på teater. 

Artist Jardar Johansen syns det er fantastisk at historien om Pussycats skal fortelles
Artist Jardar Johansen syns det er fantastisk at historien til Pussycats skal fortelles. 

– Det er fantastisk at historien deres skal fortelles! Jeg var for liten til å få oppleve det selv, men jeg har hørt røverhistorier om da de kjørte til Sverige uten penger for å slå gjennom, sier Jardar og fortsetter: 

– Pussycats var banebrytende, spektakulær, fantastisk – og nordfra! Det er kult at vi hadde vår egen lille Beatles her nord. Musikken deres hører jeg på innimellom, den dag i dag. 

Sang Pussycats-låt i begravelse 

Jardar forteller at han for rundt ti år siden fikk en telefon fra en som presenterte seg som «Verdens største Pyssycat-fan». Nå hadde han blitt syk, og ønsket at Jardar skulle synge Just a little teardrop i begravelsen hans. 

Det er en fet og kul låt, men å rive på gitaren i en begravelse ble litt voldsomt, tenkte Jardar, og ba om å få lage en ballade-variant. Det fikk han, og han sendte låten til han som ønsket seg den. 

– Han synes det var helt fantastisk, og jeg endte opp med å spille låten i begravelsen til «verdens største Pussycats-fan». 
 

På Pussycats-konsert som 8-åring

Også ordføreren har gode historier om The Pussycats. Gunnar Wilhelmsen sier at han gleder seg over at stykket om det legendariske bandet settes opp på Hålogaland Teater. 

– Jeg synes det er fantastisk! Og noen vil nok si at det er på tide. Det er utrolig bra at stykket nå settes opp, sier ordføreren. 

Bilde: Gunnar Wilhelmsen
Ordfører Gunnar Wilhelmsen er Pussycats-fan. Ordføreren mener bandet har stor betydning for Tromsø som musikk- og kulturby. 

Første gang han var på Pussycats-konsert var han bare 8 år. Da var han med broren sin på konsert. Men den aller største opplevelsen med bandet fant sted fire år senere. Gunnar Wilhelmsen og familien bodde i Trøgstad på det tidspunktet. The Pussycats skulle spille konsert på Mysen, og bandmedlemmene skulle overnatte hjemme hos dem etterpå. 

– Vi dro på konsert på Mysen. Og dit kom det fantastisk mange gale damer som var helt… Ja, når vi skulle kjøre hjem til Trøgstad var det så mye damer i bussen at de ikke kunne overnatte hos oss likevel. Så da måtte de kjøre en ekstra tur hjem med en 12-åring, også dro de på videre på fest, ler han. 

Ordføreren er stor Pussycats-fan, og mener at bandet har stor betydning for Tromsø som musikk- og kulturby. Han tror ikke den yngre garde er klar over hvor populære de var, og hvor stor rolle bandet har spilt for de som kom etter dem. 

– Det The Pussycats gjorde var stort! Jeg gleder meg til å se forestillingen. Les om PUSSYCATS! En delvis sann historie om å drømme stort her.