Båten som forsvant

Da Alexander stod på gårdsplassen på Senja i 2010 fikk han ei bok i handa av faren sin med streng beskjed om å lese. Det ble opptakten til ei teaterforestilling om Nord-Norges kanskje mest mystiske forlis.

Jonas Delerud, Kristine Myhre Tunheim, Alexander Rindestu

«Les den her boka. Det her er ei viktig historie. Det e sprengstoff», sa Ronald Rindestu, faren til Alexander (til høyre på bildet).   

Boka han fikk i neven av faren var «Forlis» av Alf R. Jakobsen. Boka handler om fiskebåten Utvik Senior, som forsvant utenfor Steinfjorden på Senja en stormfull februarkveld i 1978. 

Les mer og kjøp billetter her

- Jeg ble helt fengsla av historien om den her båten som forsvinner. Et mystisk forlis som skjer rett utenfor stuedøra der jeg bor. Om masse militær trafikk, om den kalde krigen, om ei tragedie som varer i nesten et kvart århundre, forteller Alexander.

Men det er ikke bare ei fortelling om et mystisk forlis vi blir kjent med i Utvik Senior. Den første havarikommisjonen konkluderte med at båten hadde gått på et skjær på grunn av feilnavigering og dårlig sjømannskap. Det var ikke før etter funnet av den 12 tonn tunge motoren på åpent hav i 2002 at historien ble skrevet om, og det ble konkludert med at båten hadde blitt pårent av et annet skip.

- Ikke minst er det den følelsen av urettferdighet som jeg reagerte veldig på, det føles bare så urettferdig at disse menneskene skulle oppleve først å miste sine nærmeste, og så at sorgen skulle bli trukket ut i så mange år, overtar skuespillerkollega Kristine Myhre Tunheim. 

Hør Alexander og Kristine fortelle mer om forliset og om forestillinga i podkasten «Bakteppet – en podkast fra Hålogaland Teater»: 

Forestillingen Utvik Senior er et samarbeid mellom Rimfrost produksjoner, Hålogaland Teater, Festspillene i Nord-Norge, og Nordland Teater. «Utvik Senior» har premiere under Festspillene i Nord-Norge. 

Foto: Marius Fiskum