Roy Jacobsens mesterverk til scenen

Bilde av Roy Jacobsen

I årevis har Roy Jacobsen toppet salgslistene med romaner som «Seierherrene» og «De usynlige». Nå får karakterene hans liv på Hålogaland Teater.

Les mer om forestillingen og kjøp billett her


Romanen «De usynlige» er Roy Jacobsens skildring av livet på en liten øy midt i havgapet på begynnelsen av 1900-tallet. Den kritikerroste romanen fikk glitrende kritikker da den kom ut i 2013. Det er en historie om overlevelse, om havet, og om livet i nord.

Roy Jacobsen (f. 1954) har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen «Fangeliv» (Vesaas-prisen) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Han er forfatteren som har en særlig stor leserskare i den nordligste delen av landet. Dette ble spesielt tydelig da han kom med Barrøy-trilogien, som «De usynlige» (2013) er en del av. De to andre bøkene heter «Hvitt hav» (2015) og «Rigels øyne» (2017).

En øde øy
I romanen «De usynlige» møter vi Ingrid som vokser opp på en øy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer. Det er denne historien som er basis for Anders T. Andersens dramatisering og som han selv har regien for. Forestillingen har premiere på Scene Øst på Hålogaland Teater 22. november.

Barrøy-trilogien er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. I første bind skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som «Det nye vannet» (1987), «Grenser» (1999), «Frost» (2003), «Hoggerne» (2005), «Anger» (2012) og «Vidunderbarn» (2009). Den siste ble en stor bestselger.

Bilde av boken "De usynlige" av Roy Jacobsen

Prisvinnende
Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «Seierherrene» (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og frem i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I «Marions slør» (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren. Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En ny samling utvalgte noveller kom i 2014 og den bærer navnet «Si unnskyld».

Roy Jacobsen har siden debuten markert seg som en av de mest markante fortellerstemmene i Norge i dag. Leserne sluker bøkene og anmelderne finner frem superlativene. Følgelig har han mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til 31 språk. Både «Hoggerne» og «Vidunderbarn» har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen. I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for «De usynlige», som den første norske forfatter noensinne.

Les mer om forestillingen og kjøp billett her

Publiseringsdato
08.10.2018