De usynlige

Av: 
Roy Jacobsen
Spilleperiode
08. jan 2019 to 12. feb 2019
Neste forestilling
Kommer
Varighet
90 min

«En øy går aldri under, selv om den skjelver, den er urokkelig og evig, låst fast i selve kloden».

KJØP BILLETT

Roy Jacobsens skildring av livet på en liten øy midt i havgapet på begynnelsen av 1900-tallet høstet glitrende kritikker da boken kom ut i 2013. Det er en historie om overlevelse, om havet, og om livet i nord. Det er på mange måter vår historie, og den hører hjemme på scenen her på Hålogaland Teater.

Dette er farens lærdom til sin lille datter som vokser opp på Barrøy på Helgelandskysten. Der karrer de seg fast i storm, krig og fattigdom, men full av pågangsmot og håp om bedre avling neste år. Lille Ingrid lærer seg både morens arbeid og farens arbeid. Det må hun, som eneste arving på gården. Gjennom Ingrids oppvekst og erfaringer lærer også vi om historien om vår landsdel og om folkene som lever videre her.

Forestillingen varer 1 time og 50 minutter inkludert pause.

Forestillingen skal på turné i Troms og Finnmark i perioden 22. januar - 13. februar 2019

Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
I media

* - For de som tar i dette kan det bli god butikk, Troms Folkeblad, 03.01.19
* Det skal blåse litt på et teater, Nordlys 26.11.18
* Har gitt teatret helt fri tøyler, rana.no, 20.11.18
* De usynlige på teatret, Nordnytt, 19.11.18
* Forteller den viktige historien om kystfolket, iTromsø, 19.11.18
* Tre uker før premieren, Nordlys 01.11.18
* Ivar (24) lærte seg finsk - derfor kan han leve som multikunstner, NRK Kvensk, 18.10.18
* Men boka er ikke død, Romsdals Budstikke, 12.10.18
* Dønna-drama blir teater, HelgelandsBlad 27.04.18
* "De usynlige" går til scenen, Troms Folkeblad 3.04.18
* HT med stykke av Jacobsen-bok, Nordlys, 28.03.18
* Setter opp "De usynlige", iTromsø, 24.03.18

Om forfatteren
Roy Jacobsens mesterverk til scenen 

Bilde av Roy Jacobsen

I årevis har Roy Jacobsen toppet salgslistene med romaner som «Seierherrene» og «De usynlige». Nå får karakterene hans liv på Hålogaland Teater.

Romanen «De usynlige» er Roy Jacobsens skildring av livet på en liten øy midt i havgapet på begynnelsen av 1900-tallet. Den kritikerroste romanen fikk glitrende kritikker da den kom ut i 2013. Det er en historie om overlevelse, om havet, og om livet i nord.

Roy Jacobsen (f. 1954) har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen «Fangeliv» (Vesaas-prisen) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Han er forfatteren som har en særlig stor leserskare i den nordligste delen av landet. Dette ble spesielt tydelig da han kom med Barrøy-trilogien, som «De usynlige» (2013) er en del av. De to andre bøkene heter «Hvitt hav» (2015) og «Rigels øyne» (2017).

I romanen «De usynlige» møter vi Ingrid som vokser opp på en øy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer. Det er denne historien som er basis for Anders T. Andersens dramatisering og som han selv har regien for. Forestillingen har premiere på Scene Øst på Hålogaland Teater 22. november.

Barrøy-trilogien er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. I første bind skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som «Det nye vannet» (1987), «Grenser» (1999), «Frost» (2003), «Hoggerne» (2005), «Anger» (2012) og «Vidunderbarn» (2009). Den siste ble en stor bestselger.

Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «Seierherrene» (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og frem i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I «Marions slør» (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren. Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En ny samling utvalgte noveller kom i 2014 og den bærer navnet «Si unnskyld».

Roy Jacobsen har siden debuten markert seg som en av de mest markante fortellerstemmene i Norge i dag. Leserne sluker bøkene og anmelderne finner frem superlativene. Følgelig har han mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til 31 språk. Både «Hoggerne» og «Vidunderbarn» har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen. I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for «De usynlige», som den første norske forfatter noensinne.

  
 

Inspirasjonshefte
I dette heftet finner dere oppgaver til for- og etterarbeid og ideer til samtaler og diskusjoner. Undervisningsopplegget har mål fra K 06 og kan brukes i flere fag
Vedlegg Størrelse
Inspirasjonsmateriell - De usynlige.pdf 847.43 KB
Dramatisering
Anders T. Andersen
Lysdesign
Øystein Heitmann
Komponist
Espen Elverum Jakobsen
Fotografier
Kåre Kivijärvi, Tom Sandberg, Dag Alveng