
Den innbilt syke
En leken og livlig komedie om kontrollbehov, sykdomsangst – og det desperate ønsket om å bli sett.
Hypokonderen Argan (Kristian Fr. Figenschow) er overbevist om at han er skikkelig syk. Han kaster seg fra diagnose til diagnose, og omgir seg med piller, puter og kvakksalvere. For å sikre seg livslang medisinsk behandling, bestemmer han at datteren skal gifte seg med en lege. I sitt ekstreme forsøk på å kontrollere helsa, har han mistet kontakten både med virkeligheten, og dem han er glad i. Derfor skjønner ikke Argan at han blir utnyttet av legene som tjener gode penger på hans hypokondri. Heldigvis griper tjenestejenta Toinette og Argans bror, Berald, inn i galskapen og forsøker å få Argan til å våkne opp fra villfarelsen.
Argans fiksering på helse og velvære er nok noe mange i vår tid kan kjenne seg igjen i. Vi kjenner alle noen – eller kanskje oss selv – som googler symptomer, kjøper helsekost med eksotiske navn og tror lykken ligger i en ny kur, eller i pulsklokka på armen. Og akkurat som legene til Argan, er det noen som tjener gode penger på vårt jag etter å være friske og lykkelige.
Når vi setter opp denne komedien på Scene Øst er det med Kristian Fr. Figenschow som Argan, mens Kristine Henriksen og Jørn-Bjørn Fuller-Gee spiller alle de resterende 11 rollene – og dét på høygir. Det blir fysisk komikk, absurde situasjoner og teatrale overdrivelser. Her får du være med både foran og bak teatermaskinen, med alt det innebærer av kostymer og parykker.
«Den innbilt syke» ble skrevet av Molière i 1673 – og han spilte selv rollen som Argan mens han var alvorlig syk. Under den fjerde forestillingen fikk han et kraftig hosteanfall og døde bare noen timer senere. Molière blir sett på som en av komediens store dramatikere kanskje nettopp fordi han turte å bryte reglene for datidas dramatikk. Et lekent eksempel på det er når Berald, i stykkets tredje akt, sier at Argan burde gå å se en av Molières forestillinger.
Regissør Geir Sveaass har lang fartstid både på norske og danske scener – og har satt opp flere forestillinger ved HT tidligere, sist var Himmelrik i 1998. Han var teatersjef ved Aalborg Teater i 10 år fram til 2011.
Varighet: 2 timer inkludert pause.
Plakatfoto: Marius Fiskum