Porten til Ishavet

Av: 
Ketil Høegh og Harald Dag Jølle
Spilleperiode
22. nov to 10. mai
Neste forestilling
fre 22.11.2024 18:00
Varighet
70 min

Forestillingen er utsolgt.

Porten til Ishavet - eller da Tromsø blei sentrum i verden. 

Hvem lokket Roald Amundsen opp på Tromsdalstinden i 1901? Hvorfor utnevnte Fridtjof Nansen tromsøværingene til ekte vikinger da han kom tilbake fra Polhavet? Hvordan ble Tromsø sentrum for det største mediesirkuset i polarhistorien? Hvem møtte Erik Bye på Ølhallen i 1963? Hvorfor ble utenriksminister Lavrov æresdoktor ved universitetet? Og hva i all verden ville Hillary Clinton fortelle byen en junidag i 2012?

Hvis syden trekker vitelysten, så trekker nord – fantasien - Fridtjof Nansen

Dette er historien om hvordan Tromsø fikk sin polare identitet – med profiler som «Isbjørnkongen» Henry Rudi, John Giæver, Guttorm Jakobsen, Wanny Wolstad og Gudrun Andersen. En identitet som ble avgjørende for hva Tromsø er i dag.  Om en ishavsby som kjente sin besøkelsestid. En by med nordnorsk sjøltillit – og med litt flaks. Ei forestilling som gjør at du bedre vil forstå hvorfor Tromsø er som den er.

– Jeg er født og oppvokst i Tromsø, og har hele livet støtt på polarkulturen på mange arenaer. Jeg har hørt begrepet «Porten til Ishavet», sett statuene og de fremmede gatenavnene, uten helt å forstå sammenhengen og hvor det kommer fra. Jeg lever jo av å fortelle historier, så hvorfor ikke formidle noe fra min egen kultur? Så vil det forhåpentligvis også være interessant for andre, sier skuespilleren. Les hele intervjuet med Ketil Høegh og Harald Dag Jølle.

Porten til Ishavet – eller da Tromsø blei sentrum i verden er skrevet av HTs egen Ketil Høegh og historiker Harald Dag Jølle. Forestillingen fremføres av Høegh selv, som med en blanding av stand-up, foredrag og teater forteller vår polare historie. Med Tromsø i hovedrollen blir det både artig og lærerikt når Porten til Ishavet har premiere 20. september i Teaterkafeen. Forestillingen spilles både som matiné på dagtid og på ettermiddagene.

Forestillingen er laget i samarbeid med Norsk Polarinstitutt.

Logo Norsk Polarinstitutt

Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Foto:
Knut Åserud
Regissør
Morten Kjerstad
Inspisient
Elisabeth Lyng, Hilde Mikkelsen Storseth
Musiker
Ole-Morten Indigo Lekang
Lydtekniker
Jim-Oddvar Hansen, Dagfinn Karlsen
Lystekniker
Erlend Nielsen Østrem
Kostymeansvarlig
Gry Norberg
Rekvisitør
Paul Albert Dzur
Tekniker
Magnus Storvoll Strømseth