Porten til Ishavet

Av: 
Ketil Høegh og Harald Dag Jølle
Spilleperiode
20. sep to 12. okt
Neste forestilling
fre 20.09.2024 13:00
Varighet
60 min
– Eller da Tromsø blei sentrum i verden

Hvem lokket Roald Amundsen opp på Tromsdalstinden i 1901? Hvorfor utnevnte Fridtjof Nansen tromsøværingene til ekte vikinger da han kom tilbake fra Polhavet? Hvordan ble Tromsø sentrum for det største mediesirkuset i polarhistorien? Hvem møtte Erik Bye på Ølhallen i 1963? Hvorfor ble utenriksminister Lavrov æresdoktor ved universitetet? Og hva i all verden ville Hillary Clinton fortelle byen en junidag i 2012?

Hvis syden trekker vitelysten, så trekker nord – fantasien - Fridtjof Nansen

Dette er historien om hvordan Tromsø fikk sin polare identitet – med profiler som «Isbjørnkongen» Henry Rudi, John Giæver, Guttorm Jakobsen, Wanny Wolstad og Gudrun Andersen. En identitet som ble avgjørende for hva Tromsø er i dag.  Om en ishavsby som kjente sin besøkelsestid. En by med nordnorsk sjøltillit – og med litt flaks. Ei forestilling som gjør at du bedre vil forstå hvorfor Tromsø er som den er.

Porten til Ishavet – Eller da Tromsø blei sentrum i verden er skrevet av HTs egen Ketil Høegh og historiker Harald Dag Jølle. Forestillingen fremføres av Høegh selv, som med en blanding av stand-up, foredrag og teater forteller vår polare historie. Med Tromsø i hovedrollen blir det både artig og lærerikt når Porten til Ishavet har premiere 20. september i Teaterkafeen. Forestillingen spilles både som matiné på dagtid og på ettermiddagene.

Forestillingen er laget i samarbeid med Norsk Polarinstitutt.

Logo Norsk Polarinstitutt