Snøbrun

Av
Julian Karenga

Hvordan er det å alltid, uunngåelig, være annerledes?

Forestillingen varer i 45 minutter.

Føle på gørret som slite oss ned/ Alt det som gjør oss til krøll/ Brølet som holdes og klemmes/ Temmes/ Tviholdes/ Glemmes/ Bestemmes/ I takta/ Me alle stemman/ Til andre folk…/

Hvordan er det å vokse opp i et hvitt samfunn når man er mørk? Hvordan er det å være bare halvveis på innsiden – med ett bein i det norske og det andre i en afrikansk arv man ikke en gang selv kjenner til? Hvordan er det å alltid, uunngåelig, være annerledes?

I en skog av sosiale forventninger, stereotypier og projeksjoner, handler dette dypest sett om tilhørighet. Om å være annerledes; om å bli definert utenfra:

"Det finnes utallige nyanser av personligheter og uttrykk vi blir presentert for gjennom media, reklame, filmer, teater og tv – som regel definert av majoriteten. Vi mates med stereotypiske roller for mørkhudete, asiatiske, homofile og fortsatt det samme for kvinner. Verden som blir presentert for et melaninrikt barn er derfor ekstremt begrenset. Det handler om representasjon, men det stikker så mye dypere." - Julian Karenga

Iscenesettelsen veksler i form mellom privat samtale, reisebrev og konsert. I et lydlig og visuelt rom skapt av kunstnerne Amund Ulvestad og Ingeborg Staxrud Olerud, møter Julian publikum både tett på og tildekt. Vi sitter sammen i en uklar virkelighet, i en felles leting etter hvem vi er og kan være - sammen og hver for oss. 

Teater Ibsen, i samarbeid med Unge Viken Teater og Hålogaland Teater, er stolte av å presentere urpremieren på «Snøbrun». Dette er Julian Karengas debut som dramatiker og forestillingen er iscenesatt av Huy Le Vo. «Snøbrun» er en sterk personlig fortelling der Karenga deler tanker om sin egen oppvekst og om prosessen med å finne seg selv.

Manuset til «Snøbrun» ble utviklet gjennom UNG TEKST, Unge Viken Teaters satsing på unge dramatikere.


Bilde i header: Dag Jenssen

På scenen
Skuespiller
Produksjon
Av og med Julian Karenga
Regi Huy Le Vo
Scenografer Ingeborg Staxsrud Olerud og Amund Ulvestad
Lysdesign Ingeborg Staxsrud Olerud
Lyddesign Amund Ulvestad
Dramaturg Øystein Ulsberg Brager
Dramaturgisk bistand / ytre øye Maritea Dæhlin
Tekstildesign Siv Støldal
Støttet av Dramatikkens hus
Produsert av Teater Ibsen, Unge Viken Teater og Hålogaland Teater