Fanget av nordlyset (Guovssahasa hálddus)

Av
Nils Gaup

En samisk musikal av Nils Gaup

Dette er det gamle sagnet “Gutten som terget nordlyset” i modernisert versjon, og er historien om en jente som må gjennom en mytisk reise for å finne lillebroren som ble tatt av Nordlyset. 

Det hele starter hjemme hos en helt vanlig familie anno 2020, med mor, far, datter og lillebror. Jenta blir sendt ut for å hente hjem lillebroren, og når de er på vei hjem i vintermørket, bestemmer lillebroren seg for å erte nordlyset. Han har nemlig hørt at noe vil skje hvis man gjør det. Jenta tror at dette bare er gammel overtro, og gjør ingenting for å hindre ham i å erte Nordlyset og ja, det merkelige skjer: Nordlyset flammer voldsomt til og rykker gutten opp til seg, han blir borte, og ingen tror på jenta når hun forteller hva som skjedde. Men bestefar husker fremdeles hva de gamle fortalte da han var liten. Jenta må gjennomføre en gåtefull reise for å finne ut hvordan man kommer seg opp til Nordlyset.

Dette er en familieforestilling som passer for barn fra 6 år og oppover. Forestillingen er laget av Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš / Beaivváš Sámi Našunálateáhter og har urpremiere 8.10.2021 i Guovdageaidnu/Kautokeino. Forestillingen gjester Hålogland Teater på turné. 

Scenespråk: Nordsamisk


Varighet 

Ca 90 min

Produksjon
Regi Nils Gaup
Dramaturg Knut Walle
Koreografi Marte Fjellheim Sarre
Komponist Roger Ludvigsen
Musikere Roger Ludvigsen og Anthoni Hætta
Scenografi Ole Thomas Nilut
Kostymedesign Sara Ellen Anne Buljo Eira
Lysdesign Øystein Heitmann
Maskedesign Trude Sneve+Čammo og Imašlašolmmái kostymedesign
Videodesign Andreas Ausland
Bildegalleri