Å klore seg fast
En forestilling om identitet, tilhørighet og viljen til å klore seg fast
«Å klore seg fast» er seks måneder med to meter snø. Den er hissige mygg. Den er soldagen, galgenhumor og lukten av bålkaffe. Den er motvind og stillstand. Et blandet regnskap med plusser og minuser. Den er følelsen av tilhørighet - den lille hemmeligheten du bærer med deg på innerlomma. Som man kan ta fram når livet viser en vinterveien.
Om å vokse opp på en liten flekk på kanten av verden, i gokk, uten et dansetilbud. Om å lytte til sitt indre langtidsvarsel. Å klore seg fast i omgivelsene. Å klore seg fast i livet.
Forestillingen bygger videre på Simone Grøttes tidligere arbeid «Glemt», «Margbein» og «Mannen som stoppa hurtigruta». «Å klore seg fast» utforsker tilstedeværelsen her og nå. I scenerommet møter vi tre dansere, nykomponert musikk av Herman Rundberg og autentiske lydopptak med stemmer fra nord.
«Å klore seg fast» er en samproduksjon mellom Hålogaland Teater og Simone Grøtte. Den inngår som åpningsforestilling i programmet til Nordlysfestivalen 2020.
Å klore seg fast // Teaser from Simone Grøtte on Vimeo.
Simone Grøtte er koreograf og danser fra Lakselv i Finnmark. Grøtte har gjort samproduksjoner med store institusjoner som Norrdans i Sverige, Hålogaland Teater, Varangerfestivalen og Festspillene i Nord-Norge. Sistnevnte med den kritikerroste publikumssuksessen GLEMT som de tre siste årene har turnert hele landet og blitt vist ved de største scener i Norge. I 2018 ble GLEMT invitert til Canada og Tyskland for å fremføres på verdens største bransjemesser for dans.
Grøttes arbeid bærer sterkt preg av hennes nordnorske og samiske bakgrunn, der dette veves inn et moderne uttrykk både i tematikk, scenografi og musikk.
Forestillingene hennes utforsker spørsmål rundt identitet og tilhørighet, med en dypt menneskelig tilnærming.
«Simone Grøtte har et eget talent for å gjøre lokal historie til noe universelt, og en spesiell evne til å forvandle det trivielle til noe eksotisk.» – Jo Strømgren
Les mer på simonegrotte.no
En stor takk til alle informantene i forestillingen som deler sine tanker og refleksjoner, og takk til Arktisk Filharmoni og familien Grøtte Pedersen.
Forestillingen er finansiert med støtte fra Kulturrådet og SPENN / Scenekunstbruket.