Gjestespill: Beaivváš Sámi Našunálateáhter OLMOT – FOLK

En forestilling som handler om rase og rasehygiene i dag. Rasediskrimineringens bakgrunn og historie.

Dere tror kanskje at det kun handler om Hitler, den andre verdenskrig og tyske konsentrasjonsleirer? Men hvordan ser rasismen ut i dag? Hvor finnes røttene? Hvem er hverdagsrasismens offer og hvem er utøverne? Hvem peker og hvem blir peket på?

Olbmot/Folk har ikke en sosialpolitisk målsetning, den har ikke tilsnitt av dokumentarisme, journalistikk eller ønske om fakta Forestillingen er en kunstnerisk respons på hendelser fra vår nære fortid. Forestillingen er et resultat av mange og ulike folk.

Olbmot/Folk har ikke en moral, den peker ikke på en løsning. Den er en samling fabuleringer, ord, tanker og subjektive lyder som en respons på skyggene fra fortiden. Tekstene består av flere glimt fra rasebiologiens historie. Den beveger seg historisk over flere steder og tider. Auschwitz og målinger av sameskaller i Sápmi danner tematisk tyngdepunkt. Forestillingen baserer seg på at tekst formidles via lyd og video. Forestillingene er tospråklig og kan forstås både på norsk og samisk. Forestillingen har et stort innslag av levende musikk: vokalkomposisjoner for de seks aktørene og en strykekvartett fra Arktisk Filharmoni. Video og lys er det visuelle og scenografiske hovedelementet. 

En forestilling av Jon Tombre
Lyddesign: Eirik Blekesaune
Tekster: Lars Göran Pettersson
Grafisk animasjon: Sabina Jacobsson
Musikk: Roger Ludvigsen
Skuespillere/aktører: Egil Keskitalo, Eila Ballovara Varsi, Ole Thomas Nilut, Anja Saiva Bongo Bjørnstad, Nils Henrik Buljo, Anitta Suikkari, Jan Cato Nilut
Musikere Arktisk filharmoni: Hallvard Steinhovden, Ingeborg S. Torvanger, Sveinung Lillebjerka, Elisabeth Turmo      

Forestillingens varighet er ca. 60-70 min. Urpremiere: 06. 2. 2020 – Svalbard. I samarbeid med Arktisk Filharmoni