Ingen er homo i 2. divisjon

Av
Carl Morten Amundsen og Andreas Koschinski Kvisgaard

Når faller denne siste bastionen for gammeldags maskulinitet?

Kristian er homo og er lidenskapelig opptatt av fotballklubben sin. Fotball handler om samhold, felleskap og lagånd, for på et fotballag skal alle ha sin plass uansett. Eller, er det sånn?

Publikum møter karakteren Kristian Andersen som er fotballsupporter for Raufoss Fotball og som historien blir til igjennom. Kristian er ute på foredragsturné i regi av Norges Fotballforbund og FRI – Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold. Han snakker om homofili i fotballen, og diskuterer hvorfor det er så vanskelig å stå fram som homofil dersom man er fotballspiller. Ingen har stått fram ennå. Når faller denne siste bastionen for gammeldags maskulinitet?

Kristian forteller om en venn han har fra internett. Eller venn? Han kjenner ham ikke, han vet ingenting om ham. Ikke hva han heter, ikke hvor han bor, ikke hvor han spiller. For han er fotballspiller og han er homofil. Kristian kaller ham Ingen. Navnet har han hentet fra historien om den greske helten Odyssevs som kalte seg Ingen for å lure den enøyde kjempen. Når Odyssevs stikker ut øyet på kjempen, roper denne: Ingen har skadet meg! Ingen har blindet meg! Ingen har røvet meg! Og ingen bryr seg.

Ingen spiller i 2. divisjon. Hvem i all verden er han? Kristian røper mer og mer om seg selv når han forteller om dette eksemplet han har. Eksemplet på at det iallfall fins én homofil spiller i Norge: Ingen.

Regissør: Carl Morten Amundsen
Skuespiller: Andreas Koschinski Kvisgaard
Medvirkende: Peder Ulven/ Ola Magnus Gjermshus
Produksjonsleder: Maud Monceyron Jonassen
Scenografi og kostyme: Beate Marie Tindeland
Koreograf: Emilie Marie Karlsen
Tekniker/lysdesigner: Emil Christoffer Mathisen
Plakatfoto: Knut Ander Sørum
Fotballkoordinator: Fredrik Greve Monsen

Spilletid: ca 40 minutter, i tillegg til prat på scenekanten etter forestilling.

Forestillingen er basert på research og samtaler med Raufoss fotballklubb,
samt anonyme fotballspillere på nettstedet Gaysir.