Gjestespill: CLOSER

Av: 
Patrick Marber
Spilleperiode
27. okt to 28. okt
Neste forestilling
Kommer
Varighet
90 min

I denne oppsetningene spiller stjernelaget Nicolai Cleve Broch (Larry), Andrea Hovig Bræin (Anna), Anders Danielsen Lie (Dan) og Ester Grenersen (Alice).

Dan er en mislykket forfatter og nekrologskribent, og Alice har en fortid som stripper. Dan møter fotografen Anna og blir forelsket i henne. Anna innleder et forhold til Dan, men blir også sammen med legen Larry. Til slutt finner både Alice og Larry ut at de blir bedratt, og innleder et forhold…

Ja, kortversjonen av «Closer» ligner på en ukebladroman, men da stykket hadde urpremiere i London i 1997 var stykket en knyttneve rettet mot det mot det moderne vestlige menneskets lemfeldige omgang med «sannhet», og hvordan «kjærligheten» ligger igjen på slagmarken. Stykket er om mulig mer aktuelt idag, 20 år senere.

Regissør Per-Olav Sørensen arbeidet på Oslo Nye Teater da stykket hadde Norgespremiere der i 1998, da i Kjetil Bang-Hansens regi.

- Jeg likte stykket da, og jeg liker det om mulig enda mer nå. Så da sjansen bød seg til å få dykke ned i dette materialet sammen med fire fantastisk flotte skuespillere, måtte jeg ta den. Det er alltid moro å sitte med et stykke i hånden som man på forhånd vet at publikum vil kunne underholdes av,  relatere til, og bli utfordret av, sier regissør Sørensen.

«Closer» er blitt en moderne klassiker. Skrevet av engelskmannen Patrick Marber i 1997, spilt jevnlig over hele verden siden, samt filmatisert av Hollywood i 2004 -  er historien der to pars skjebner veves sammen. «Closer» er et stykke om «kjærlighet» og «sex», og skadene vi påfører hverandre i navnet til disse to «goder», enten vi mener det eller ikke.

Dette er også en historie om «sannhet», og hvordan de ulike karakterenes anspente forhold til sannheten får store konsekvenser både for dem selv og andre. Samtidig er stykket morsomt, dyp tragisk, men også sviende gjenkjennelig. Graden av gjenkjennelse i dialogene og i scenene er høy, og dermed er stykket også svært underholdende.

«Closer» kryper inn under huden på deg, gjennom scener som i all sin realisme, smalltalk og troverdighet, sakte men sikkert gir tilskueren en gryende følelse av katastrofen mens komedien pågår.

Rettigheter: Nordiska Teaterforlaget

Produsert av Østfold Kulturutvikling

Kreativ produsent POS Theatre Company

Utøvende produsent Parkteatret Produksjoner AS.

Oversettelse
Dagfinn Nordbø og Per-Olav Sørensen
Kostymedesign
Ida Toft
Lysdesign
Reidar Richardsen
Inspisient
Kari Jenseg
Produksjonsleder
Geir Meum Olsen