FORSNAKK: Apene i Himalaya

Neste forestilling
Kommer

I forbindelse med forestillingen Apene i Himalaya inviterer Hålogaland Teater til forsnakk i samarbeid med UiT, Norges arktiske universitet.

Trond Waage er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging. Han har i flere år hatt byen Ngaoundere i Kamerun som sitt spesialfelt, en by som har hatt enorm vekst på grunn av migrasjon. I denne byen møtes islam, kristendom og mange naturreligioner.

Ved hjelp av film og ord tar Trond oss med på en reise og viser oss hva alle disse bevegelige kulturmøtene produserer av uttrykk, mønster, erfaringsdeling og utvikling. Og hvordan migrasjon, noe overraskende, bidrar til kontinuitet i sosiale mønster. Dette er historier om klimakrise, konflikter og Boko Haram, men også om håp, kreativitet og kraft.

Afrika er det kontinentet med de største folkevandringene. Helt fra verdensrommet kan man se hvordan savannene tømmes, og byene vokser.

Velkommen til forsnakk!

Tirsdag 24. januar klokken 19:00 i Teaterkafeen

Gratis inngang.

Elefantene vandrer videre

FORTELLINGER OM MIGRASJON I DEN KOSMOPOLITISKE SAVANNEBYEN, NGAOUNDERE I KAMERUN.

Afrika er i bevegelse. Det er i Afrika de største folkeforflyttingene skjer i dagens urolige verden. De færreste av de som flytter på seg er på veg til Middelhavets stender. Folk er i all hovedsak på veg til ulike byer. Befolkningsøkningen i Vest Afrikas byer ligner ikke på noe vi har sett tidligere i historia. Forflyttingene kan observeres på satellittbilder. Byene eser ut. Elefantene må vekk.

Byen Ngaoundéré, i Kamerun har 4-doblet sin størrelse på 30 år. Her møtes folk fra hele Kamerun, fra nabolandene, Nigeria, Niger, Tsjad, Den Sentralafraikanske republikk og fra diverse andre land. Her møtes Islam og Kristendom og mange ’tradisjonelle’ religioner.  Hit kommer også Nordmenn. Først misjonærer på 1920 tallet. UiT har hatt samarbeid med Universitetet i Ngaoundéré siden 1980tallet, om institusjons bygging og om forskning. Studenter fra Ngaoundéré har kommet til Tromsø fra 1990 tallet og har vært med å gjøre UiT til den internasjonale institusjonen den er i dag.  

I denne ’Forsnakken’ skal antropologen Trond Waage, som har 20 års erfaring med å forske på migrasjon og urbanisering i Sentral og Vest Afrika  fortelle, med ord, bilder og filmklipp, historia til en håndfull mennesker på vandring. Vi skal møte folk som er kommet til Ngaoundéré, som har reist fra Ngaoundéré og noen som har vært i Tromsø og kommet tilbake.  Grunnene til at de har flyttet på seg er forskjellige. Det er tørke (klimakrise),  jorda blir fratatt dem (landgrabbing), kjærlighet…, aggressive kinesiske gruveselskaper på jakt etter gull og diamanter, utdanning,  konflikter (borgerkrig i Den Sentralafrikanske republikk) og terrorgruppa Boko Haram. Mange av historiene har et dramatisk bakteppe, men de handler og om håp, kreativitet og folks sine inderlige vilje til å lykkes.

Vi skal høre historier om:

Nomadene som må flykte. De vakre, pyntede fulani-kvinnene bor i gresshytter, de er bestandig på farten, hele livet leves sammen med kveget.  Tørke, Boko Haram og det at stadige flere landområder dyrkes, gjør disse tidligere så frie livene, vanskelige.

Livet til foreldreløse gatebarn. Unger og ungdommer kommer i hopetall inn til byen. Mange fra krigsrammede naboland. De kommer på lykke og fromme. De vi skal møte blir voksne gjennom å jobbe med å trille vann i til hushold i nabolaget. De lever råe, hektiske, humørfylte, fattigslige liv. 

Om verdens første journalister på sitt språk. Safiatou og Soumo, dro mot sine foreldres vilje til misjonærene skoler og fikk utdanning. De var de første fra den lille etniske gruppa perene som fikk utdanning. Perene er et av mange folk som i dag mister sin kultur. Som journaliser forsøker Safiatou og Soumo å utforske sin kultur. De samler sanger og eventyr. Om elefantene, apene og løvene. Fra sin plass i byen, sprer de nytt håp og bevissthet over radioen til de hjemme i landsbyene. 

Med tørketida kommer folk til byen. Etter innhøstinga er gjort i landsbyen, er det tid for fest og tid for å tjene penger. 

Om de som bare forsvinner. Som blir borte. De blir utstøtt. De klarer ikke byens krav. Noen av dem havner i Boko Harms klør.

Den forelska brudefotografen og hans avsindige historie. Om et fotografisk blikk, handelsnettverk og hva populariteten kan koste.

Redselen i eksilet.  Om Kameruneren som er gift i Norge, som konstant er redd for mora og familien som bor i Mandara fjellene, på grensa mellom Kamerun og Nigeria. Hva om Boko Haram nærmer seg landsbyen der mora bor? 

Hjemvendte studenter fra UiT. Om de som har vært i Tromsø. Om måter å bruke erfaringer fra Norge i Kamerun.  

I landsbyen Ngang-ha, der det til vanlig bor 4-5000 innbyggere, har landsbyens folk tatt imot 1000 flytninger etter at krigen i Den Sentralafrikanske republikk blusset opp.

Maisåkrene blir ikke lenger tråkket ned av elefanter. Apekattene er borte. Ingen trenger lenger være redde for de store elefantflokkene.  Med våpen fra Libyas slagmarker, er de største flokkene utryddet.

- Trond Waage, UiT