SEMINAR: New Text, New Format

Neste forestilling
Kommer
Varighet
480 min

Hålogaland Teater og Tromsø Internasjonale Filmfestival by på seminar for deg som er interessert i viktige historier, skriveprosesser, og utvikling av tekst til film og teater - de store historiene i vår tid på film og teater.

Read this in English

Åtte dramatikere fra ulike land i verden har skrevet om temaet «migrasjon». Det har blitt åtte svært forskjellige historier om de utfordringene og mulighetene som ligger i menneskenes stadige forflytning. På Hålogaland Teater har historiene blitt vevd sammen til én enkelt forestilling – Apene i Himalaya.

Seminaret New text, new format går i dybden på prosessen, og de ulike metodene dramatikerne har jobbet etter. I tillegg til de åtte dramatikerne møter vi blant andre dramaturgene Vilma Stritof og Yngvar Julin, teaterregissør Jon Tombre, samt teatersjef Inger Buresund og festivalsjef Martha Otte. Moderator for samtalen er Alf van der Hagen.

Program:
09.30-10.00: Servering av kaffe/te, mingling (Teaterkafeen)

10.00: Velkommen og innledning med Martha Otte - direktør Tromsø Internasjonale Film Festival og Inger Buresund- teatersjef Hålogaland Teater

10.10: Migrasjon: Professor Lisbet Holtedahl (Teaterkafeen) 

10.30 – 11.30:  Eksempler fra teater og film. 

11.30 - 11.50:  Q/A 

12.00 - 13.30:  Visning av Apene i Himalaya (Scene Øst)

13.30 - 14.15:  Lunsj (Teaterkafeen)

14.15 - 14.30:  Gjennomgang av prosjektet New Text, New Stage i Kina ved Vilma Štritof (dramaturg), Yngvar Julin (Scenograf HT) og Fabrizio Massini (Artistic Director Ibsen International) (Scene Øst)

14.30 - 16.00: Presentasjon av dramatikerne Kim Davies, Sombel Gaffarova, Mike van Graan, Liv Heløe, Gu Lei, Letizia Russo, Zhu Yi, Hanne Ørstavik i New Text, New Stage og Apene i Himalaya ledet av moderator Alf van der Hagen  (Scene Øst)

16 - 17: Oppsummering og Q/A ved Alf van der Hagen  (Scene Øst)

Visning av forestillingen Apene i Himalaya inngår som del av seminaret. Les mer om forestillingen her.

Pris: 150,- (inkluderer forestilling, seminar og servering)

NB! Seminaret foregår på engelsk

KJØP BILLETT HER

Støttet av Danse- og Teatersentrum

Seminaret er støttet av Danse- og Teatersentrum

Åtte forfattere fra hele verden

KIM DAVIES

Kim Davies er medlem av skriveverkstedet Youngblood and the New Georges Jam i New York. Hennes stykke Smoke hadde nylig nypremiere i sin tredje sesong på Flea Theater i New York. Stykket har fått spesiell omtale i både New York Times og Time Out i New York. I tillegg skal det nå settes opp i São Paulo i Brasil og skal publiseres i de prestisjetunge magasinene Playscripts og Overlook Press. I 2015 og 2016 har hun vært tilknyttet Ibsen Internationals prosjekt «New Text, New Stage» i Kina. Davis har mastergrad i dramaskriving fra Brooklyn College.

LETIZIA RUSSO

Letizia Russo er født I Roma I 1980. Hun begynte sin skrivekarriere i 1988 med Niente e nessuno, som hun fikk Tondelliprisen for i 2001 og 2003 fikk hun Ubuprisen for Tomba di cani. Flere av stykkene hennes er satt opp både i Italia og internasjonalt, blant dem er Binario Morto – Dead EndPrimo Amore, Babele, Edeyen, Os Animais Domésticos, Dare al buio, Blitz, Per una Donna og Se ci sei batti un colpo. Flere av stykkene hennes er oversatt til engelsk, fransk, tysk, spansk, portugisisk, gresk, rumensk og slovakisk. Hun jobber også som oversetter fra portugisisk.

HANNE ØRSTAVIK

Hanne Ørstavik er født i Tana i Finnmark I 1969. Som sekstenåring flyttet hun til Oslo, hvor hun fortsatt bor. Ørstavik har en bachelor fra 1992 i psykologi, fransk og sosiologi. I 1992-1993 gikk hun på forfatterstudiet i Bø og den høsten romandebuterte hun. Siden da har hun skrevet 12 romaner. Hennes litterære verker er oversatt til 18 språk og hun har mottatt en rekke litteraturpriser både i Norge og internasjonalt, blant dem er Aschehougprisen, Doblougprisen – Norge og Brageprisen for skjønnlitteratur for voksne. Blant hennes meste kjente bøker er Kjærlighet, The Blue Room og Like sant som jeg er virkelig.

MIKE VAN GRAAN

Mike van Graan kunstnerisk leder for the African Arts Institute (AFAI), som er en sørafrikansk interesseorganisasjon i Cape som jobber med å utvikle lederskap for afrikanske kunstnere og artister. Organisasjonen jobber også for å styrke menneskerettigheter og demokratibygging på det afrikanske kontinentet gjennom å styrke kunstnerisk aktivitet. Van Graan har en mastergrad i drama fra Universitetet i Cape Town I Sør-Afrika. Han har også vært leder for en rekke kulturelle anti-apartheidorganisasjoner. I 2015 ble han utnevnt til æresdoktor i drama ved Universitetet i Cape Town.

SOMBEL GAFFAROVA

Sombel Gaffarova er født i den russiske republikken Tatarstan i 1980. Hun er utdannet fra Kazan Føderale Universitet med lærerutdanning i undervisning i Tartar som andrespråk. Hun er medlem av Forfatterforeningen i Tartar og har publisert en rekke artikler og eventyr i russiske magasiner. Hun har også vunnet flere priser for sine dramatekster. Blant de viktigste verkene hennes hører Iron WireThe BoatThe AirplaneI remember og Samat and the Black King. Gaffarova skriver på tartar. Ved siden av skrivevirksomheten er hun redaktør for ungdomsmagasinet Yalkin samt at hun skriver for det feministiske magasinet CYUYUMBIKE

ZHU YI

Zhu Yi er født og oppvokst I Kina og bor i dag i New York hvor hun jobber som dramatiker. Hun har en mastergrad i dramaskriving fra Columbia University. I 2015 mottok hun prisen for Shanghai Drama Valley's fremste dramatiker. I 2012-2013 var hun del av Emerging Artist Fellow ved New York Theatre Workshop, tilknyttet som fast medlem av Youngblood Writer ved Ensemble Studio Theatre og medlem av Den amerikanske dramatikerforeningen. Hun er også medlem av Det kinesiske filmforbundet samt at hun er foreleser ved Universitetet i Nanjing i Kina. Blant hennes viktigste verk hører I Am a MoonHow Time FliesHoly Crab! og The Offended Audience. Hun har også skrevet manus til filmer som Scrape og Apolitical Romance.

LIV HELØE

Liv Heløe er født i 1963 i Harstad og er skuespiller og dramatiker. Hun jobbet 1988-2000 som skuespiller ved Den Nationale Scene og Nationaltheatret, og hadde på begynnelsen av 90-tallet hovedrollen som Birthe i NRKs serie fra Troms og Finnmark Solens sønn og månens datter. I 2003 avsluttet hun det toårige dramatikerstudiet "Pilotprosjekt for dramatikere" og har siden 2003 skrevet for scene og radio på fulltid. I 2005 skrev hun stykket Idag og imorgen som ble åpningsforestillingen på Scene Øst. 2006 mottok hun Ibsenprisen blant annet for dette stykket. Hun har skrevet flere stykker for barn og ungdom, blant annet Blå jakt og Før det ringer". Hun har nylig mottatt to tyske priser for stykket Meet me, som handler om et døgn i en ung asylsøkers liv.

GU LEI

Gu Lei er en kinesisk samtidsdramatiker og teaterregissør. Hans verk har rikelig med lysende svart humor selv om rammeverket for hans historier kan være dystre. Han befinner seg ofte i et abstrakt landskap og benytter den tradisjonelle estetikken fra sin kultur hvor han balanserer mellom det jordnære og det stringente. Han kombinerer kvalitet fra øverste hylle og sørger for likevekt mellom estetisk tilgjengelighet og kunstens skjønnhet. Blant hans mest kjente verker hører Saying Goodbye to Boundless Long Night, Ten People’s Night” og “Notime Gu”.