Vårscenefest: Hvem kan ytre seg om kunst?

Neste forestilling
Kommer
Hvilke utfordringer knytter det seg til ambisjonen om at kunsten skal ha en viktig funksjon i vårt demokrati? Hvem skal ha mulighet til å mene noe om kunsten de ser og opplever? Er denne retten begrenset til hvilken formell rolle vi har i samfunnet? Hvor går skillet mellom rolle og privatperson? Og hvor går grensen for hva som er greit å si og ikke si?

RadArt – nettverk for fri scenekunst, Nord-Norske Bildende Kunstnere (NNBK) og Hålogaland amatørteaterselskap (HATS) inviterer til et åpent seminar om respons til og refleksjon rundt kunstverk.

 

Det oppsto debatt i kjølevannet av to nordnorske arrangementer sommeren 2014. Diskusjonene i media og på sosiale medier kretset omkring hvem som skal ha mulighet til å ytre seg om kunsten. For oss som arbeider i kunstfeltet var det oppsiktsvekkende at ordvekslingen etter jubileumsforestilling Nordting av Amund Sjølie Sven på Festspillene i Nord-Norge i så stor grad omhandler diskusjon rundt festspilldirektørens programmering og ikke forestillingens innhold og uttrykk. På Nordnorsk revyfestival førte beslutning om å sensurere Asylrevyels revynummer «Gjør døren lav, gjør porten smal» til at fylkesråden for kultur i Nordland avlyste sin tilstedeværelse. Aldri før har revymiljøet diskutert rollen som ”folkets talerstol” med samme intensitet. Det har også vært mange meninger om hva som skal være et minnesmerke over Utøyatragedien og om Regjeringsbygget skal stå eller rives.Med dette kommer det tydelig til overflaten at kunstnerisk innhold og kontekst angår ikke fagmiljøene alene. Vi ser altså at kunstnere og deres tilretteleggere i større grad må forberede seg på at deres verk inngår i et kompleks samfunn og sosiale mediene muliggjør at flere interessenter deltar i debatten rundt verkene.

 

Under seminaret ønsker vi å diskutere respons til og refleksjon rundt kunstverk, undersøke hvordan kunstverkene i større grad kan få sin autonomi og i hvilken grad kunstverket kan inngå som premissleverandør i samfunnsdebatten. Dersom dette er en ambisjon må vi kanskje bruke verkets kontekst til å invitere flere inn i debattene – slik at det ikke bare er allmuen som legitimitet til å uttale seg.

 

Er kunstnerne fratatt mulighet for å medvirke i den offentlige meningsutveksling, og bare kan delta med en kunstnerisk respons?
Har utøverne, støttespillere og publikum i kunstfeltet fått eller tatt rollen som omdømmebyggere i kulturnæringens tidsalder?
Står programører/kuratorer i veien for kunstnerisk ytringsfrihet?
Har det kunstneriske kretsløpet nå i større grad behov for kritikere og formidlere for å bli forstått/forsvart?

 

Seminaret arrangeres av HATS, RadArt og Nord-Norske Bildende Kunstnere.

 

www.vaarscenefest.no