Litteraten - Sjangerskifte

Neste forestilling
Kommer

Hvorfor skrive roman? Sigbjørn Skåden og Bjarte Breiteig i samtale med Cathrine Strøm.

 

 

Litteraten starter bokhøsten med en snikkikk på Bjarte Breiteigs kommende roman, og byr samtidig på en anledning til å høre Sigbjørn Skåden lese fra sin siste, kritikerroste bok, før han gjør førdenser av seg ut året.

Bjarte Breiteig og Sigbjørn Skåden har etablert seg som henholdsvis novellist og poet. I år er begge forfatterne romanaktuelle. Skådens første roman på norsk, Våke over dem som sover, var et av bokvårens høydepunkter. Det rystende plotet som gradvis utfolder seg i et språk som er tidvist nøkternt, tidvis poetisk men alltid presist, sørger for en intens leseropplevelse.

Novellekunstneren Breiteigs kommende romandebut, Mine fem år som far, knytter det seg store forventninger til. Den er nettopp sendt i trykken og forventes utgitt i oktober. Breiteig har med seg manus, og vil lese utdrag fra romanen før den er lansert.

Forfatterne vil lese fra bøkene og samtale med litteraturviter Cathrine Strøm om skriveprosessen. 


Sigbjørn Skåden (f. 1976) er fra Skånland og bor i Tromsø. Han har høstet stor anerkjennelse og Nordisk råds litteraturprisnominasjon for sitt lyriske, samiskspråklige forfatterskap. Han har også skrevet en bloggroman for ungdom og en faktabok for barn som fins i både norsk og nordsamisk utgave.


Bjarte Breiteig (f. 1974) er fra Kristiansand og bor på Tøyen. Han er utropt til en av de viktigste yngre litterære stemmene fra det siste tiåret. Han debuterte i 1998 med den kritikerroste novellesamlingen Fantomsmerter. Han har en kresen bibliografi bestående av tre novellesamlinger og reisebrevet Île Sainte-Marie (2013).


Cathrine Strøm (f. 1978) er utdannet litteraturviter og jobber som programansvarlig ved Deichmanske bibliotek. Hun har vært redaksjonsmedlem i Vagant og sitter i arbeidsgruppen for Audiatur – Festival for ny poesi, og har ellers bedrevet litteraturkritikk og -formidling for flere publikasjoner. Hun har også arbeidet som oversetter og gjendikter av fransk poesi.