Forfattarforelesinga

Neste forestilling
Kommer
But if you don't want to communicate... write a fuckin' poem!

Norsk Forfattersentrum arrangerer Forfattarforelesinga hver måned for å øke det trege litteratursnakket i det offentlige, kjappe rom. Forelesningsrekken har vært en ubetinget suksess siden starten i 2008. og har gått for fulle hus på Litteraturhuset i Oslo. I Tromsø er vi glade for å kunne presentere et utvalg herfra, med Rebolledo-forelesningen som den første, lørdag 13. mars kl. 15.00, i Teaterkafeen på Hålogaland Teater. 
 
But if you don't want to communicate... write a fuckin' poem!
 
Ja så sannelig, poesien er en nerd, med alt den fører med seg av populistisk plaging på den ene siden, og elitistisk forgylling på den andre. Poesien er f.eks. en NRK-dramasjefs perfekte mobbeoffer. Jeg siterer fra Aftenposten vinteren 2007: Hans Rossine, som etter en av sine seriesuksesser hyller TV- krim som sjanger, ved å vise til en helt annen og totalt impotent kommunikativ praksis: But If you dont want to communicate... write a fuckin´ poem!

Det begynte med at de satte lyrikken høyere og høyere (en tvilsom ære), helt opp på øverste hylle oppunder taket i bokhandleren satte de den. Og hvis man var så dumdristig å etterspørre en av høstens utgivelser, ble man høflig henvist til en ustø gardintrapp i bakgangen. Det burde man absolutt ikke ha gjort, for det neste som skjedde var at lyrikken (for sikkerhets skyld ) ble båret ned i kjelleren. Nå finnes den ikke der heller.

For ytringsfriheten er ikke mer hellig enn at den også er forretning. Og noen ytringer er absolutt mer hellige enn andre. De har sin egen logistikk og sine egne rabatter. Mer tvisynte ytringer som f.eks. poesi er nå stort sett tatt ut av det den almene distribusjon.  Ideell ytringsfrihet forutsetter en vis grad av ytringslikhet. I den forstand at f.eks. en diktsamling er tilgjengelig på et marked. Som f.eks. nyheter er tilgjengelig på et marked. Poesi er også nyheter. Poesi er nyheter som varer ( Ezra Pound) Men hvorfor selger da ikke nettopp poesi?

Torgeir Rebolledo Pedersen (f. 1949, Nes) er forfatter, dramatiker og arkitekt, og har også erfaring som cabaretskuespiller. Han er kjent som stuntpoet, med et særegent språklig uttrykk, preget av språkspill og musikalitet. Siden debuten Tidr i 1983 har han gitt ut 12 diktsamlinger.

Rebolledo har i hele sitt forfatterskap markert seg i spennet mellom nyskapende språkpolitisk aktivisme og eksistensielt engasjement. Få kan som denne poeten engasjere lesere - og tilhørere - med en humoristisk og underfundig lekenhet.