Stjerneøye er et magisk og musikalsk eventyr om en liten jente som blir funnet i en snøfonn, en julaften, et sted i Sameland.

Bakgrunnsstoff

Med:

Guri Johnson, Ida Holten Worsøe, Kristine Henriksen og Bernt Bjørn
Regi: Marianne Andreasen
Scenografi/kostymer/dukker: Niels Secher

Se bilder fra forestillingen HER

Stjerneøye

En ulveflokk forfølger en familie med et lite spedbarn i en bylt. I den ville flukten, på slede trukket av reinsdyr, mister de bylten i en snøfonn og ulvene omringer jenteungen, men de rører henne ikke.

Nybyggermannen Simon Sorsa finner henne der og tar henne med hjem. Fordi hennes øyne stråler på en spesiell måte, blir hun kalt Stjerneøye. Hun innlemmes i en liten familie som blir veldig glad i henne, ikke minst fordi det virker som om hun bringer lykke. Etter hvert går det opp for dem at Stjerneøye har spesielle evner, det er en makt i øynene hennes som uroer stemoren. En dag det blir snøstorm går 3 år gamle Stjerneøye ut på trappa og stormen stilner. Hennes stemor blir redd. Hvor kommer dette barnet fra? Hvem er hun egentlig? Og hvorfor er hun så annerledes?

Regissør Marianne Andreasen (Det er sikkert og visst) fortsetter sitt samarbeid med scenograf Niels Secher og er ansvarlig for denne musikalske eventyrforestillingen. Historien om Stjerneøye er skrevet av den finsksvenske forfatteren Zacharias Topelius (1818 - 1898). Han var professor i historie, rektor ved Universitetet i Helsingfors og skrev romaner, skuespill og var høyt skattet for sine eventyr for barn. Stjerneøye ble dramatisert av Claus Mandø i 1992.

Stjerneøye skal på turné fra ca 3. - 30. september.
Passer best for barn fra 5 til 10 år.
Forestillingslengde: 50 min.

Turné i Troms

"Stjerneøye" er klar for en omfattende skoleturné i Troms i regi av Den Kulturelle Skolesekken i Troms.Se turneruta her

Anmeldelser av Stjerneøye

Pressekorpset, så vel som ungene, var godt fornøyd med "Stjerneøye" etter premieren under festspillene i Harstad 24 juli. Les mer om hva kritikerne mente og se webtvinnslag.

  
 
"Godt hjulpet av vidunderlig musikk og en skatt av et eventyr, har Marianne Andreasen - igjen - lykkes med å skape et nærmest førsteklasses teater for barn, så vel som for voksne."
Les hele anmeldelsen og se tvinnslag.

Christine Kristoffersen, Nordlys.


  
 
Varm vinterforestilling
Litt trist, litt morsomt og først og fremst med varme om et vinterdrama fra Sameland.
Hålogaland Teaters premiere på "Stjerneøye" markerte åpningen av Barnas Festspill i går. Forestillingen er basert på et eventyr av den finsksvenske forfatteren Zacharias Topelius:
Julaften finner nybyggeren Simon Sorsa en liten jente i en snøfonn. Han tar henne med hjem, og familien gir henne navnet Stjerneøye fordi øynene hennes stråler så spesielt. Stjerneøyes magiske evner imponerer familien, men er også skumle. Derfor blir det en ny tur ut i vinterkulden for Stjerneøye. Hvordan ender det? Ikke helt happy ending, men det kunne gått verre.
"Stjerneøye" er en klassisk barneforestilling med de tradisjonelle virkemidlene -men heller ikke med flere. Her er kvalitet tvers igjennom. Skuespillerne leverer solide prestasjoner, også i de mange vakre sangene. Et pluss også for flott lyssetting som gir illusjonen av nordlys og stjerneskudd
Det unge publikum gir mest respons når humor tas i bruk. Her er nabokjerringa Mossa, som er like morsom som bister, og opptrinn med en underlig lege som vifter med kjempesprøyter, slår sjelden feil.
-Mamma, vi vil ikke legge oss, sier sønnene i nybyggerhuset når deres mor prøver å få dem til sengs. Da ler ungene i Lillesalen. Forestillingen passer best for barn fra fem til 10 år.

Bård Michalsen, Harstad Tidende.

Bildegalleri