Historien om verdenslitteraturens mest kjente kjærestepar er Hålogaland Teaters storsatsning denne høsten.

Bakgrunnsstoff

- Kjærlighetens kår i en forgiftet verden.

Romeo og Julie er en av William Shakespeares mest berømte tragedier, og historien om verdenslitteraturens mest kjente kjærestepar vil få en røff og radikal behandling i Hålogaland Teaters storsatsning denne høsten. Regien er ved den anerkjente russiske instruktøren Jurij Butusov (sist aktuell i Tromsø med Forbrytelse og straff) og teateret er stolt av å presentere publikum for flere ferske og spennende skuespillere i denne klassiske tragedien signert William Shakespeare.

Romeo og Julie er en av William Shakespeares mest berømte tragedier, og historien om verdenslitteraturens mest kjente kjærestepar vil få en røff og radikal behandling i Hålogaland Teaters storsatsning denne høsten. Regien er ved den anerkjente russiske instruktøren Jurij Butusov (sist aktuell i Tromsø med Forbrytelse og straff) og teateret er stolt av å presentere publikum for flere ferske og spennende skuespillere i denne klassiske tragedien signert William Shakespeare.

Handling:
I byen Verona er det en dyptgripende feide mellom de to mektige slektene Montague og Capulet. Den unge Romeo Montague må revurdere sine holdninger når hans blikk faller på den vakre Julie Capulet. De forelsker seg, men kjærlighetens vilkår er nær umulig i et forgiftet miljø preget av endeløs rivalisering. Munken Lorenzo forbarmer seg over de unge elskende når de ønsker å gifte seg. Han håper at deres giftmål kan lede til forsoning, men skjebnen skjenker dem i stedet et dødelig endelikt i hverandres armer.

Medvirkende:

Regi: Jurij Butusov Scenografi/kostyme: Alexandr Shishkin Gjendiktet til nordnorsk av Ragnar Olsen

Roller:
Julie: Stine Mari Fyrileiv
Romeo: Nils Jørgen Kaalstad
Capulet: Nils Johnson
Julies amme: Kristian Fr. Figenschow jr.
Broder Lorenzo: Martin Loïc Lotherington
Mercutio: Kyrre Hellum
Benvolio: Lasse Valdal
Tybalt: Per Kjerstad
Paris: Jørn-Bjørn Fuller Gee
Kor: Martin Loïc Lotherington og Kristian Fr. Figenschow jr.


Lysdesign: Øystein Heitmann
Maske/hår: John Einar Hagen
Musikalsk ansvarlig: Nikolaj Reutov
Maske/hår: John Einar Hagen
Tolk: Marianne Lund, Svetlana Jacobsen

Produksjonsstab:
Scenemester: Stein Eliassen, Fabian den Otter
Multitekniker: Yngve Hareide Aspevik, Ove Bråten, Knut Eilertsen
Loftsmester: Torbjørn Hjelmen, Rune Strømseter
Rekvisitør: Paul Dzur
Lysmester: Reidar Richardsen
Stillverkskjører: Thomas Isak Johnsen, Øystein Helle
Lydtekniker: Jim-Oddvar Hansen
Lydstudio: Dagfinn Karlsen
Påkleder: Elbjørg H Hanssen, Lise Berg
Maskør: John-Einar Hagen
Sufflør : Pernille Dahl Johnsen

Verksteder:
Kostymemakere: Liv Henriksen, Elbjørg H Hanssen, Marianne M Viborg, Gry Norberg
Maler: Martin Eilertsen
Rekvisittmakere: Paul Dzur
Snekkere: Børge Kvaal, Henrik Svensen
Smeder: Daniel Dyrhaug Lorentzen
Prod.teknisk sjef: Jon H Paulsen

Takk til: Troms fylkeskommune for støtte til tolketjeneste.

Foto: Ola Røe
Programansvarlig: Ole-Gunnar Solheim
Ansvarlig redaktør: Tone Lein
Teatersjef: Nils Johnson

William Shakespeare (1564 - 1616)

William Shakespeare er generelt ansett som en av de største forfatterne den engelskspråklige verden har fostret. Hans liv og omfattende litterære produksjon har i lengre tid vært omgitt av mye spekulasjon og fortolkning. 37 skuespill i forskjellige sjangere og 154 sonetter bærer i dag hans navn.

Født som sønn av en lærhandler i Stratford-upon-Avon, som senere ble borgermester, begynte unge William Shakespeare på latinskolen i denne byen, men etter at hans familie fikk økonomiske problemer ble hans utdanning mer tilfeldig. I 1582 giftet han seg med Anne Hathaway og fikk tre barn. Angivelig skal han begynt sin dramatiker- og skuespillerkarriere i London rundt 1590 (Romeo og Julie er datert 1595/96) før han, i følge sikre kilder, startet teaterhuset The Globe i 1599. Her fortsatte han å skrive skuespill, som han selv spilte mindre roller i. Han drev The Globe, og ved siden av skrev han dikt og sonetter som han i sin samtid var mest berømt for.

Som skuespiller, skuespillforfatter, lyriker og teatereier tjente Shakespeare gode penger i London, nok til å kjøpe seg et hus med eget våpenskjold i hjembyen. Etter 1611 trakk han seg tilbake til Stratford-upon-Avon sammen med sin kone og sine to gjenlevende barn. (Sønnen Hamnet døde i 1596.) Her skrev han sine siste skuespill og opplevde at hans kjære teaterhus brant ned i forbindelse med oppsetningen av Kong Henrik VIII. William Shakespeare døde i 1616.

Vi inviterer til foredrag med en av Englands fremste Shakespeare-eksperter.

Dominic Dromgoole: WILL & ME. How Shakespeare Took Over My Life. Scene Vest Lørdag 22. september kl. 14:00 kr 50,- Dominic Dromgoole er kunstnerisk leder for The Globe i London der flere av Shakespeares skuespill ble uroppført på 1600-tallet.

Han har gjort seg bemerket som forfatter, regissør og teatersjef i England, blant annet ved teatrene The Bush og The Old Vic. I 1998 tok han over det turnerende teatret The Oxford Stage Company og ledet det med suksess i 7 år. I 2005 ble han tilbudt stillingen som kunstnerisk leder for The Globe.

For tre år siden valfartet Dromgoole fra Shakespeares fødested i Stratford-Upon-Avon til The Globe i London. Resultatet er boka "Will And Me" (2006), en morsom og underholdende bekjennelse av en ekte Shakespearianer. "A terrific book", skriver Evening Standard, og Sunday Telegraph mener: "Dromgoole is to Shakespeare what Nick Hornby is to football."

I Tromsø kommer Dromgoole til å snakke om hvordan Shakespeare har ledet ham gjennom livet og om hva "Shakespeares's rough-and-ready genius can teach us about love, war, sex, death, drunkenness, friendship...and just about everything."

Radio

Hovedrolleinnhaverne i Romeo og Julie, Nils Jørgen Kaalstad og Stine Mari Fyrileiv, snakker åpent om de krevende forberedelsene til premieren. Lytt til innslaget her.

"Røft og dristig drama"

En "tre timer lang tragedie" eller "teater av internasjonalt format"? Les anmeldelsene av Romeo og Julie som hadde premiere 11. september.

En "tre timer lang tragedie" eller "teater av internasjonalt format"? Les anmeldelsene av Romeo og Julie som hadde premiere 11. september.

  
 
" En smakløs suppe. (...) En nesten tre timer lang tragedie. Til tider bokstavelig talt." Les hele anmeldelsen
Christine Kristoffersen Hansen, Nordlys

"En moderne og mørk versjon av Romeo og Julie. En oppsetning med action og energi."Les hele anmeldelsen
Elisabeth Rygg, Aftenposten 13.09.07

"En åpen, kanskje forvirrende, men framfor alt poetisk mangetydig forestilling. Teater av internasjonalt format." Les hele anmeldelsen
Therese Bjørneboe, Klassekampen 13.09.07

  
 
"Av og til blir vi så mye underholdt at det nesten blir for mye av det gode av slapstick og ordspill." Les hele anmeldelsen.
Helge Matland, Bladet Tromsø

"Som alle klassikere tåler Shakespeares "Romeo og Julie" ganske røff behandling. Og regissør Juri Butusov bruker den store teaterscenen for alt den er verdt." Les hele anmeldelsen
Erling Steenstrup, NRK Troms

"Hålogaland Teater tar seg friheter i en blodig versjon av Romeo og Julie. Det lykkes, for det meste." Les hele anmeldelsen
Lillian Bikset, Dagbladet 12.09.07

  
 
"(...) en oppsetting som tar kraftig sats, kaster seg ut i svevet, men blir hengende i luften fordi den ikke har noe sted å lande. Og likevel. Likevel er lange perioder av denne tre timer lange forestillingen frydefullt teater."
Astrid Slettbakk, VG 13.09.07

Bildegalleri