En av Nordens fremste forfattere i samtale med Erling Steenstrup. Torsdag 22. november kl 20.30

Bakgrunnsstoff

Om forfatteren

Jan Kjærstad (f. 1953) er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner.

Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1980 med novellesamlingen Kloden dreier stille rundt. Siden har han skrevet romaner, essays og bildebøker. På siste halvdel av 80-tallet var han redaktør av Gyldendals litterære tidsskrift Vinduet, hvor han markerte seg ved å sette fokus på nyere, postmoderne teori.

Åpenhet overfor og nye fortellemetoder har også preget Kjærstads romaner. Det store gjennombruddet kom på 1990-tallet med romantrilogien om Jonas Wergeland, Forføreren, Erobreren og Oppdageren, som nådde et bredt publikum, også utenfor Norge. Kjærstads eksperimenterende skrivestil har skaffet ham en skare av begeistrede kritikere og lesere, og han har mottatt flere priser, både norske og internasjonale. I 2001 fikk han Nordisk Råds Litteraturpris for Oppdageren, det siste bindet i Wergeland-trilogien.

I den siste tiden markert seg som medlem av juryen som kåret Norges litterære kanon tidligere i år. Dermed utelukket han sine egne bøker fra listen over Norgeslitteraturhistoriens 25 viktigste verk.

Bøker:
Kloden dreier stille rundt - noveller (1980)
Speil - roman (1982)
Homo Falsus eller det perfekte mord - roman (1984)
Det store eventyret - roman (1987)
Menneskets matrise - essays (1989)
Jakten på de skjulte vaffelhjertene - bildebok (1989) (sammen med illustratør Vivian Zahl Olsen)
Rand - roman (1990)
Antropologens konstruksjon - essays (1992)
Forføreren - roman (1993)
Hos Sheherasad, fantasiens dronning - bildebok (1995) (sammen med illustratør Judith Allan)