Gjengangere Ekstraforestillinger

Det blir gjensyn med HTs Ibsensuksess fra høsten 2006. Vi setter opp 10 ekstraforestillinger med Gjengangere på Scene Øst 22. mai - 6. juni.

Bakgrunnsstoff

Om forestillingen

Av Henrik Ibsen Oversatt til nordnorsk av Ragnar Olsen Med: Guri Johnson, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Kristian Figenschow, Ketil Høegh og Kristine Henriksen Regi: Øyvind Osmo Eriksen Scenografi og kostymer: Nora Furuholmen Lysdesign: Joakim Moe Røisland Maske og hår: John Einar Hagen

"En åpen kloakk..."

Gjengangere vakte stor oppsikt da det kom ut i 1881.
Et patologisk fænomen


"Gengangere gør et modbydeligt patologisk Fænomen til Handlingens Hovedmotiv, samtidig med, at det undergraver den Moral, der danner Grundvolden for vor Samfundsorden" skrev Erik Bøgh, sensor ved Det kongelige Theater i København, om Gjengangere i 1881 og foreslo "ubetinget at indstille det til Forkastelse." Og han sto slett ikke alene med sin nådeløse vurdering av stykkets innhold. "En åpen kloakk; et fryktelig, ubandasjert sår; en skitten handling utført offentlig" mente kritiker Clement Scott i The Daily Telegraph.

Har stykket samme sprengkraft i dag?


Gjengangere handler om et tilsynelatende harmonisk familieliv som viser seg å være bygget på løgn og skyld. Dessuten handler det om sex, fyll, overgrep, utroskap og barn som blir unnfanget utenfor ekteskapet, som Ivo de Figueredo skriver i Ibsen-læreboka Slipp meg. "Først når et menneske er tro mot seg selv, kan det bli fritt" sier Figueredo. På Scene Øst kan vi nå følge Helene Alvings (Guri Johnson) frigjøringskamp mot gjengangerne i sitt liv.

"Særegen intensitet og nerve"

HTs Gjengangere ble meget godt mottatt av kritikerne.

Ibsen byr opp til dans
"Særegen intensitet og nerve"
Christine Kristoffersen Hansen, Nordlys

  
 
Solid og tro mot Ibsen
HTs oppsetning av Gjengangere er intim, intens og tro mot opphavsmannen
Helge Matland, Bladet Tromsø

Har Ibsen gått ut på dato? (mp3)
Erling Steenstrup, NRK

  
 
En forestilling Ibsen verdig.

FINNSNES: Hålogaland teater markerer Ibsen året med forestillingen "Gjengangere, først i Tromsø og nå på turne i Midt-Troms.

Hålogaland Teater har gjort den genistreken å la Ragnar Olsen "oversette" ibsensk norsk i "Gjengangere" til nordnorsk og det gav plutselig stykket en helt ny dimensjon. Det hele ble "våres", dette var ikke skuespillere på turne med et teaterstykke, dette var mennesker vi følte vi kjente.

Spennende ramme.
Tradisjonelt foregår forestillingen i et solidborgerlig hjem på 1880 tallet. Her hadde man skapt noe helt annet, med forheng som ble trukket fra og til etter som løgnene ble avslørt, her brukte man lys og andre enkle virkemidler og lot tilskuerne selv skape den øvrige ramme inne i sitt hode. Meget bra

Sterk prestasjon
"Gjengangere" hadde premiere i 1881, like etter "Et dukkehjem" og det ble et fryktelig rabalder. Ikke rart, når man ser hvilke familiehemmeligheter som avdukes, hvilke indre familieforhold som Ibsen her la komme opp i dage. Slikt snakket man ikke om.
Guri Johnson. er bare gnistrende god, i sin framføring av kvinnen som tør stå opp mot tidens fordommer og maktmennesker. Men det gjør den uredde fru Alving. Det understreker egentlig bare Ibsens storhet når man får anledning til å nyte hans kvinneskikkelser, skikkelser skapt i en tid da "kvinnene skulle tie i forsamlingen." Og det fikk man til fulle av Guri Johnsen, hun gav virkelig en kvinne av kjøtt og blod.
Kristian Figenschows pastor Manders kommer på en solid andreplass, men han kunne ha vært litt mer "prestete" etter min mening.

Kristine Henriksen som ungjenta Regine, Ketil Høeg som snekker Engstrand og Jørn-Bjørn Fuller-Gee som sønnen Osvald leverte alle solide prestasjoner, dette var et team som gjorde aftenen til et minne for livet for de vel 300 tilskuerne.

Birger Caspersen, Troms Folkeblad 15.03 -07