Nora oppdager at hun lever i et forhold med ujevn fordeling av makt og ansvar som hun ikke lenger kan finne seg i. Hva er det som skurrer, og hvordan kan hun frigjøre seg som individ?

Bakgrunnsstoff

Medvirkende:

Marte Germaine Christensen, Tobias Santelmann, Kjersti Sandal, Per Kjerstad, Nils Johnson Regi: Tyra Tønnessen

Ikke bare et(t) dukkehjem

Når Hålogaland Teater i Tromsø¸ setter opp Ibsen, går man grundig til verks. Denne gangen setter teatret opp to versjoner av samme forestilling - samtidig.

I april er det dermed duket for to premierer på Scene Vest: Et dukkehjem og Et annet dukkehjem har premiere henholdsvis 16. og 17. april. Hovedrollene Nora og Torvald, eller Tora og Norvald, spilles av de samme skuespillerne i den samme dekorasjonen på den samme scenen. Den ene kvelden er Nora i hovedrollen, dagen etter er det Norvald som står i fokus. Likevel lover regissør Tyra Tønnessen to forskjellige forestillinger.

- Gjennom hele 1900-tallet har Et Dukkehjem fungert som et viktig redskap for kvinnefrigjøringen. Derfor er det spesielt interessant å bruke nettopp dette stykket til å gjøre opp status for kjønnsrollene i 2008, sier Tønnessen.

- Først lurte jeg på om det fremdeles fantes familier med en liknende rollefordeling som den Ibsen skisserer i Et dukkehjem. Der kvinnens hovedoppgave er å være deilig og å gjøre hverdagen lysere for mannen sin. Da vi diskuterte dette i staben, fant vi ut at vi også hadde støtt på den omvendte rollefordelingen med en yrkesaktiv kvinne og en hjemmeværende barnefar.

Ved hjelp av improvisasjon utviklet så skuespillerne disse to utgangspunkt til to forskjellige helaftens forestillinger. De tilsynelatende små justeringene til tross, er ensemblet i ferd med å finne to svært ulike tolkninger av Ibsens drama.

Resultatet blir å se i Tromsø i perioden 16. april til 16. mai. Prosjektet er et samarbeid mellom Hålogaland Teater og Stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid.

Se filmsnutt

Her kan du få en forsmak på forestillingene.

"Et spenstig barbie-hjem"

Les anmeldelsene etter premieren 16. mai.

Et Barbie-hjem
HTs moderne dukkehjem er for mye Barbie-verden, mener Nordlys' anmelder Hege I. Hanssen.

Et spenstig dukkehjem
"Det er nesten snakk om en egen liten Ibsen-festival i Tromsø."
Erling Steenstrup, NRK
 
Et moderne dukkehjem
Hålogaland Teater lykkes langt på vei med å ta Ibsens drama inn i vår tid, mener Tromsøs anmelder Helge Matland.
 
 
 
Hør Erling Steenstrup lese sin egen anmeldelse av forestillingen:

Tromsøs egen lille Ibsen-festival

Hør NRK journalist Erling Steenstrups kommentar til Hålogaland Teaters dobble dukkehjem.

Folkets dom

Les hva publikum hadde å si etter premieren.

"Fortsatt aktuelt"
Det var tilbakemeldingen Nordlys' journalist Ole Martin Loe fikk da han spurte publikum etter premieren på Hålogaland Teaters "Et dukkehjem".
 

Bildegalleri