Den rimhårede og drømmeseeren

- Ridn`oaivi ja nieguid oaidni. Beaivváš Sámi Teáhter gjester Tromsø med et stykke av den avdøde multikunstneren Nils Aslak Valkeapää. 14. og 15. mars Scene Øst. Tekstet på engelsk.

Bakgrunnsstoff

Medvirkende:

Egil Keskitalo, Nils Henrik Buljo, Inga-Máret Gaup Juuso, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Mary Sarre.

Regi: Haukur J. Gunnarsson.
Koreografi: Indra Lorentzen.
Scenografi: Aage Gaup (Hedda vinner 2000).
Kostymer: Berit Marit Hætta (Hedda vinner 2000).
Musikalsk ansvarlig: Roger Ludvigsen (Edvard prisen 2001).

Samarbeidsprosjekt mellom Samisk kunstnerråd (samisk joikeforbund, samisk forfatterforening og Samisk kunstneres forbund) og Prosjektus - Svein Kristiansen.

Den rimhårede og drømmeseeren.

Det er en stor ære for Beaivváš Sámi Teáhter å kunne presentere en hittil ukjent side av den store multikunstneren: dramatikeren Nils Aslak Valkeapää, når vi viser hans eneste teaterstykke, Ridn`oaivi ja nieguid oaidni (Den rimhårede og drømmeseeren).

Stykket skildrer et møte mellom en ung reingjeter og Ridn'oaivi, "Den rimhårede", en gammel vismann; er Den rimhårede en drømmevisjon, en ånd, en noaidi fra en svunnen tid, eller reingjeterens fantasi? Valkeapääs poetiske tekst knyttes sammen av joik og musikk, innrammet av visuelle uttrykk i bevegelser, kostymer og scenografi.

Nils Aslak Valkeapääs kunst er vanskelig å beskrive med ord; den må oppleves. Slik er også Ridn`oaivi ja nieguid oaidni i Valkeapääs poetiske ånd.

Varighet på forestillingen: 75 min

Omtaler:

Beaivváš Sámi Teáhters hjemmeside.

Les mer om oppsetningen her