Komisk opera av Giovanni Battista Pergolesi. Forestillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Opera Nord, Musikkteater i Bodø og Musikk i Troms.

Bakgrunnsstoff

Om forestillingen

Regi: Einar Bjørge Scenografi: Hans Petter Harboe Med: Åse Helén Krystad, sopran Patrik Landgren, baryton Kristian Johansen, tenor/skuespiller Ensemblet Arctimus, Musikk i Troms (Erika Toth 1. fiolin, Lars Lunde 2. fiolin, Tørris Bakke bratsj, Runa Bergsmo cello, Jon Sjøen bass og Hans Knut Sveen cembalo)

La Serva Padrona

Denne nye oppsetningen av La Serva Padrona er humoristisk og uhøytidelig, og synges på norsk/nordnorsk.

La Serva Padrona ble opprinnelig laget som pauseunderholdning til Pergolesis første helaftens opera og dannet etter hvert mønster for den første komiske opera, såkalt opera buffa. I etterkant har det vist seg at det er nettopp den lille komiske operaen Pergolesi huskes for, ikke hans store helaftens operaer. Denne populariteten henger nok mye sammen med at man for første gang i operalitteraturen tar utgangspunkt i "vanlige" mennesker publikum kan kjenne seg igjen i, og ikke i helteskikkelser eller guder. I tillegg til at det selvfølgelig er frisk og virtuos musikk, mye humor og kjærlighetsforviklinger og en lykkelig slutt.

Forestillingen er et samarbeid mellom Musikkteater i Bodø og Musikk i Troms, og skal ut på turné til Saltdal, Tromsø, Harstad og Narvik.

Øvrige samarbeidspartnere: Opera Nord, Bodø Kulturhus, Blåfrostfestivalen, Folkets hus i Narvik og Festspillene Turné.

Disse er med

Her kan du lese mer om utøvere og medvirkende.

  
 
Åse Helén Krystad, sopran, er født i Flakstad i Lofoten. Hun har siden sin debut i 1999 gjort en rekke roller på Den Norske Opera, blant annet som Grevinnen i Figaros Bryllup, Despina i Cosi fan tutte og Pamina i Tryllefløyten.
Krystad har også jobbet med andre operakompanier i Norge, både innenfor klassisk og samtidsrepertoar. I 2004 gjorde hun rollen Kristin i Antonio Bibalos Frk. Julie under Ultimafestivalen i Oslo sammen med Opera Vest og Cikada. Mange husker henne sikkert fra samme oppsetning her i Bodø i 2003, da sammen med Bodø Sinfonietta og Musikkteater i Bodø. I tillegg har Krystad gjort en hel del kirkemusikk og romansekonserter, hun har også sunget med de fleste av landets symfoniorkestre og dirigenter. CD-innspillingen Jeg vil synge deg mine sange, en komplett samling av sanger av Fridthjov Anderssen (1876-1937) kom ut i fjor med Åse Krystad på sang og Sergej Osadchuk, piano, utgitt på Euridice plateselskap.


  
 
Patrik Landgren, baryton, er født og oppvokst i Göteborg og har studert ved Operastudio 67 i Stockholm. Våren 2006 avsluttet han sine studier ved Oslo National Academy of Arts, opera utdanningen. Høsten 2005 sang han Black Bob i Brittens Let`s make an opera på Den Norske Opera, og som avslutningsforestilling ved Operahøgskolen sang han rollen som Guglielmo i Mozarts Cosi van Tutte med Kjell Ingebretsen som dirigent. Landgren har studert hos lærere som Jan Sødal, Ingvar Wixell and Henry Herford.
Roller: Escamillo (Carmen), Lescaut (Manon Lescaut), Uberto (La Serva Padrona), Demitrius (A Midsummernights dream), Belcore (L'Elisir d'Amore), Herr Fluth (Die Lustige Weiber), Count Almaviva (Le Nozze di Figaro), Guglielmo (Cosi van tutte).
Utdrag fra: Fidelio,(Pizarro) Pajazzo, (Tonio) Tosca,(Scarpia)
Oratorier: Messiah Bass, Mozarts Requiem


  
 
Kristian Johansen, tenor/skuespiller er født i 1975 og bosatt i Breivik i Skjerstad. Ansatt som sang- og dramainstruktør i Gildeskål Kommune siden 2001, men har for tiden permisjon derfra for å gå bachelor-/faglærerutdanning i musikk ved Høgskolen i Bodø med Regine Vesterlid Strøm som lærer.
Jobbet i noen år som dukkespiller og skuespiller i figurteatret "Katta i Sekken" og har en rekke oppdrag som sanger, instruktør og humorist i Bodø-distriktet. Har hatt gleden av å spille mot anerkjente skuespillere som for eksempel Espen Skjønberg, Henrik Mestad og Hildegunn Rise, og ble i 2005 nordnorsk mester i teatersport. Har hatt flere roller i regi av MiB, blant annet som Baloo i Jungelboken og Grev Drakeblod i Jomfru Rosenving på Santavajasø. Er kanskje likevel mest kjent i Bodø som solist på de årlige Luciakonsertene i Bodø Domkirke.
I tillegg til studiet ved HiBo er Kristian freelance sanger/artist, dirigent for sitt lokale kor og tenor i Bodøs profesjonelle vokalensemble VocalART.


Arctimus er Musikk i Troms eldste ensemble og har vært i funksjon siden starten i 1979. Den klassiske besetningen har variert, og musikerne har selvsagt kommet og gått. I dag er Arctimus en klaverkvintett: 2 fioliner, bratsj, cello og piano. Ensemblets kunstneriske leder er Erika Toth, og repertoaret spenner langt videre enn kvintettene: det spilles alt fra pianotrioer, strykekvartetter foruten solistisk stoff. Erika har en forkjærlighet for barokken, og i en del produksjoner inviteres gjestende musikere og sangere til musikk av de gamle mestere, gjerne med spennende, ukjente mestere på programmet.


Einar Bjørge har blant annet utdanning fra Praktisk-Pedagogisk Utdannelse i teaterfag og psykologi ved Universitetet i Oslo og hovedfag i teatervitenskap - med fordypning i regi og skuespillerkunst ved UiO. Siden 1986 har han arbeidet som frilans sceneinstruktør, dramatiker og teaterpedagog med regiansvar for mer enn 30 teateroppsetninger som blant annet inkluderer:
I livet, manus og regi Scenekunstmarkedet Sandefjord samt Ch.Neuf Oslo 2001, Burn This, regi Black Box 2000, Onkel Vanja, regi Grand Hotel Oslo 1999, Vandreteater langs Akerselva, Oslo By 1000 år oppdragsiver Oslo Kommune 1999-2000, Prins Hamlet, regi og bearbeidelse av åpningsforestilling Studioscenen Drammen Nye Teater 1997 og Boom-bang-a-bang på Centralteatret i 1996. Einar Bjørge har også vært regiassistent for Liv Ullmann på teaterforestillingen Dagskilje på Det Norske Teater i 1998 og på filmen Troløs med manus av Ingmar Bergman på Sveriges Televisjon 1999-2000.
Han er leder av Oslo Prosjekt-Teater og han har periodevis vært tilknyttet Hartvig Nissen Videregående Skole. I 1997 mottok han juryens spesialpris ved 1.Internasjonale Teaterfestival i St.Petersburg for regi og manus på Divina, en soloforestilling om Maria Callas, med skuespiller Kari Onstad. Bjørge har langfilmprosjektene Adrian og Patrick og Flashback i prosess med to ulike produsenter. Han er medlem av NSCF og Norske Dramatikeres Forbund
Einar Bjørge satte høsten 2006 opp Bachs Kaffekantate som scenisk produksjon for Opera Nord. Forestillingen ble bl.a. spilt i Harstad og Tromsø. Han har også vært tilknyttet Den Norske Opera som regiassistent på La Traviata og uroppsetningen av Barabass.


Hans Petter Harboe er utdannet som scenograf ved Statens Teaterskole i Oslo, Croydon College of Art & Design i London og University of Banff i Canada.
Han debuterte som scenograf i 1978 ved Oslo Nye Teater og vært frilans siden da. Som frilanser har han arbeidet ved de fleste av landets institusjonsteatre inkludert Den Norske Opera og NRK Fjernsynet og gjestet ved Tampereen Tuöväen Teatteri i Tammerfors, Finland, og Aycock Theatre i Greensboro, North Carolina, USA.
Harboe har scenografert over 100 profesjonelle produksjoner og tegnet kostymer til ca. halvparten av disse. Virksomheten omfatter klassisk og moderne drama/komedie, barneteater, dukketeater, musikal, opera, operette og revy.