Vi betale ikkje

Neste forestilling
Kommer
av Dario Fo
Dette var første møtet med Dario Fo i Nord-Norge. Instruktør til forestillingen «Vi betale ikkje!» var Per Sandborgh. Oversettelsen ble gjort av Ragnar Olsen og Truls Kwetzinsky var scenograf. Fem skuespillere stod på scenen: Frode Rasmussen, Maryon Eilertsen, Randi Koch, Thor-Inge Gullvåg og John Sigurd Kristensen. Produsent Arne Skog var statist.

Utgangspunktet for «Vi betale ikkje!» var en økonomisk krise i Italia i 1974. Inflasjonen var akselererende, og lønningene sto stille. Krisen førte til spontane aksjoner blant folk. De tok en helt annen form enn myndigheter og bedrifter hadde regnet med: Folk betalte ikke det som ble forlangt i husleie eller til mat, men betalte det de hadde råd til. De kalte det for «sjølreduksjon». Dette ble en latterbombe som holdt på å bli teatrets aller største publikumssuksess. Forestillingen ble imidlertid avbrutt i forbindelse med skuespillerstreiken våren 1979, og fikk dermed ikke tatt ut sitt publikumspotensiale. Likevel så over 15 000 tilskuere de 47 forestillingene som ble avviklet.

Pressereaksjoner

Pressen var usedvanlig raus med godordene: Astrid Sletbakk i Verdens Gang sa det slik: «Det kan være vanskelig å anmelde teaterstykker man har sett, men bare delvis hørt. Men slik var det under Hålogaland Teaters premiereforestilling av Dario Fos «Vi betale ikkje!». Skuespillerne måtte flere ganger ta opp spillet midt i publikums latterkaskader. For latteren ville ingen ende ta. (...) «Vi betale ikkje!» er kanskje det mest politiske stykket teatret noen gang har spilt.»

Ellen Pollestad i «Nordlys» skrev:
«Det er bare å fastslå at Hålogaland Teater tok Narvik med storm. Premieren på Dario Fos elleville komedie «Vi betale ikkje!» ble en ubetinget og ettertrykkelig suksess.»
Foto:
Siggen Stinessen
Foto:
Siggen Stinessen
Foto:
Siggen Stinessen
Foto:
Siggen Stinessen
Foto:
Siggen Stinessen
Foto:
Siggen Stinessen
Foto:
Siggen Stinessen