Tolvskillingsoperaen

av Bertolt Brecht og Kurt Weill
Bertolt Brecht var et naturlig førstevalg. «Tolvskillingsoperaen» fra 1928, en gjendiktning av John Gays 200 år gamle «Tiggeroperaen». Begge var suksesser i sin samtid. Det kunstneriske arbeidet var lagt i hendene på instruktør Pål Løkkeberg og scenograf Christian Egemar. Finn Ludt hadde det musikalske ansvaret. Humor, samfunnsengasjert teater og musikk som fenget var stikkordene for første produksjon.

På scenen stod åtte skuespillere: Tone Danielsen, Klaus Hagerup, Knut Husebø, Katja Medbøe, Svein Scharffenberg, Sigmund Sæverud, Nils Utsi og Torill Øyen, samt to musikere: Finn Ludt og Knut Heljar Hagen.

Pressereaksjoner

«En er imponert over at Hålogaland Teater alt er blitt så bra teater», skrev Ivan Kristoffersen i Nordlys. Martin Nordvik i Adresseavisa tok fatt i det ungdommelige pågangsmot og teaterkunnskapen: «Hålogaland Teater kan mønstre en samling unge aktører som ikke noe annet norsk teater har maken til.» Sissel Lange-Nielsen i Aftenposten var godt fornøyd: «Alt i alt var forestillingen så avgjort en kunstnerisk seier efter et sisyfosarbeid av det unge ensemblet.» Thor Ellingsen i Dagbladet var direkte imponert: «Musikalsk er dette en av de beste Brecht-oppførelser jeg har overvært. Disse aktørene kan syne Brecht: ironien, hånen og det lissom-patetiske i tekst og melodi holdes fram.»
Bildegalleri