Petter Dass

Neste forestilling
Kommer
av Lars Berg
«Petter Dass» var teatrets markering av innflyttingen i Kulturhuset. Stykket var et arbeid av teatrets store forkjemper og våpendrager, Lars Berg. Stykket ble satt sammen av flere utkast til manus av dramaturg Ola Moum. Han arbeidet tett sammen med familien Berg. Hålogaland Teater gjorde tre viktige valg i forberedelsene til denne oppsetningen. De brakte Nils Utsi tilbake til teatret - i hovedrollen som Petter Dass. De tok inn den omstridte presten Børre Knudsen som faglig konsulent. De lot en erfaren instruktør med fartstid fra teatret, Svein Scharffenberg, stå for regien. I siste fase av prosjektarbeidet arbeidet Scharffenberg tett sammen med Nils Utsi og scenograf Carsten Andersen om å gi skuespillet en helhetlig form. Foruten Utsi var ni skuespillere med i oppsetningen: Maryon Eilertsen, Knut Walle, Nils Gaup, Nils Johnson, Stig Ryste Amdam, Karin Haugen, Trine Lossius Lone, Tone Gullvåg og Ammun Johnskareng. Inge Kolsvik hadde fått oppdraget med å arrangere salmer og folkeviser. Stykket ble svært godt mottattt i landsdelen.

Pressereaksjoner

Nationens Sverre Mørkhagen trakk følgende konklusjoner: «Vi har aldri før sett så klart at Hålogaland Teater ikke bare forsvarer sin eksistens. (...) Men når Hålogaland Teater nå har satt opp Lars Bergs Petter Dass, får det likevel på tross av sine dramaturgiske svakheter, både kraft og betydning på scenen. Derfor er denne oppsetningen blitt en viktig forestilling for teatret selv, for byen og for landsdelen.»

Liv Herstad Røed i VG, var ikke snauere: «Som en søyle vil Hålogaland Teaters åpningsforestilling i det tiltalende nye kulturhuset bli stående. (...)først og fremst som en fantastisk hyllest til en særpreget historisk skikkelse.»

Dagbladets Erik Pierstorff hadde også noen gode ord på lager: «Stykket er ikke stor litteratur, neppe god dramatikk heller. Men det gir et overbevisende bilde av en åndshøvding som også var en folkets mann. Det er en varm og - vel, inntagende forestilling: Den inntar den nye scenen med verdighet.»