av Astrid Lindgren En klassisk og litt skummel familieforestilling for barn fra 6 år.

Bakgrunnsstoff

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren ble født den 14. november 1907. Hun fremstår som en lysende forteller for barn og for den saks skyld også for voksne.

I tillegg til mange barnebøker, har hun skrevet essays, et par bøker som retter seg mot voksne, flere bildebøker og film- og teatermanus. Til sammen er cirka 40 filmer basert på hennes bøker. Hun har også skrevet sanger som det er satt melodi til. Hun døde 28 januar 2002 i sitt hjem i Stockholm. Hun ble 94 år gammel.

Astrid ble født den 14 november 1907 på gården Näs like ved Vimmerby i Småland. Hun var det andre barnet i familien. Etter hvert fikk hun også to yngre søsken. Faren hennes, August Ericsson, var bonde.

Astrids barndom var lykkelig og trygg, nesten som hos barna i Bakkebygrenda. Men akkurat som dem, ble Astrid og søsknene hennes voksne, og de dro ut i verden. Astrid utdannet seg til sekretær og fikk seg arbeid på et kontor i Stockholm. Hun giftet seg og fikk barna Lars og Karin.

Forfatterdrømmer hadde hun ikke, men på 1930-tallet skrev hun to fortellinger for magasinet «Landsbygdens jul», og hver kveld fortalte hun eventyr for barna sine. En kveld da Astrid satt ved sengekanten til datteren, ba Karin om at hun skulle fortelle et eventyr om Pippi Langstrømpe. Karin fant på navnet akkurat da, og Astrid begynte å fortelle. Siden det var et så rart navn, ble det også en rar jente.

Etter noen år fant Astrid ut at hun ville skrive ned historiene om Pippi Langstrømpe og sende dem inn til et forlag. Og akkurat som hun trodde, fikk hun manuskriptet i retur. Men mens hun ventet, hadde hun rukket å skrive enda en bok. For nå hadde hun merket hvor gøy det var å skrive. Hun skrev ungpikeboken «Britt-Mari lätter sitt hjerte». Den sendte hun inn til en barnebokkonkurranse i 1944, og hun vant andre premie.

Allerede året etter hadde forlaget en ny konkurranse om beste barnebok. Astrid sendte inn Pippi-manuskriptet og vant førstepris.

Astrid fikk også førsteprisen i en konkurranse om beste detektivbok for barn med boka «Mesterdetektiven Blomkvist», og etter hvert kom det også flere fortellinger fra livet på landet. Den første av disse bøkene er «Alle vi barna i Bakkebygrenda». Andre bøker hun er kjent for, er blant annet bøker som «Mio, min Mio», «Ronja Røverdatter», «Emil», «Marikken», «Brødrene Løvehjerte» og «Karlsson på taket». «Vi på Saltkråkan» ble først laget som TV-serie før den en stund senere kom ut som bok.

Til sammen er cirka 40 filmer basert på hennes bøker. Bøkene hennes er oversatt til mange språk og leses av barn over hele verden. Astrid har fått mange priser for bøkene sine. Og hun har til og med fått et sykehus oppkalt etter seg.

Astrid Lindgren døde 28 januar 2002 i sitt hjem i Stockholm. Hun ble 94 år gammel.

[Kilde: Gyldendal Forlag ]

Om forestillingen

Av Astrid Lindgren
Dramatisert av: Kristina Lugn
Oversatt til Nordnorsk av: Ragnar Olsen
Regi og musikk: Øyvind Osmo Eriksen
Scenografi: Nora Furuholmen
Kostymer: Bjørn Tumyr
Lysdesign: Joakim Moe Røisland

Med: Gøran Østerbøl, Kai Kenneth Hanson, Ketil Høegh, Maryon Eilertsen, Lisa Dillan, Martha Kjørven, Linda Wairimu Gathu, Kristian Fr. Figenschow jr.

"Arti og spennende"

Hålogaland Teater inviterte barn i alderen 6 til 12 år til å anmelde premieren på Mio min Mio torsdag, 02. februar 2006.

Her kan du lese barnas anmeldelser.

Simon Eliseussen, 6år:
Stykke hanler om en 9år gamel gutt som var ensom. mora var død. Folk sa at faren var en slusk ingen viste vor han var. Han viste at de ikke var sant og han lengtet etter faren mer en andre ting. Hele stykket var spennende men da ridder kato si klohånd kom frem ble det veldi skummelt.
Jum jum er bestevenen og mora hanes var veldi arti og veldi grei det var ikke onkel sixten og tante edla for de var slem med mio.da Mio møte sin far kongen i lande i det fjerne fikk han en hest som heter miramis. Den var kjempefin det var også sorgfugel. Det var nu litt synd på ridder kato for han hade jerte av stein det likte ikke han sjøl. Ridder kato døde av sverdet til mio.
Jeg syns stykket va arti og spennende og alle barn og alle voksne må gå å se det.


Tobias Jenssen, 6 år:
Litt av en rar hest. Fru Lundin va arti. Det va kule speidera. Stykket var bra.


Anna Christine Vidje Thygesen, 12 år:
Mio min Mio er en flott fortelling om en gutt som lengter etter en far, og drømmestedet sitt. Fortellingen er for hele familien, og det er forestillingen også. Denne forestillingen er surm søt og blandet. Den har en klype humør, en klype skummelhet og masse søthet og kjærlighet.
Selvom speiderene til den onde ridder Kato er skumlere enn ham, har han sine dramatiske øyeblikk han også.
Alle skuespillerne er voksne, men de klarer likevel å skape et inntrykk av at de er barn.
Kulissene er enkle, men samtidig flotte og kunstneriske.
Denne forestillingen synes jeg at alle burde se! En storslått fremstilling av en av Astrid Lindgrens beste bøker!
Godt jobba Hålogaland teater! =)


Nora Moldestad, 7 år:
JEG SYNS AT DET VAR ARTIG NÅR MIO MIN MIO, JOM JOM OG MAMMAEN HANS KASTET BOLLER.
JEG TRODDE FUGLEN SOM FLØY I LUFTA VAR MAMMAEN TIL MIO MIN MIO. DET VAR SKUMELT NÅR DE TOK HESTEN TIL MIO. JEG SYNS DET VAR EKKELT NÅR DE HØYE SOLDATENE LYSTE PÅ OSS OG SKUMMELT NÅR DEM BRØLTE. DET VAR SNILT AV TRÆRNE OG JORDHULA SOM REDDA MIO OG JOM JOM.
DET VAR TRIST NÅR JOM JOM BLE BORTE. MEN DET VAR BRA NÅR DE FANT HVERANDRE IGJEN. ARTIG NÅR DE PLYSTRET. ARTIG NÅR SMEDEN LO OG HOPPET TAU MED LENKA. JEG SYNS ANDRE BARN SKAL SE MIO MIN MIO FORDI AT DET VAR ET FINT TEATER!


Pernille Wold Kaspersen, 6 ½ år:
Jeg var spent før det begynte.
Detektivene var litt morsomme og damene var tøffe.
Jeg skvatt litt da ånden kom ut av flaska.
Det var fint at Mio kom til Landet i det fjerne. Rosene som hang ned var pene, og det var koselig at Mio fikk en far og en god venn.
Hesten var stilig og morsom. Det var morsomt at menneskene hoppet opp i lufta i stedet for å sette seg på ryggen til hesten.
Speiderne til Kato var kjempeskumle. Kato var litt mindre skummel enn speiderne. Men Kato var veldig slem. Det var litt morsomt når han sa "Bare ta hjertet mitt, bare ta hjertet mitt!"
Jeg synes at Mio min Mio - sangen var veldig koselig. Den har mamma og pappa sunget til meg masse etterpå.
Mio min Mio var kjempebra! Jeg synes at alle skulle ha sett den siden den er så bra.
(PS. Mamma fikk være sekretær på slutten av anmeldelsen)


Anne Buen Stokkeland, 10 år:
Dette er et stykke jeg så absolutt vil anbefale å se. Det er morsomt, spennende,og er etter manges smak (tror jeg).
Denne historien handler om en gutt som heter Bo, og er en ganske uvanlig gutt, som blir dårlig behandlet av sine verger (han er nemlig foreldreløs).
Og han skulle så gjerne hatt en far. Men isteden har han onkel Sixten og
tante Edla, som har adoptert ham.
En dag ber tanten han om å gå og handle, og på veien sparker han borti en flaske. Ut av den kommer det en ånd, som tar ham med til et land langt borte, hvor det viser seg at han faktisk har en far, som forteller at hans egentlige navn er Mio.
Denne fortellingen er veldig godt dramatisert, og er som sagt anbefalt.
Skuespillerne er ganske gode. Musikken er imponerende, lyseffektene er flotte, og kulissene er praktiske.
GÅ OG SE MIO MIN MIO!


Kristin Bjørgo, 8 år:
Jeg har sett Mio min Mio på teater og synes det var veldig morsomt. Da onde ridder Kato kom, ble det litt skummelt, men det var godt at det gikk bra til slutt.
Mio min Mio er skrevet av den svenske forfatteren Astrid Lindgren.
Stykket handler om en gutt som ikke har det så godt der han bor. Moren hans er død og han bor hos tante Edla og onkel Sixten som ikke liker bråk, og som helst ville ha en jente. Men det var ikke flere jenter igjen på barnehjemmet. Han savner den ordentlige faren sin. En dag slipper han en ånd ut av en flaske og ånden tar han med til Landet i det fjerne. Gutten møter faren sin som er en snill konge og har en stor rosenhage.
Gutten som heter Mio blir prins i Landet i det fjerne, og leker med Jum Jum og hesten Miramis.
Mio skal redde alle barna som har blitt fanget av ridder Kato. Det er bare Mio som kan gjøre det fordi han er prins. Men han får hjelp av mange. Jum Jum og Miramis blir med han, og smeden laget et sverd som kan kutte gjennom stein. Onde ridder Kato har et hjerte av stein.
Jeg likte sorgfugl og rosenhagen fordi de var så vakre, og jeg likte også når kongen sang for Mio.
Jeg synes alle burde se Mio min Mio fordi det er et veldig bra stykke. Det passer for barn over 5 år. Det kan bli litt skummelt for de minste.
Jeg gir stykket terningkast 6.


Ingvild Kristine Bless, 7 år:
DET VAR ARTIG OG LITT SKUMMELT.
JEG SYNS AT DET VAR EN PEN ROSE HAGE OG FINE STJERNER.
DET VAR FINT NÅR MIO MIN MIO MØTTE PAPPAEN SIN.
JEG LIKTE SORGENGELEN, DEN HADDE PENE BLADER PÅ SEG. DEN VAR SÅ FIN FOR DEN GLITRET, SÅ SANG DEN SÅ FINT.


Nora Danielsen og Sanne Bringslid, 10 og 7 år:
Sanne synes att Cato skulle skifte ut hjertet til et vanlig hjerte. Det var artig når ridder Cato slåss med Mio.
Nora synes at det var artig når Cato slåss mot Mio. Men dere overdrev med og bruke orntlige sverd. De kunne bli skadet. Ellers var det veldig flott. Spennende!


Evin Sundsvoll Gelir, 10 år:
Jeg har ikke lest boka, men jeg har videoen. Men hver gang jeg så den, sovna jeg!
Men teaterstykket var veldig spennende, og det var artig å se levende mennesker.
Mio, eller Bosse som er 9 år, rømmer fra fosterforeldrene sine. Han har det veldig trist, og drømmer hele tida om å finne faren som er Kongen i Landet Utenfor. Han har bare en venn, Benka. Og fru Lundin i Fruktbutikken er grei mot han. Hun gir ham et eple, som er et gulleple, tegnet på at han er prins Mio sønnen til Kongen i Landet
Utenfor. Han finner faren sin og får det veldig bra.
Men alt er ikke så bra der heller. Ridder Kato som bor på den andre siden av Den Døde Skogen, har tatt alle barna og forvandla dem til fugler. Det er bare Mio som kan kjempe mot Kato. Han er litt redd, men vil dra likevel. Og vennen hans, Jum-Jum vil bli med. Det blir en spennende tur gjennom Den Døde Skogen hvor de møter Sverdmannen. Han har akkurat gjort ferdig et sverd som kan skjære gjennom stein. Hjertet til Ridder Kato er av stein. Mio får med seg sverdet. Mio og Jum-Jum blir nesten tatt av Kato sine folk, men heldigvis klarer de seg. Ridder Kato taper kampen og dør. Og livet blir bedre for alle. Barna kommer tilbake. Og Mio og Jum-Jum kan leke vanlig igjen.
Jeg likte Mio min Mio veldig bra. Det er mange fine kostymer og artige ting på scenen. Hesten Miramis er litt rar. Og veversken er megafin. Og folkan til Kato var litt nifs i svarte klær og de gikk på stylter.

Mio-quiz

Er du Astrid Lindgren-ekspert? Her kan du laste ned et lite hefte med quiz, rebus og kryssord rundt "Mio min Mio": MIO-QUIZ.PDF

"Som en drøm..."

Her finner du anmeldelsene etter premieren 2. februar.

Klikk på lenken for å lese hele anmeldelsen.

Som en drøm...
Christine Kristoffersen Hansen, Nordlys

Vel gjennomført Mio min Mio
Helge Matland, Bladet Tromsø

Anmeldelse av Mio min Mio som mp3 lydfil
Erling Steenstrup, NRK

Bildegalleri