Av Liv Heløe Åpningen av Scene Øst feires med en urpremiere.

Bakgrunnsstoff

Norsk urpremiere på Scene Øst

Med oppsettelsen av det nyskrevne stykket Idag og imorgen markerer Hålogaland Teater en satsning på ny norsk dramatikk. Dette blir en gripende og flott forestilling med høy aktualitet for Nord-Norge.

Om stykket
Den ene dagen er livet planlagt, alt er forutbestemt og sikkert. Den neste mister Barbro jobben, og plutselig er ingenting sikkert lenger. Det som før fortonet seg som det eneste mulige livsforløp, fremstår nå nærmest som en tilfeldighet. Bare ett av mange mulige veivalg med henhold til jobb, bosted og familieplanlegging. Barbro tvinges til å tenke om igjen. Hva er det egentlig som gjør at vi føler oss hjemme et sted?

Her finner du regissørens kommentar og informasjon om forfatteren Liv Heløe.

Om forestillingen

Av: Liv Heløe
Regi: Mette Brantzeg
Scenografi og kostymer: Erik Annar Evensen
Dramaturg: Halldis Hoaas
Lysdesign: Kurt Hermansen
Musikk: Johan Sara jr.

Med: Maria Bock, Maryon Eilertsen, Kristian Fr. Figenschow jr. og Guri Johnson

Regissørens kommentar

Teater er ikke bare det som skjer på scenen.

Liv Heløes stykke "Idag og imorgen" handler om vanlige mennesker - og som alle vanlige mennesker er de helt unike. De elsker eller hater, de lengter og drømmer.
De har ulike forventninger til et liv på øya, der de bor.

Vi følger fire mennesker som står i nært forhold til hverandre: Ei kvinne, Barbro (Guri Johnson) og hennes søster Linda (Maria Bock), mora deres Anbjørg (Maryon Eilertsen) og Barbros kjæreste Inge (Kristian Figenschow jr.).

Barbro mister jobben på øyas eneste arbeidsplass, og det berører dem alle. Mange lag av virkeligheten avdekkes. De må se på de valg som de har tatt i livet og kanskje gjøre nye valg. Og andre valg kan føre med seg både nye muligheter og umuligheter for den enkelte.

Stykket kan knyttes opp til den store samfunnsdebatten om distriktenes skjebne. Skal det bo noen på det ytterste skjær, - er lønnsomhet det eneste verdigrunnlag for å opprettholde en bosetning. Er jobb på hjemstedet det eneste kriteriet for tilhørighet, og hvilket ansvar har staten eller næringslivet for å sikre "arbeid til alle"? Stykket handler altså på mange nivåer om tilknytning. Vi tror at mange vil kjenne seg igjen i de situasjonene som spilles ut i stykket.

Teater er ikke bare det som skjer på scenen, det har den fine egenskapen at mye av forestillingen skjer i hodene hos publikum som ser på. Teatrets jobb - og min jobb som iscenesetter - er å legge til rette for at du kan delta og være medskapende i forestillingen- enten du nå identifiserer deg med eller tar avstand fra det som skjer med menneskene på scenen. Det er å håpe at ingen blir uberørt av det de opplever i teatret!

Mette Brantzeg

Samisk musikk møter nordnorsk dramatikk

Den samiske komponisten Johan Sara jr. står for musikken når Hålogaland Teater feirer norsk urpremiere på Scene Øst.

Med "Idag og imorgen" av Liv Heløe setter Hålogaland Teater opp et aktuelt teaterstykke som tar opp temaer som tilknytning, fraflytting og identitet. Når hovedpersonen Barbro mister jobben utløser dette et ras av viktige spørsmål, og svarene vil ha store konsekvenser både for hovedpersonen og hennes nærmeste. -Mange lag av virkeligheten avdekkes, sier regissør Mette Brantzeg om oppsetningen. Stykket har en realistisk setting, men også det drømmeaktige får stor plass. -Drømmen om det gode liv ligger hele tiden som en klangbunn i bakgrunnen.

Den musikalske klangbunnen i bokstavelig forstand er det Johan Sara jr. som skal lage. Den samiske musikeren og komponisten er kanskje mest kjent for albumet "Boska" fra 2003 som vakte oppsikt i musikkmiljøet. Anmelderne fremhevet Saras særegne blanding av stilretninger og tradisjoner: "Platen er noe av det meste grensesprengende jeg har hørt på lenge, og burde ha kraft nok til å appellere langt utover Sameland og Norge", skriver Aftenpostens Knut Utler og karakteriserer musikken som "samtidsjoik".

Og Johan Sara er virkelig kjent utover Norges grenser. I 2000 joiket han seg til topps med svenske Roger Pontares Grand-Prix-bidrag "När Vindarna viskar mitt navn". De siste årene har han blant annet spilt på verdensutstillingen EXPO 2000 i Hannover/Tyskland og under Festspillene i Nord-Norge 2003.

Målet i arbeidet med musikken til "Idag og imorgen" er å gi en ekstra dimensjon til oppsetningen. Hvordan det enn blir - det blir spennende!

Les hele anmeldelsen av "Boska" i Aftenpostens nettutgave: Joik på nye veier

Reklamefilm til Idag og imorgen

Scene Øst innvies med en urpremiere: Mette Brantzeg setter opp Liv Heløes stykke "Idag og imorgen".

Tromsø-regissør Ole Giæver har laget en liten filmsnutt som forsmak på forestillingen. Se filmsnutten her:

Idag og imorgen.wmv

Med: Guri Johnson, Kristian F. Figenschow jr., Maria Bock

Anmeldelser

Dette sier pressen:

» Nordnytt 4. november
Erling Steenstrup, NRK

» Aktuell hverdagsrealisme
Lasse Jangås, Nordlys

» Makroperspektiv på utkanten
Helge Matland, Bladet Tromsø

» Sterk urpremiere
IdaLou Larsen, scenekunst.no

» Idag og imorgen
Dag Bergheim, TromsøBy

Bildegalleri