Agentene

Neste forestilling
Kommer
av Magnar Mikkelsen
«Agentene» ble det første helaftens teaterstykke som ble skrevet for Hålogaland Teater. Det var også det første av teatrets stykker som tok utgangspunkt i nordnorske samtidsforhold. Handlingen utspilte seg i en lokal avisredaksjon. Med denne oppsetningen oppnådde staben på teatret det de mest av alt hadde ønsket seg: debatt, stillingtagen, entusiasme og provokasjon. Stykket ble innspilt som radioteater av NRK.

På scenen stod fem skuespillere: Joachim Calmeyer, Torill Øyen, Nils Utsi, Sigmund Sæverud og Bernhard Ramstad. Instruktør var Gunnar Bull Gundersen, mens Kari Gravklev hadde sin første scenografi på teatret. To musikere fra Tromsø, Sverre Kjelsberg og Knut Hallvard Johannessen komponerte musikk.

Pressereaksjoner

Det ble flere negativt ladede anmeldelser fra kritikerne. Sigurd Stenersen i Harstad Tidende var ikke nådig i sin kritikk: Fallitten avsløres dessverre brutalt i det faktum at forestillingens tema øyensynlig er for alvorlig til at lekelystne teaterfolk og forfattere bør bruke det til elevøvelse. Derimot skapte kritikkene en motkritikk, fra publikum, som for eksempel denne: «Personlig var jeg også til stede på «Agentene» og måtte, etter å ha lest Stenersens kritikk, lure på om vi hadde vært på samme stykke. Jeg og mange med meg opplevde «Agentene» som levende og engasjert teater.» «Agentene» ble debattert i aviser og radio og det ble arrangert debatter etter hver forestilling. Stykket ble dermed Hålogaland Teaters første hete debattstykke.
Foto:
Arkiv Hålogaland Teater
Foto:
Arkiv Hålogaland Teater
Foto:
Arkiv Hålogaland Teater
Foto:
Arkiv Hålogaland Teater