Hedda Gabler - En perfekt katalysator
- I et samfunn hvor jeg-et og behovet for personlig anerkjennelse fort kan overskygge felleskapets beste, er Hedda en perfekt katalysator, mener vår konstituerte teatersjef.
Når Hålogaland Teater denne høsten setter opp Hedda Gabler, er det med en sterk tro på at stykket har en relevans i dagens samfunn. Ifølge Morten Kjerstad, konstituerte teatersjef, er Hedda en karakter som er mer aktuell enn noensinne.
- Hedda er både ambisiøs og rastløs, hun utnytter og blir utnyttet. I et samfunn hvor jeg-et og behovet for personlig anerkjennelse fort kan overskygge felleskapets beste er Hedda-karakteren en perfekt katalysator for å diskutere hva samfunnet forventer av oss mennesker, og hva vi forventer av samfunnet, sier Kjerstad.
Premiere 20. september! Sikre deg billetter til Hedda Gabler nå
I Ibsens klassiker fra 1890 møter vi nygifte, gravide Hedda. Ektemannen, Jørgen Tesman ligger an til å bli professor. Forestillingen starter med at de nygifte har vendt hjem fra bryllupsreise og Hedda vantrives i den nye tilværelsen som husfrue. Hun kjenner seg kvalt og fanget både i ekteskapet og i samfunnet. Når Tesmans rival – den briljante og lidenskapelige Ejlert Løvborg, som også Hedda har en fortid med– dukker opp, går hun til drastiske skritt i et forsøk på å gjenvinne en følelse av kontroll. Valgene Hedda tar blir farlige både for henne selv og menneskene rundt henne.
Hedda Gabler har blitt en klassiker av flere årsaker. Kanskje særlig på grunn av den komplekse hovedkarakteren, som verken er heltinne eller skurk. Vi møter en kvinne bundet av samfunnets forventninger til hva hun skulle bety og være i egen samtid. Hvordan kan vi se hennes karakter koblet opp mot det moderne mennesket? Hva betyr denne beretningen i dag, og hvem er Hedda i vår samtid?

- I alle oppsetninger jeg har sett av denne Ibsen-klassikeren, er det mest interessante alltid hvordan Hedda fremstilles – får vi sympati, opplever vi forakt, fordømmer vi, stakkarslig-gjør vi henne? Det mest spennende, mener jeg, er hvis man klarer å skape et nyansert bilde av henne – slik som mennesket er – ikke godt, ikke dårlig, ond, god, splittet og levende, sier Kjerstad.
Kritikerrost Tromsø-regissør
Til å ta fatt på den oppgaven har HT hentet hjem tromsøværingen Sigrid Reibo. Den kritikerroste regissøren hadde sin regidebut på teatret med «Vente på Godot» i 2010 og satt deretter opp «Black Rider» i 2011 som hun vant Heddapris for.

- Hun har som regissør både forståelsen for, og den kraften og modigheten som kreves for å finne det gjenkjennelige mennesket i Hedda, sier Kjerstad.
Med seg har hun scenograf og kostymedesigner Gjermund Andresen som står bak HT-forestillinger som Et Juleeventyr, PUSSYCATS, Full spredning, Chicago og mange flere. Simon Revholt er musikalsk ansvarlig og Tromsø-artisten Mie Bergh er musiker. På scenen er det skuespiller Ingrid Mikalsen Deinboll som skal spille Hedda Gabler, Sindre Arder Skildheim er Jørgen Tesman, Guri Johnson er Tante Julle, Hanne Mathisen Haga er Fru Elvsted, Espen Mauno er Ejlert Løvborg og Ketil Høegh er Assessor Brack.
